Plenul Senatului a eliminat taxa de poluare

 
Taxa de poluare a fost eliminata luni (8 septembrie 2008) de plenul Senatului, prin adoptarea amendamentelor la Ordonanta de Urgenta a Guvernului 50/2008, propuse de cele doua comisii, cea de buget-finante, respectiv cea pentru administratie publica. În cadrul dezbaterilor, senatorul PRM Verginia Vedinas a atras atentia colegilor ei ca, prin admiterea raportului comisiilor se respinge, practic, OUG 50/2008. Astfel, ea a solicitat plenului sa respinga OUG 50/2008 si, potrivit Constitutiei, sa prevada, ca efecte ale respingerii acesteia, restituirea sumelor catre cei care au platit taxa de inmatriculare si cea de poluare.
 
Parerea nu a fost impartasita de reprezentantii grupurilor parlamentare ale PD-L, PSD si PC. Senatorul conservator Sabin Cutas, liderul grupului PC, a aratat ca nu mai exista timp pentru intocmirea unui nou raport de catre comisii, de respingere a OUG, existând pericolul adoptarii tacite. La rândul sau, senatorul PSD Viorel Stefan, a afirmat ca PSD doreste eliminarea taxei, "indiferent sub ce forma se face acest lucru", deoarece este doar una dintre nenumaratele biruri introduse "prin avalansa de ordonante ale guvernului", menite sa acopere golurile produse bugetului de stat prin cota unica.
 
Senatorul PD-L Dan Cârlan, presedinte al Comisiei pentru administratie publica a afirmat ca cele doua comisii au decis ca, in titlu sa se prevada ca este vorba de aprobarea si modificarea ordonantei. OUG 50/2008 si raportul de admitere al celor doua comisii a fost, in final, aprobat cu 58 de voturi pentru, 11 impotriva si 2 abtineri, ajungându-se la concluzia ca deputatii, in calitate de camera decizionala, pot, eventual, sa respinga actul normativ al guvernului. Presedintele de sedinta, senatorul Doru Ioan Taracila a atras, insa atentia, ca in cazul in care OUG 50/2008 este respinsa, se mentine taxa de prima inmatriculare, desfiintata prin prevederile acesteia.
 

Prin modificarile aduse de cele doua comisii si aprobate de plenul Senatului, din cele 14 articole ale ordonantei au ramas doar 4, jumatate dintre acestea reprezentând amendamente formulate de senatori. Astfel, Legea de aprobare a OUG 50/2008 prevede ca taxa incasata in perioada 1 ianuarie 2007 – 30 iunie 2008, precum si cele incasate de la aparitia OUG 50/2008, se restituie integral dupa 3 luni de zile de la adoptarea legii in Parlament.
 
De asemenea, senatorii au stabilit ca sumele pe care cetatenii trebuie sa le primeasca inapoi trebuie indexate cu rata inflatiei, acceptând un amendament al senatorului conservator Marius Marinescu Potrivit amendamentelor adoptate, sumele care vor fi restituite trebuie sa fie asigurate de la bugetul de stat si nu din fondul de mediu. La inceputul acestei luni, ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca o eventuala eliminare a taxei auto ar avea "un impact extrem de negativ" si si-a exprimat speranta ca Parlamentul nu va adopta o lege in acest sens.
 
"Eu recomand colegilor mei din Senat sa observe faptul ca România este expusa in continuare riscului de a primi foarte multe masini second hand. Deja modificarea pe care am facut-o la solicitarea Comisiei Europene a marit numarul masinilor second hand care intra in România diminuând ponderea masinilor noi. O eliminare completa a taxei ar aduce pentru România un impact extrem de negativ", a spus Vosganian. La rândul sau, ministrul Mediului, Attila Korodi, a aratat ca programele a caror finantare se bazeaza pe sumele strânse prin aplicarea taxei de poluare auto se vor opri, probabil, anul viitor, din cauza lipsei surselor de finantare.
 
"Daca nu vom mai avea surse, chiar daca anul acesta o parte din programele acestea vor incepe sa functioneze, anul viitor, probabil ca din lipsa unor surse de finantare se vor opri", a spus Korodi. Taxa de poluare auto a inlocuit, de la 1 iulie 2008, taxa de prima inmatriculare auto, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007. Sumele colectate in iulie din taxa de poluare auto s-au ridicat la 40 de milioane de euro.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.