EUR
4,76 RON
(-0.12%)
USD
4,21 RON
(0%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(-0.01%)
CAD
3,13 RON
(+0.18%)
BGN
2,43 RON
(-0.05%)
RUB
0,07 RON
(0%)
ZAR
0,29 RON
(+0.06%)
BRL
1,08 RON
(+0.04%)
CNY
0,63 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0%)

Vosganian: CET ar trebui sa treaca in subordinea MEF

0
 
Ministrul Economiei si Finantelor Varujan Vosganian a afirmat duminica (7-IX-2008) in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Iasi, ca Centralele Electro Termice (CET) ar trebui sa revina la Ministerul Economiei si Finantelor. Ministrul afirma ca in ultimii ani s-a constatat ca trecerea CET in administrarea primariilor reprezinta un experiment nereusit, in urma carora municipalitatile au dat dovada ca nu sunt capabile sa rezolve problemele acestor unitati.
 
„E limpede ca primariile nu au expertiza necesara pentru asta. Am vazut ca primariile au cumparat pacura din import mai scumpa cu 30%, când România exporta pacura. Pretul la gazele naturale achizitionate de primarii a crescut anul trecut cu 30%, când pretul gazelor a scazut cu 2%. Dupa parerea mea a fost un experiment esuat”, a spus ministrul Vosganian. Varujan Vosganian considera ca ar trebui ca CET sa se reintoarca la ministerul pe care il conduce, intrucât acesta are alte modalitati de ale moderniza, de a aduce parteneriate publice.
 
De asemenea, conform ministrului Vosganian, Ministerul Economiei si Finantelor are alte modalitati de a impune consiliilor locale o politica corecta in ceea ce priveste pretul si in ceea ce priveste atitudinea fata de criteriile economice. El a dat drept exemplu situatia RADET Bucuresti, care din cauza preturilor scazute fixate de consiliul local au ajuns intr-o situatie dificila.

 
„Au fost consilii locale care din motive electorale au mentinut pretul jos, condamnând la faliment CET, cum a fost exemplul RADET-ului din Bucuresti, care a ajuns intr-o situatie extrem de riscanta”, a precizat Varujan Vosganian. Potrivit ministrului, in ultimii ani aproape jumatate de miliard de euro a fost alocat municipalitatilor pentru modernizarea CET-urilor, insa rezultatele au fost „firave”. În caz ca CET ar fi in subordinea MEF, ministerul ar avea posibilitatea de a incheia conventii in urma carora sa se furnizeze electricitate in schimbul gazului metan.
 
În ceea ce priveste viabilitatea opiniei ministrului liberal, incalzirea apartamentelor cu sisteme proprii, respectiv centrale de apartament, acestea nu sunt bune din cauza emisiei de noxe. Vosganian a dat exemplu Danemarcei, unde a fost interzis sistemul centralelor de apartament din cauza poluarii masive produse de acestea.
 
„CET-urile sunt mult mai bune pentru un sistem comunal decât centralele proprii. De aceea trebuie sa conservam acest sistem. Sunt localitati in tara care au trecut complet pe centrale proprii. Numai ca ele sunt mult mai poluante si mai scumpe. Într-un sistem care functioneaza corect, CET-urile sunt mult mai rentabile, mai putin poluante, mai ieftine si mai sigure pentru populatie”, a mentionat ministrul Economiei si Finantelor.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.