Romtelecom va furniza servcii de telefonie mobila

 
Operatorul de telecomunicatii Romtelecom va furniza servicii de telefonie mobila in urma câstigarii unei licente de comunicatii mobile, in benzile de frecvente 410-415/420-425 MHz, pentru care va plati 1,077 milioane euro, a anuntat luni (8 septembrie 2008) Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI). ANRCTI a desemnat compania Romtelecom drept câstigator al licitatiei pentru noua licenta de comunicatii mobile, aceasta obtinând cel mai mare punctaj – 86, 21 puncte fata de celelalte doua oferte.
 
Din cele 10 companii care au cumparat caietul de sarcini, patru au formulat si depus oferte. Oferta depusa de compania SC Netpoint SRL nu a fost calificata din cauza ca ofertantul nu a depus toate documentele cerute prin caietul de sarcini in forma specificata. Potrivit ANRCTI, celelalte oferte au fost evaluate la 75,58 puncte pentru Saudi Oger Ltd. si Radiomovel Telecomunicacoes SA, iar consortiul dintre Tactical Network AS, CN Posta Româna si SC Euroweb SA au obtinut 43,07 puncte.
 
ANRCTI precizeaza ca pentru a evalua capacitatea financiara au fost analizate, printre altele, cifra de afaceri si profitul operational pe anii 2005-2007, disponibilitatea financiara pentru investitii in realizarea si acoperirea retelei, cuantumul total al investitiei in realizarea si operarea retelei. Pentru a stabili fezabilitatea comerciala s-au luat in calcul data lansarii comerciale a tuturor serviciilor minimale, planul de marketing, managementul riscurilor. Specializarea si experienta au fost evaluate in functie de vechimea in operarea retelelor publice de comunicatii electronice si in furnizarea de servicii de comunicatii electronice.
 
Fezabilitatea tehnica s-a cuantificat dupa serviciile optionale propuse si numarul de statii de baza instalate, iar acoperirea dupa suprafata si numarul de kilometri de drumuri nationale si judetene pe care ofertantii s-au angajat sa le acopere in fiecare faza. Câstigatorul va intra in posesia licentei de utilizare a benzilor de frecvente 410-415/420-425 MHz numai dupa achitarea catre bugetul de stat a taxei de licenta in valoare de 1.077.228 euro. ANRCTI va face prima evaluare a respectarii prevederilor din licenta la data de 31 decembrie 2010, urmând inca doua faze de dezvoltare a retelei care vor fi evaluate la 30 iunie 2012 si 31 decembrie 2013.
 
„ANRCTI va controla cu atentie indeplinirea conditiilor din licenta si respectarea obligatiilor asumate intrucât acordarea acestei licente a stârnit numeroase controverse. Ne asteptam ca aceasta licenta sa creasca accesibilitatea serviciilor de comunicatii electronice in mediul rural pentru ca tehnologia respectiva permite acoperirea eficienta a zonelor rurale,” a declarat presedintele ANRCTI, Liviu Nistoran. În România activeaza in prezent cinci operatori de telefonie mobila, care, la sfârsitul anului 2007, aveau impreuna 22,9 milioane de utilizatori si o cifra de afaceri cumulata de 2,95 miliarde de euro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.