Medicii veterinari concesionari ar putea da in judecata statul român pentru recuperarea datoriilor

 
Medicii veterinari concesionari sunt in situatia de a da in judecata statul român pentru recuperarea datoriilor de 75 milioane lei acumulate in urma actiunilor veterinare efectuate in satele din România cuprinse in Programul strategic, a declarat duminica (7-IX-2008) presedintele Colegiului Medicilor Veterinari (CMV), Liviu Harbuz, intr-o conferinta de presa.
 
"Actiunile celor 4000 de medici veterinari concesionari si 4000 de tehnicieni acopera peste 65% din activitatea din sistemul veterinar. Ei sunt cei care circula din curte in curte in satele României si acum sunt in imposibilitatea de a mai functiona pentru ca nu si-au primit banii de peste 5 luni de zile, in unele judete", a precizat Harbuz. Actiunile din programul national strategic de supraveghere si control al bolilor la animale asigura statusul de sanatate al intregului efectiv de animale din România, cu impact asupra sanatatii publice.
 
"Aplicarea actiunilor din acest program este realizata in baza unor contracte de concesiune de catre medicii veterinari de libera practica, iar decontul pentru realizarea acestor actiuni trebuie facut in 60 de zile de la efectuarea lor pe baza verificarii documentelor din decont. În momentul de fata platile catre medicii veterinari au fost facute pâna la nivelul lunii februarie, in unele judete si pâna la nivel lunii aprilie in altele", a mai spus Harbuz. ANSVSA a decontat in acest an, pâna la finele lunii iunie, doar 32 milioane lei catre medicii concesionari din bugetul total de 107 milioane lei alocat pentru anul 2008 prin Programul strategic.
 
"Din suma totala alocata pentru 2008 circa 65 de milioane lei au reprezentat platile pentru anul 2007, ramânând pentru acest an doar 42 de milioane lei. La ora actuala, ANSVSA a decontat doar 32 milioane lei si mai detine in buget pentru planul national strategic doar 10 milioane lei", a mentionat presedintele CMV. Harbuz a mai spus ca a cerut ANSVSA ca datoriile sa fie esalonate pâna la finele lunii decembrie, dar, din pacate, Autoritatea nu a respectat nici un termen. "Medicii veterinari sunt penalizati cu 0,15% pe zi daca nu isi depun la timp deconturile, in timp ce statul român nu plateste nici o penalitate pentru intârzierea platilor", a completat presedintele CMV.
 
Acesta considera ca situatia actuala nu mai poate fi tolerata intrucât medicii sunt in imposibilitatea de a plati furnizorii, angajatii si cheltuielile de zi cu zi, in conditiile in care ei si-au onorat la zi toate datoriile catre stat ( TVA, taxe si impozite). "Suntem nevoiti sa luam credite din banci ca sa efectuam platile zilnice, in timp ce statul ne datoreaza de 3-4 ori mai mult", a afirmat Dan Pale, medic concesionar la Buzau.
 
Medicii veterinari au mai mentionat in cadrul conferintei de presa si abordarea defectuoasa a bolilor la animale, amintind de vacccinarea impotriva pestei porcine, care a izolat România complet in sectorul carnii de porc, dar si programul de vaccinare antirabica pe cale orala la vulpi, unde România se confrunta cu 400 de focare in conditiile in care in multe tari din Europa sunt declarate indemne la aceasta boala. Nu in ultimul rând, reprezentantii CMV au precizat ca trecerea identificarii cailor din competenta ANSVSA in cea a MADR a blocat activitatea de identificare a calului si imposibila urmarire a miscarii animalelor si a controlului epidemiologic referitor la anemia infectioasa.
 
"Peste 80 al suta din proprietarii animalelor sacrificate din cauza acestei boli nu si-au primit inca banii de aproape 2 ani ", a spus Harbuz. Nu au fost uitate nici programele derulate cu fonduri Sapard sau cu imprumuturi de la BM in conditiile in care acestea pot fi pierdute daca nu sunt finalizate proiectele pâna la finele acestui an. "În 16 judete din tara trebuiau infiintate laboratoare pe baza unor proiecte Sapard, inca din 2003, dar pâna in prezent nu au fost finalizate decât 6 proiecte, iar banii risca sa fie pierduti pentru celelalte pâna la sfârsitul lui 2008", a mai adaugat presedintele CMV.
 
Reprezentantii CMV s-au aratat nemultumi si de faptul ca nu sunt consultati când MADR promoveaza anumite acte normative fara a fi vizate de autoritatea competenta, respectiv ANSVSA. CMV solicita pe lânga plata la zi a medicilor veterinari concesionari si elaborarea de urgenta a programului strategic pe 2009 pentru a se cunoaste exact bugetul alocat pentru activitatile veterinare din program si sumele de care dispune programul. Medicii mai vor simplificarea evidentelor si formularisticii din programul strategic, in conditiile in care un medic veterinar concesionar trebuie sa intocmeasca 149 de documente, registre, dosare, carnete, raportari lunare, care ocupa mai mult de 80% din timpul de lucru al acestuia.
 
Alte revedincari ale veterinarilor de libera practica se refera la asigurarea biopreparatelor conform termenelor stabilite pentru desfasurarea actiunilor din programul strategic la timp si incheierea de acte aditionale la contractele de concesiune existente si contractarea la pachet, obligatoriu a activitatii de identificare si inregistrare a animalelor impreuna cu restul actiunilor din programul strategic.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.