Exporturile in industria usoara sint in scadere accentuata

 
Exporturile in industria de confectii – pielarie – textile inregistrate in primele 4 luni ale anului in curs sunt in scadere accentuata, reprezentând 17% din exporturile din industria României, in conditiile in care, in 2005, ponderea era de 35%. La nivelul intregii industrii din România, exporturile au crescut, in 2008, cu aproape 14%.
 
Presedintele executiv al Federatiei Patronatelor din Industria Usoara (FEPAIUS), Aurelientu Popescu, a declarat luni (8 septembrie 2008) la Constanta, ca scaderea volumului exporturilor in industria de confectii si pielarie se reflecta prin reducerea activitatii pe total industrie usoara. Printre cauzele "caderii" exporturilor sunt cresterea salariilor, a tarifelor la utilitati si a importurilor de produse din alte tari de pe piata UE, ce sunt mai competitive decât produsele noastre.
 
"Cu toate acestea, in valoare absoluta, industria de confectii din România detine primul loc in exporturile românesti, exportându-se in primele 4 luni ale anului 700 de milioane de euro, din totalul de opt miliarde de euro", a mentionat, reprezentantul FEPAIUS. Potrivit acestuia, la importuri primul loc il detine industria de minerale nemetalice, al doilea industria de mobila, urmatorul loc fiind ocupat de industria de confectii.

 
"Ca aport valutar net la balanta de plati externe, industria de confectii e pe primul loc, cu aproape 523 de milioane de euro, adica diferenta intre importuri si exporturi", a spus Aurelientu Popescu. Totodata, acesta a scos in evidenta ca in timp ce ritmul de crestere a productiei industriale a tarii noastre s-a majorat in acest an cu circa 7%, in industria de confectii cresterea este de doar 2%, iar industria de incaltaminte a stagnat comparativ cu 2007. În prezent, in industria textila lucreaza 56.000 de persoane, 202.000 in cea de confectii si imbracaminte si 71.000 de angajati sunt in industria incaltamintei, numarul salariatiilor fiind cu 16% mai mic decât in 2007.
 
În acelasi timp salariile pe total industrie au crescut in medie cu aproximativ 26% (salariul mediu net, 1.400 de lei), in domeniul confectiilor cresterea fiind de 23%, iar in cel al pielariei si incaltamintei de 27%. Presedintele executiv al FEPAIUS, Aurelientu Popescu, a mai spus ca pe total industrie productivitatea muncii a crescut in 2008 cu aproape 11%, insa in domeniul confectiilor cresterea este de 19%, iar in cel al industriei de pielarie-incaltaminte, productivitatea muncii a crescut cu 20%.
 
"În România insa, cresterea salariilor nu are acelasi ritm cu cresterea productivitatii muncii", a afirmat Popescu. Acesta a participat la o conferinta de presa organizata de Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura (CCINA) Constanta, cu prilejul celei de a patruzeci si doua editii a târgului de imbracaminte si incaltaminte Tinimtex, ce se va desfasura in perioada 10 – 14 septembrie, in statiunea Mamaia. Târgul este organizat de Romexpo si CCINA Constanta, in colaborare cu FEPAIUS.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.