Vânzarile de petrol si gaze au adus Iranului 81 miliarde de dolari in ultimul an

 
Iranul a obtinut peste 81 miliarde de dolari din exporturile de petrol si gaze naturale derulate in cursul ultimului an calendaristic iranian, care acopera perioada 21 martie 2007-20 martie 2008, in crestere cu 31% fata de exercitiul precedent ca urmare a scumpirii barilului de petrol, a informat luni (8 septembrie 2008) Banca centrala a Iranului, transmite AFP.
 
Potrivit cifrelor disponibile pe pagina de Internet a institutiei, exporturile de petrol si gaze naturale au adus Iranului 81,674 miliarde dolari in cursul ultimului an calendaristic, in crestere cu 31% fata de 62 miliarde dolari in exercitiul precedent. Aceasta crestere este atribuita aproape in exclusivitate cresterii pretului titeiului pe pietele mondiale. De mai multi ani pretul petrolului a intrat pe o tendinta crescatoare ajungând in luna iulie 2008 la valoarea record de 147 de dolari per baril.
 
În perioada care a trecut insa din luna iulie 2008 si pâna in prezent pretul barilului de petrol a coborât insa pâna in apropiere de 100 de dolari. Banca centrala a Iranului precizeaza ca in cursul ultimului an calendaristic Iranul a exportat 2,523 milioane barili de titei pe zi, in crestere cu 1,5% fata de 2,483 milioane barili pe zi in cursul exercitiului precedent.
 
Cresterea veniturilor rezultate din exporturile petroliere ale Iranului a alimentat o inflatie in crestere accelerata, dupa ce guvernul condus de presedintele Mahmud Ahmadinejad a procedat la injectii masive de fonduri publice in circuitul economiei. Veniturile din petrol asigura pâna la 80% din rezervele valutare ale Iranului si aproximativ jumatate din resursele bugetare.
 

Economia Iranului este cu atât mai dependenta de cursul titeiului pe pietele mondiale cu cât productia sa de titei brut nu a crescut decât foarte putin comparativ cu anul trecut. Potrivit cifrelor prezentate de Banca centrala a Iranului, in perioada 21 martie 2007-20 martie 2008 productia de petrol a tarii s-a situat la 4,058 milioane barili pe zi, in crestere cu doar 0,2% comparativ cu exercitiul precedent. De remarcat ca in urma cu doi ani productia de petrol a Iranului s-a situat la 4,106 milioane barili pe zi.
 
Iranul este al doilea producator de petrol din rândul Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), dupa Arabia Saudita, asigurând 14,7% din productia cartelului. La nivel mondial, Iranul este al patrulea producator mondial, dupa Arabia Saudita, SUA si Rusia, si tot al patrulea in termeni de rezerve de titei, dupa Arabia Saudita, Irak si Kuweit. Obiectivul strategic pe termen lung al autoritatilor de la Teheran este obtinerea unei productii petroliere de cinci milioane barili de titei pe zi.
 
Însa, lipsa finantarii si intârzierile aparute in negocierile cu companiile straine, afecteaza dezvoltarea sectorului petrolier iranian. Numeroase companii petroliere straine sunt reticente sa investeasca in Iran din cauza presiunilor exercitate de autoritatile americane pe fondul conflictului referitor la programul nuclear al Teheranului. Gratie unor subventii guvernamentale consistente, de aproximativ 100 miliarde de dolari pe an, benzina iraniana se comercializeaza la cele mai scazute preturi din lume, aproximativ 1.000 de riali (0,11 dolari) pentru un litru de benzina.
 
În tarile vecine (Turcia si Pakistan), pretul litrului de benzina este de cel putin zece ori mai mare, fapt ce incurajeaza traficul cu combustibili intre aceste tari. În luna iunie a anului trecut, guvernul de la Teheran a fost nevoit sa introduca rationalizarea combustibililor pentru a face fata cererii interne, iar din luna decembrie 2007 automobilistii iranieni nu pot sa cumpere mai mult de 120 de litri de benzina pe luna.
 
Desi Iranul se numara printre membrii importanti ai Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), rafinariile iraniene nu produc decât aproximativ 45 milioane litri de benzina pe zi, in tip ce consumul intern depaseste pragul de 70 milioane litri zilnic. În consecinta, guvernul de la Teheran este nevoit sa importe aproximativ 25 milioane litri de benzina pe zi pentru a acoperi necesarul intern.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.