Băsescu: Vaticanul apreciază Legea Cultelor din România

 
Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică (7-IX-2008) pe Aeroportul "Henri Coandă", la sosirea din vizita oficială efectuată în Italia şi la Vatican, că Vaticanul apreciază Legea cultelor adoptată în România şi o consideră ca fiind "un element de progres deosebit".
 
Traian Băsescu a menţionat că a discutat pe acest subiect atât cu Papa Benedict al XVI-lea, cât şi cu secretarul de stat al Vaticanului, subliniind că scopul vizitei oficiale întreprinse în Italia a fost strângerea relaţiilor cu Sfântul Scaun.
 
"Dorim consolidarea relaţiilor statului român cu Sfântul Scaun. Motivul pentru care desfăşurăm o astfel de politică este legat, în primul rând, de faptul că România are circa trei milioane de cetăţeni care se află la muncă în ţări majoritar catolice", a menţionat Băsescu. El a precizat, în context, că principalele subiecte abordate în discuţiile cu oficialii italieni şi ai Vaticanului s-au referit la situaţia românilor aflaţi în Italia.
 
Referindu-se la discuţiile cu Papa Benedict al XVI-lea, Băsescu a spus că i-a mulţumit Suveranului Pontif pentru sprijinul pe care Vaticanul îl acordă românilor aflaţi în Italia. "Putem constata ajutorul extraordinar pe care Sfântul Scaun şi Biserica Catolică îl dau comunităţilor de români. Atât în discuţia cu secretarul de stat al Vaticanului, cât şi cu Sanctitatea Sa am menţionat faptul că Biserica Catolică a pus la dispoziţia românilor câteva zeci de biserici catolice, în care preoţii români ortodocşi ţin slujbele la care participă cetăţenii români", a indicat Traian Băsescu.
 
Şeful statului a mai precizat că, în cadrul întâlnirilor avute pe parcursul vizitei sale la Vatican, a insistat pe continuarea acestui program, spunând că în jurul bisericilor în care se slujeşte pentru cetăţenii români ortodocşi se formează parohiile.
Pe de altă parte, referindu-se la întâlnirea pe care a avut-o cu comunitatea românească, preşedintele Băsescu a ţinut să precizeze că statul român îşi susţine cetăţenii aflaţi în alte ţări, în ciuda afirmaţiilor unor sceptici. În acest sens, el a dat exemplul achiziţionării terenului pe care s-a construit Episcopia Bisericii Ortodoxe Române din Italia, subliniind că a fost rezultatul unui efort comun stat-biserică.

 
"Ceea ce s-a văzut astăzi – crearea Episcopiei BOR din Italia – este unul din elementele complexe ale acţiunii statului român pentru sprijinirea cetăţenilor săi din Italia. De asemenea, vă pot spune că în Italia se vor deschide până în luna noiembrie trei consulate generale şi alte opt birouri consulare, astfel încât prestaţia către cetăţenii români să fie cât mai uşor de realizat", a evidenţiat şeful statului.
 
Preşedintele Băsescu a menţionat că, atunci când vorbeşte de protejarea cetăţenilor români, el se referă la acei cetăţeni care respectă legea, atât legea statului în care trăiesc, cât şi legile Uniunii Europene. "Când vorbim de cetăţeni care nu respectă legile ne referim strict la asistenţa pe care o putem acorda acestora. Noi nu îi putem feri de rigorile legii atunci când nu o respectă, aşa cum nimeni nu-şi poate feri proprii cetăţeni de rigorile legilor române atunci când le încalcă", a afirmat Traian Băsescu.
 
În declaraţia făcută pe Aeroportul "Henri Coandă" la revenirea în ţară din vizita oficială în Italia şi Vatican, Traian Băsescu a făcut unele referiri privind reiterarea invitaţiei făcute papei Benedict al XVI-lea de a vizita România, precizând că este vorba de o invitaţie din 2006.
 
"Poziţia statului român, a preşedintelui României, este cea firească. În 2006, eu, în calitate de şef al statului, am adresat Sfântului Părinte, tot în calitate de şef de stat, invitaţia de a vizita România. Sigur, i-am adus aminte Sfântului Părinte, am reiterat invitaţia din 2006", a spus Traian Băsescu.
Preşedintele României a adăugat că, în general, la astfel de invitaţii se dau răspunsuri pozitive.
 
Reamintim că vineri, 5 septembrie, înainte de a pleca în Italia, preşedintele Băsescu l-a informat pe Patriarhul Daniel că îi va adresa Papei Benedict al XVI-lea invitaţia de a vizita România în cursul anului 2009.
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române i-a spus preşedintelui că o astfel de invitaţie este posibilă la nivelul relaţiilor bilaterale dintre cele două state, România şi Vatican, însă pentru o invitaţie oficială din partea Patriarhiei Române este necesar acordul Sfântului Sinod al BOR, după cum s-a procedat şi în cazul vizitei Papei Ioan Paul al II-lea în România, în 1999.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.