EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Vânatoarea in parcurile nationale ar trebui permisa doar in caz de dezechilibre intre specii

0
 
Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) va depune un amendament la initiativa legislativa prin care parlamentarii doresc permiterea vânatorii in parcurile nationale, potrivit caruia vânatoarea se va realiza doar in caz de dezechilibre intre specii in parcul respectiv sau in baza unor masuri sanitar-veterinare si numai la cererea administratorului parcului national, cu aprobarea Consiliului Stiintific, a declarat luni (8 septembrie 2008) ministrul Mediului, Attila Korodi.
 
El a fost prezent la mitingul de protest organizat luni de ONG-urile de mediu, care se opun vânatorii in parcurile nationale. "Da, sustin actiunea aceasta. Parcurile nationale, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii sunt singurele locuri unde putem sa lasam animalele salbatice in liniste, unde putem sa avem acele izvoare de biodiversitate de care are nevoie România, pentru ca trebuie sa existe locuri de unde se pot fie repopula, fie inmulti din nou anumite populatii de animale salbatice, mai ales cele care sunt pe anumite liste rosii", a declarat Korodi.
 
Potrivit ministrului, initiativa legislativa pentru legiferarea vânatorii in parcurile nationale este contradictorie cu acest principiu, iar motivul care a stat la baza acestui proiect de act normativ, si anume ca este nevoie câteodata de interventii pentru ca se pot produce dezechilibre, poate fi usor de rezolvat.
 
"Chiar propuneam ONG-urilor sa avem un amendament comun, potrivit caruia numai in baza cererii administratorului parcului national, cu aprobarea Consiliului Stiintific, sa existe, câteodata, interventii de micsorare a anumitor populatii pentru ca sunt momente – de exemplu in Delta Dunarii, in care sacalii sau mistretii pot produce foarte multe pagube, in special la cuiburile de pasari. Dar acestea sunt punctuale, trebuie abordate punctual si nu putem sa generalizam aceste lucruri ca sa lasam sa fie vânatoare, pentru ca nu este normal", a mentionat Attila Korodi.
 
El a precizat ca ursii intra in categoria de specie salbatica la care se poate interveni daca este necesar. În opinia ministrului Mediului, in cazul in care legea va fi aprobata, nu exista solutii de contracarare a ei.
 
"Putem sa intervenim cu Consiliile Stiintifice sa frânam cumva, dar nu prea avem cum, din pacate. Singura solutie este ca legea sa fie lasata asa cum este sau sa existe o abordare foarte precisa referitor la ceea ce inseamna interventie, respectiv momentul in care este nevoie de reechilibrarea unui habitat in care sunt diferite specii. Si atunci, daca aceasta se clarifica, putem spune ca este acceptabila, in rest ea nu poate fi acceptabila pentru ca parcurile nationale sunt singurele locuri din România in care animalele beneficiaza de linistea de care au nevoie ca sa reprezinte si peste 50 de ani aceeasi valoare", a subliniat Korodi.

 
Mai multe zeci de reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale pe probleme de mediu au protestat, luni, in Parcul Izvor, fata de initiativa legislativa prin care parlamentarii doresc legiferarea vânatorii in parcurile nationale si au depus o noua petitie urmând sa fie depusa la Camera Deputatilor, alaturi de listele cu cele 12.000 de semnaturi de sustinere a acesteia.
 
Organizatorii mitingului – Asociatia Kogayon, EcoAssist, Asociatia pentru Arii Protejate Biocultural, Asociatia Salvati Dunarea si Delta, Salvati Vama Veche – subliniaza ca parcurile naturale reprezinta cele mai valoroase nuclee ale patrimoniului natural national, european si mondial din tara noastra, care trebuie sa ramâna intacte, intrucât habitatele de aici sunt in stare de echilibru natural, nefiind necesara interventia omului.
 
Senatorii si deputatii au votat in doua rânduri (26 februarie 2008 si 6 mai 2008) o lege privind modificarea si completarea Legii vânatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006, conform careia vânatoarea in parcurile nationale este permisa. Ambele au fost respinse si retrimise spre reexaminare de Presedintia României, ca urmare si a petitiei semnate de societatea civila si de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.
 
Discutiile in comisiile de specialitate ale celor doua camere au fost facute fara dezbatere publica, desi ONG-urile au cerut in mod repetat acest lucru secretariatelor si comisiilor de specialitate (agricultura si mediu) ale celor doua camere si fara consultarea specialistilor in domeniu, neparticipând nici macar cei de la MMDD.
 
În prezent, Senatul a votat cu unanimitate de voturi modificarea legii, in care au fost pastrate aceleasi prevederi, urmând ca aceasta sa fie supusa si votului Camerei Deputatilor. Termenul de depunere a raportului de catre membrii Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor este marti, 9 septembrie. În România sunt 13 parcuri nationale, care reprezinta doar 1,3% din suprafata tarii.
 
Ele au regulamente si planuri de management, in care sunt prevazute masuri de gospodarire, inclusiv pe latura cinegetica. Sustinatori ai mitingului de protest sunt, pe lânga Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, 85 de organizatii si institutii, administratori si custozi de arii protejate si peste 12.000 de persoane care au semnat petitia impotriva acestei initiative.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.