Primele proiecte de investitii pe POS Pescuit ar putea fi depuse in aceasta saptamâna

 
Prima sesiune pentru depunerea proiectelor de investitii in cadrul Programului Operational pentru Pescuit ar putea fi deschisa pâna la finele acestei saptamâni, a declarat luni (8 septembrie 2008) presedintele Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), Gheorghe Stefan. "Desi a fost anuntata deschiderea primei sesiuni de depunere de proiecte pe 11 august s-a mai lucrat pe manualul de proceduri al celor doua axe pe care vor putea fi depuse proiecte in 2008", a precizat Stefan.
 
Sumele alocate pentru 2008 pe axa 1 si axa 2 referitoare la acvacultura si respectiv adaptarea flotei de pescuit se ridica la 53 de milioane euro. Prin Programul Operational pentru Pescuit (POP), Uniunea Europeana aloca fonduri nerambursabile de 230 milioane euro pâna in 2013, la care se adauga contributia României de 77 de milioane de euro. Potrivit ANPA, pentru acvacultura sunt disponibile, pâna in 2013, circa 140 milioane de euro, iar aceste fonduri se adreseaza companiilor private, organizatiilor de producatori, muncitorilor, asociatiilor de pescari din apele interioare.
 
Acestea pot dezvolta proiecte pentru modernizarea fermelor de acvacultura, dezvoltarea de unitati de procesare, construirea sau modernizarea de adaposturi si ambarcatiuni, achizitionarea de echipamente. Proiectele pentru dezvoltarea acvaculturii pot beneficia de o co-finantare de 60% din fonduri europene si de la bugetul de stat, iar restul reprezinta contributia beneficiarului. Prin intermediul acestei masuri se urmareste cresterea productiei de peste din acvacultura cu pâna la 80% pâna in 2013, dar si a profitului beneficiarilor cu pâna la 50%.
 
Axa destinata adaptarii flotei de pescuit dispune de fonduri publice de 13,3 milioane euro pâna in 2013 si se adreseaza proprietarilor de nave si de ambarcatiuni de pescuit sau pescarilor. Actiunile eligibile sunt investitii la bordul navelor, cu o contributie publica intre 20-60%, incetarea permanenta sau temporara a activitatii de pescuit (contributie de 100%), compensatii socio-economice pentru retragerea anticipata din activitatile pentru cursuri de perfectionare (contributie 100%), achizitionarea pentru prima data a unei nave mai mici de 24 de metri, cu o contributie publica de maxim 15% din costul de achizitie a navei, dar nu mai mult de 50.000 de euro.
 
Programul Operational pentru Pescuit a fost aprobat de Comisia Europeana in data de 20 decembrie 2007, mai devreme decât Programul National de Dezvoltare Rurala, desi lansarea oficiala in România a avut loc pe 11 iulie, la Constanta. Programul operational pentru pescuit este structurat pe cinci axe, România fiind printre putinele tari membre din UE care are in programul operational toate cele cinci axe, ultima fiind destinata efectiv asistentei tehnice in cadrul ANPA.
 
Un român consuma, in medie, 5,5 kilograme de peste pe an in conditiile in care consumul mediu anual de peste in Uniunea Europeana este de 20 kilograme pe cap de locuitor. Piata pestelui in România este destul de mica in comparatie cu cea a tarilor UE, cifra de afaceri totala a sectorului fiind estimata la circa 40 milioane de euro, dar la care ar trebui adaugata si piata neagra, care reprezinta circa 25-30% din total.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.