Voestalpine ar putea prefera Bulgaria in locul României pentru construirea unei otelarii

 
Gigantul industrial Voestalpine, care intentioneaza sa deschida o otelarie in Europa Centrala si de Est, a semnat luni (8 septembrie 2008) un memorandum cu autoritatile bulgare prin care cele doua parti stabilesc obligatiile in cazul in care investitia se va realiza la sud de Dunare, potrivit BTA.
 
Semnarea memorandumului de catre ministrul bulgar al Energiei, Peter Dimitrov, si Alfred Duesing, reprezentantul Consiliului de Administratie al Voestalpine, reprezinta un pas inainte in procesul alegerii locatiei pentru investitia care va depasi cinci miliarde de euro. Voestalpine are de ales intre patru tari, Bulgaria, Turcia, Ucraina si România, pentru a-si plasa otelaria ce va produce pâna la 5,5 milioane tone otel pe zi.
 
Potrivit reprezentantului Voestalpine, Alfred Duesing, Bulgaria nu are o forta de munca calificata in acest domeniu si nicio istorie bogata in productia de otel, iar la asta se adauga si dezavantajul unei infrastructuri precare. Printre avantajele Bulgariei se numara securitatea livrarilor de energie si posibilitatea unei legaturi rapide pe Dunare cu combinatul Voestalpine din orasul austriac Linz. Directorul general al grupului austriac, Wolfgang Eder, a anuntat recent ca decizia referitoare la locatia acestei otelarii va fi luata in toamna acestui an.

 
Potrivit lui Eder, aproximativ 23 milioane tone de otel sunt utilizate in fiecare an in regiunea Marii Negre, cantitate care ar urma sa se dubleze la 50 milioane tone pâna in anul 2015. Deocamdata, exista patru locatii posibile pentru aceasta importanta investitie: regiunea din jurul Odessei si pâna la Delta Dunarii (Ucraina), zona Samsun -Sinop- Zonguldak (Turcia), regiunea din jurul orasului Burgas (Bulgaria) si regiunea din jurul orasului Constanta (România). Principalele criterii luate in considerare de grupul austriac sunt accesul la un port cu ape adânci, infrastructura, personalul calificat si costurile de mediu.
 
La inceputul acestei luni, Voestalpine a semnat un contract cu dezvoltatorul imobiliar din zona Constanta-Agigea ARCA East Invest si Chayton Capital, privind achizitionarea unui teren de 96 de hectare, pentru asigurarea unui amplasament in cazul in care Voestalpine alege România ca locatie pentru o noua otelarie. Noua fabrica va avea o capacitate de productie de cinci milioane tone de otel pe an si va crea circa 5.000 de locuri de munca in mod direct si alte câteva mii in zona.
Citește și
1 Comentariu
 1. radulescu spune

  Austrians GO HOME !

  Acest combinat la Constanta ne va otravii viata.
  Nu il dorim aici .Vom lupta impotriva acestui poluator .Sa plece in zone nelocuite .Nu in imediata vecinatate a Agigea,Lazu,Constanta.
  Vedeti ce porcarii creeaza la Galati un combinat de otel .Haldele de zgura .Unde vor fi????Ce face cu zgura ? cca 3000 tone pe zi?
  Unde va depozita dealungul timpului ?
  Nicaieri in lume nu este rezolvata problema zgurii.Partial merge la constructii dar numai partial . Sant mincinosi cei care spun ca exista rezolvare.Austriecii s-au saturat de zgura la ei si vin la noi.NU ,merci

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.