Europa de Est se confrunta cu riscul unor crize monetare cu consecinte dezastruoase

 
Statele din Europa de Est se confrunta cu riscul unor crize monetare care ar putea avea consecinte dezastruoase asupra economiilor lor, a avertizat luni (8 septembrie 2008) economistul sef al Conferintei Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD), Heiner Flassbeck, transmite AFP.
 
Potrivit lui Flassbeck multe din monedele est-europene s-au apreciat ca urmare a actiunilor speculative iar aceste tari „sunt in pericol sa intre intr-o criza clasica a contului curent”. „Aceasta este o noua versiune a unei probleme mai vechi pe care le-am vazut in Asia si America Latina”, a precizat economistul sef al UNCTAD. În anul 1997 mai multe state asiatice au intrat in criza dupa ce monedele lor s-au prabusit pe fondul unor datorii masive si al cresterii nivelului dobânzilor.
 
Argentina s-a confruntat cu o problema similara in 2001 când moneda nationala s-a prabusit, numerosi argentinieni pierzând-si economiile acumulate. În raportul sau anual, UNCTAD a apreciat ca ingrediente similare pentru acest gen de criza au aparut in Europa de Est si Asia Centrala. Ambele regiuni au „acumulat un nivel substantial al datoriei externe si se confrunta cu deficite de cont curent semnificative ca urmare a supraevaluarii monedelor lor” astfel ca statele din aceste regiuni „ar putea sa se confrunte cu o crestere brusca a costurilor de finantare si risca o depreciere dramatica a valorii monedelor lor nationale”, sustine UNCTAD.
 
În perioada cuprinsa intre 1999 si 2007 monedele statelor din Europa de Est si Rusia s-au apreciat cu peste 30% in raport cu un index al principalelor valute. În plus, deficitele de cont curent ale acestor state au crescut si ele cu aproximativ 9% din Produsul Intern Brut, de doua ori mai mult decât in 1999. În cazul Bulgariei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei si României, deficitul de cont curent a crescut la un nivel mai mare de doua cifre din PIB, adauga UNCTAD. În plus, aprecierea monedelor acestor state este amplificata de faptul ca bancile centrale au majorat dobânzile pentru a tine sub control inflatia.
 
„Ne confruntam cu faptul ca exista o speculatie pe monedele acestor state deoarece multe dintre ele au nivele ale inflatiei mai mari decât restul lumii, si in consecinta au dobânzi de referinta mai mari”, apreciaza Heiner Flassbeck. Dobânzile mai mari de pe aceste piete ofera un stimulent pentru a face speculatii cu aceste monede sub forma unor operatiuni denumite carry trade, in cadrul carora speculatorii imprumuta monede care au dobânzi mici pentru a reinvesti in monede care ofera un nivel mai mare al dobânzilor.
 
„Speculatorii obtin profituri mai mari insa statele au de suferit si mai devreme sau mai târziu vor intra intr-o criza financiara si intr-o depreciere dramatica”, avertizeaza Heiner Flassbeck. Potrivit economistului sef al UNCTAD, moneda unei tari cu o inflatie ridicata ar trebui sa se deprecieze si nu sa se aprecieze. Problema este ca odata cu deprecierea unei monede, statele cu niveluri ridicate ale datoriei in valuta straina se confrunta cu o crestere a datoriei. UNCTAD sustine ca ajustarea monetara este inevitabila pentru a solutiona problema dezechilibrelor.
 
Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD), estimeaza ca avansul economiei mondiale s-ar putea situa intre 1,0 si 1,5% in 2009, dupa o crestere de 2,9% in 2008.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.