Premierul slovac ameninta cu re-nationalizarea pentru a impiedica cresterea pretului gazelor naturale

 
Guvernul slovac va utiliza toate mijloacele legale pentru a impiedica compania nationala de distributie a gaze naturale (SPP) sa majoreze preturile pentru consumatorii casnici a declarat vineri prim-ministrul slovac, Robert Fico, transmite Bloomberg. În 2002, EON-Ruhrgas si Gas de France au cumparat, impreuna, un pachet de 49% din actiunile companiei nationale de distributie a gaze naturale din Slovacia, Slovensky Plynarensky Priemysel (SPP) in schimbul sumei de 2,8 miliarde dolari.
 
Statul slovac controleaza restul de 51% din actiunile SPP dar nu dispune si de controlul managerial al companiei care este asigurat de actionarii occidentali. Vineri, SPP a depus la Autoritatea de reglementare din Slovacia o cerere pentru a-i permite, incepând cu data de trei noiembrie, majorarea cu 19,8 procente a tarifului pentru gazele naturale livrate consumatorilor casnici.
 
Premierul Robert Fico a apreciat insa ca aceasta solicitare este una irationala si a cerut companiei de utilitati sa renunte la ea. În plus, Fico a avertizat grupurile E.ON-Ruhrgas si Gas de France ca le va rascumpara participatia de 49% pe care o detin la SPP daca nu sunt multumite de profiturile realizate. „Guvernul este gata sa readuca SPP sub controlul statului. Vom plati cu placere pretul cerut. Daca nu sunteti multumiti mergeti sa faceti afaceri in alta parte”, a declarat Fico intr-o conferinta de presa, precizând ca anul trecut SPP a realizat un profit de 16,7 miliarde coroane (780 milioane dolari).
 
Robert Fico a venit la putere in 2006 pe o platforma care promitea protejarea populatiei de majorarea pretulurilor la utilitati, una din preocuparile majore ale populatiei in conditiile in care Slovacia se pregateste sa adere la moneda euro de la 1 ianaurie 2009. În ultima vreme premierul slovac si-a sporit presiunile la adresa companiilor energetice apreciind ca solicitarile acestora nu tin cont de puterea de cumparare a consumatorilor din Europa de Est.
 
Luna trecuta Fico a avertizat ca ar putea re-nationaliza si cel mai mare producator de energie electrica din Slovacia, Slovenske Elektrarne AS, companie controlata in prezent de grupul italian de utilitati Enel. Slovensky Plynarensky Priemysel (SPP) asigura transportul a aproximativ 70% din gazul natural rusesc destinat Uniunii Europene si este una din cele mai profitabile companii din Slovacia. Analistii apreciaza ca vânzarea pachetului de control la aceasta companie a fost esentiala pentru a finanta reformelor structurale necesare pentru ca Slovacia sa poate adera la Uniunea Europeana in anul 2004.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.