Cât de sigur este noul accelerator de particule de la Geneva?

 
Există persoane care nutresc temerea că noul accelerator de particule de la Geneva, perfectat de Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) şi care va intra în funcţiune pentru prima dată în următoarele două luni, ar putea crea mini-găuri negre ce ar putea creşte suficient de mari pentru a aspira Pământul. Fizicienii consideră însă aceste temeri un nonsens, potrivit revistei germane Der Spiegel.

 
Scenariul este demn de un film horror cu buget mic: o mini-gaură neagră începe să aspire încet mici părţi ale Pământului din Elveţia, munţi, lacuri şi oraşe căzând în hăul care creşte şi tot creşte. La sfârşitul filmului de 38 de scunde, întreaga planetă a fost aspirată şi tot ce a mai rămas este un inel licărind în întunericul de cerneală al cosmosului.

Poate că e absurd, dar există oameni care cred că acest lucru este posibil. Acceleratorul gigantic de particule care a fost finalizat în afara oraşului Geneva, de CERN, urmează să funcţioneze curând. Există îngrijorarea că, odată ce instalaţia de cercetare va începe să pună în mişcare particulele subatomice la 99.999991% din viteza luminii, ar putea fi create găuri negre periculoase ce ar putea scăpa de sub control.

 
 
Temerea s-a răspândit rapid în „cyberspace” şi, în plus, omul de ştiinţă Otto E. Rössler de la Universitatea din Tübingen, a conferit o anumită greutate academică acestui scepticism. În asemenea măsură, încât un grup de fizicieni germani a publicat o scrisoare deschisă în care dă asigurări că acceleratorul de particule, cunoscut sub numele de „Large Hadron Collider” (LHC), este cât se poate de sigur.
 
„Este imposibil ca LHC să producă găuri negre capabile să aspire Pământul”, se poate citi în scrisoarea Comitetului pentru Fizica Particulelor Elementare (KET), un grup de fizicieni specializaţi în fizica cuantică din Germania. „Această afirmaţie se bazează pe teorii extrem de bine testate ale unor fizicieni, precum şi pe observarea cosmosului”.

Directorul KET, dr.Peter Mättig, specializat în fizica particulelor la Universitatea din Wuppertal, a recunoscut că teoriile catastrofale nu se bucură de prea multă credibilitate în rândul publicului, declarând însă pentru Der Spiegel că este remarcabil cât de des a fost întrebat despre această problemă.

 
KET susţine că cine crede că o mini-gaură neagră ar putea evolua spre o gaură neagră mare nu înţelege regulile bine stabilite ale fizicii cuantice. Mini-găurile negre au greutatea de numai o miliardime dintr-o miliardime de gram şi sunt extrem de instabile. Potrivit unei teorii dezvoltate de celebrul fizician Stephen Hawking, ele dispar imediat – un fenomen cunoscut drept radiaţia Hawking. Cine susţine contrariul nu înţelege teoria generală a relativităţii a lui Albert Einstein, mai spune KET.
 
Nu se poate nega însă faptul că unii fizicieni speră ca LHC să le permită să observe crearea acestor minigăuri negre – până acum teoretică. Unul din obiectivele proiectului în valoare de 4,8 miliarde de euro este acela de a crea condiţii foarte asemănătoare cu cele din primele milisecunde ale existenţei universului – chiar la începutul Big Bang-ului.

În acest fel, cei care subscriu la aşa numita „string theory” (teoria corzilor) – o entitate matematică considerată de mulţi un posibil mijloc de a uni mecanica cuantică cu teroria relativităţii – speră să găsească dovada fizică a unei idei care până acum a fost un pur exerciţiu de fizică teoretică. Teoria corzilor prezice existenţa unui număr de dimensiuni dincolo de cele patru cunoscute, precum şi a unui număr de particule ultramici şi antiparticule care nu au fost încă observate. Pentru că LHC are circumferinţa de 27 km şi este cel mai mare accelerator de particule construit vreodată, unii văd în el cea mai mare şansă de a găsi particulele cu aceste dimensiuni.

 
Teoria corzilor nu este singura nedovedită din fizică. Şi radiaţia Hawking s-a dovedit dificilă. Ea se referă la fenomenul găurilor negre care emit radiaţii, dar această radiaţie nu a fost niciodată observată. Dacă ea nu există, spun cei îngrijoraţi de un dezastru, sunt slabe şanse de a opri mini-găurile negre să crească şi să tot crească.

A existat chiar o încercare de a opri prin decizie judecătorească deschiderea LHC. Potrivit New York Times, Walter L. Wagner şi Luis Sancho au contestat faptul că CERN ar fi făcut suficient pentru a examina potenţialele pericole. Ei au susţinut în justiţie că există posibilitatea generării unui produs secundar, prezis de unele teorii din fizică care, în opinia lor, ar putea transforma Pământul într-o masă de „materie stranie” de nelocuit.

 
Unii oameni de ştiinţă s-au întrebat chiar cât de mult risc ar trebui să acceptăm atunci când vine vorba de experimente precum cele efectuate de CERN. Chiar dacă şansa ca lucrurile să meargă rău este infinitezimală, spun ei, dezastrul potenţial este inimaginabil de mare. Întrebarea „cât de improbabilă trebuie să fie o catastrofă pentru a justifica un experiment pare să nu fi fost serios examinată”, a scris fizicianul de la Universitatea Cambridge, Adrian Kent, într-o lucrare din 2003.

La rândul său, CERN a publicat recent un nou raport al „LHC Safety Assessment Group” (Grupul de Evaluare a Siguranţei LHC) în care se spune: „Este imposibil să se producă găuri negre microscopice la LHC”.
Raportul mai precizează că dacă vor fi create ele vor dispărea imediat.
În prezent, LHC se află în faza de răcire la o temperatură de minus 271 grade Celsius, un pas necesar pentru a-i ameliora eficienţa.

Citește și
9 Comentarii
 1. petrus liviu spune

  este MARFA daca ese bine……daca nu…..dumnezeu cu mila

 2. florin spune

  este o chestie foarte probabila ca acest fapt sa se intample dar daca murim nu o sa mai fie cam nimic asta e

 3. Jojolynho spune

  Este cea mai mare prostie creata vreodata si inca chiar de ei,oameni de stiinta.Sunt asa de orbi si curiosi cum a luat nastere omenirea inkt risca sa distruga planeta.Va dati seama,sa ne terminam noi insine planeta cu experimentele lor absurde.Nu sunt deloc de acord cu asa ceva,eu n-as permite una ca asta niciodata.Sa distruga planeta cu experimentele lor.Nimic nu merita un asa risc.Daca esueaza experimentul,va veni de-a dreptul sfarsitul lumii

 4. aurelian spune

  Dumezeu ne-a creat pe noi, o data cu noi a creeat natura…de aceea omul, doreste intotdeauna sa descopere cea ce nu stie…dar necunoscand toate secretele ecesteia, ar fi bine pentru noi toti sa nu o punem la incercare! parerea mea…ar fi” sa incetam o data pentru totdeauna cu aceste megaexperimente ce ne-ar pune viata in pericol!!!!!!

 5. SIMONA PETREANU spune

  Orice experiment care ne poate afecta intr-un mod sau altul fara consimtamantul nostru este condamnabil. Ne creste valoarea umana un asemenea experiment? Sau ne-ar creste valoarea umana daca ne-am ocupa de problemele pe care le avem si pe care nu le rezolvam pentru ca nu prea ne e la indemana sa ne straduim sa fim mai buni. Eu sunt impotriva a orisice este posibil sa distruga ce Dumnezeu a creat si prin urmare si a acestui experiment.

 6. Cosmin spune

  Vai va fii de toti acei care subestimeaza crearea pamantului de catre Dumnezeu!Nu se va intampla nimic fara ca Dumnezeu sa nu stie.

 7. roman spune

  Nu am nimic contra progresului stiintei dar oameni se joaca de-a dumnezeii uitand cat sunt de mici si muritori. Nu-mi place riscul, fie si infinitenzimal, la care acestia spun planeta , fiindca un experimant e un experiment totdeauna si o reactie mica poate declansa reactii mari.

 8. adina spune

  evident ca eu personal nu am pregatirea sa vorbesc din punct de vedere stiintific sau juridic, dar cred ca pentru acest LHC, au existant savanti si fizicieni care au facut tot felul de calcule si demonstratii inainte sa se aprobe construirea lui.
  din aceasta cauza eu nu mi-as face probleme prea mari pentru ca oricum nu cred ca le-as putea rezolva, asadar spor la treaba baieti, daca faceti un lucru bun, poate asa se va produce energie mai ieftina, sau cine stie ce alte avantaje va avea omenirea, planeta, stiinta.
  sper sa aveti dreptate si sa nu existe cine stie ce probleme de gauri negre sau mai stiu eu ce, si astept sa inteleg si eu la ce va fi bun acceleratorul acesta in primavara cand i se va da iarasi startul.
  adina

 9. Nastase Gabriel spune

  Vai vai vai,se va alege prafulde PLANETA noastra si cand zic praful ma refer ca tot ce existe pe e va disparea in ,,minigaurile” acelea care presupun ei ca s-ar putea sa apara in timplu experimentului.Dumnezeu nu ne face rau de geaba ci noi cu mana noastra e chiar absurd cum ce LHC un esperiment ….ciudat care nici nu a fost pus in functiune ne poate distruge planeta? Eu nu as permite asa ceva!!! Si ce incearca astia sa ne sperie ca vine sfarsitul lumii lasai incolo is dusi la vale fizicienii astia au inebunit….LAS CA MA DUC LA Fortele Militare German(FMG) i-au o arma cu radiatii si ii rad de pe fata pamantului ca su nu mai aiba ei ce distruge. CE NOI SUNTEM COBAII LOR?,Sa moara atata lume ca iei sa vada cum sa creat UNIVERSUL?.EI sunt porsti Dumnezeu a existat din totdeauna si nimeni nu poate distruge lucrarea lui Dumnezeu el cu fortele lui poate distruge experimentul acela cu o simpla aratare de deget nici nu se chinue vre-un pic dar nu ca cel din IAD iau impis pe fizicienii astia sa faca experimentul LHC.Cea mai buna parere a mea e sa ne spovedim sa ne purtam frumos ca daca chiar vine sfarsitul lumii sa fiu spovedit ale alea ca sa ajung in rai.Multumesc.Gabriel

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.