Cehii eretici sint scepticii pragmatici care vor detine urmatoarea presedintie a UE

 
De-a lungul istoriei, ereticii au suferit pedepse deosebit de crude. Cele mai multe sisteme bazate pe credinta pot rezista amenintarii venite din partea necredinciosilor, a pacatosilor si asa mai departe. Însa ereticii reprezinta o amenintare ce vine din interior: ei sunt credinciosi sfidatori, care pun la indoiala elemente esentiale ale credintei.
 
În ceea ce priveste proiectul bazat pe credinta al integrarii politice europene, Republica Ceha este un loc periculos de eretic, crede The Economist. Nu inseamna, fireste, ca cehii sunt ostili Uniunii Europene (UE) – desi multi dintre oficialii de la Bruxelles au trecut, fara a discerne, toti cehii pe lista euroscepticilor. Cehii au mai curând o inclinatie spre ceva chiar mai subversiv: ei pun la indoiala elemente importante ale intelepciunii conventionale europene. În momentul de fata, acest aspect capata o importanta deosebita.
 
La 1 ianuarie, cehii vor prelua presedintia semestriala a UE, urmând ca timp de sase luni sa prezideze toate reuniunile UE si sa stabileasca programul si obiectivele Uniunii. Viitorul Tratatului de la Lisabona va fi dezbatut in timpul presedintiei cehe, in vreme ce guvernul irlandez se zbate sa gaseasca o modalitate de a trece peste votul negativ al populatiei. În ceea ce priveste politica externa, se poate afirma cu certitudine ca Rusia isi va croi drum spre lista de prioritati europene pentru anul 2009. Pe ambele fronturi, cehii se fac vinovati de erezie.
 
Conservatorilor britanici le place sa faca o paralela intre ei si Democratii Civici cehi de centru-dreapta, cunoscuti sub initialele de ODS. Britanicii afirma ca acestia sunt cei mai apropiati ideologi aliati ai lor din Europa. Analogia nu este, insa, neaparat corecta. Conservatorii britanici afirma ca vor incerca sa inlature Tratatul de la Lisabona, daca nu va intra in vigoare pâna ajung ei la putere. Pe de alta parte, guvernul ceh condus de ODS s-a dedicat ratificarii documentului – ratificare ce va avea loc, probabil, pâna la finalul anului curent.
 
Ministrii cehi, insa, nu iau ca atare afirmatiile francezilor sau ale germanilor, potrivit carora Tratatul este un act vital ce va transforma ca prin minune UE intr-o mare putere mondiala. Unele tari mari din cadrul UE afirma ca neratificarea Tratatului este o pierdere catastrofala, comenteaza ministrul ceh de externe, Karel Schwarzenberg, insa „fara indoiala ca nu este asa”. Neratificarea lui, recunoaste ministrul, „ar face viata mai dificila” si ar fi dificil de explicat alegatorilor, dupa toata agitatia din jurul documentului.
 

Însa UE functioneaza „destul de bine” in baza legilor existente in prezent, astfel incât votul negativ al irlandezilor „nu este un capat de lume”. Unii europeni impatimiti vor ca Irlanda sa fie amenintata cu expulzarea din UE, in cazul in care nu va ratifica Tratatul in curând. O conducere ceha a Uniunii nu va accepta, insa, un asemenea comportament agresiv.
 
Cehii sunt eretici si in ceea ce priveste Rusia, este de parere The Economist. Sunt mai putin vehementi decât Polonia si statele baltice, insa liderii cehi nu cred in politica comuna a UE fata de Rusia, politica ce consta in rationalizarea neputintei. Potrivit actualului consens, strategia abordarii unei atitudini prietenoase este inteleapta, deoarece Rusia va constientiza intr-o buna zi ca este in interesul ei sa coopereze. Liderii cehi sunt de parere ca aceasta nu este o strategie, ci doar vorbarie.
 
Ei considera ca in curând UE va avea nevoie de o strategie adevarata fata de Rusia. În timpul unei vizite din anul 2007, cancelarul german Angela Merkel a afirmat ca cehii ii aminteau de hussiti – adepti ai lui Jan Hus, care a fost ars pe rug in anul 1415 pentru ca avusese o atitudine provocatoare fata de Biserica Romano-Catolica. Cancelarul a facut o observatie cât se poate de patrunzatoare, a declarat vicepremierul ceh Alexandr Vondra. Miscarea hussita a fost zdrobita, iar cehii au ramas catolici.
 
Însa Hus ramâne un erou national, iar mostenirea lui explica de ce cehii au o viziune diferita asupra UE comparativ cu vecinii lor, Germania sau Slovacia. Vondra este de parere ca cehii gândesc precum „tarile reformate clasic”, Olanda sau Suedia. Presedintele ceh, Vaclav Klaus, este un critic vehement al UE (el a caracterizat Tratatul de la Lisabona ca fiind „daunator libertatii si democratiei”). Atributiile lui Klaus sunt mai curând protocolare, insa el se bucura de o mare influenta.
 
Cehii nu au ratificat inca Tratatul, dupa ce aliatii ODS ai lui Klaus din Senat au cerut ca documentul sa fie trimis Curtii Constitutionale pentru aprobare. Însa influenta lui Klaus are si ea limite. Este de asteptat ca Tratatul sa fie aprobat de Curtea Constitutionala, deschizând calea pentru un vot parlamentar strâns la sfârsitul acestui an (este necesara o majoritate de trei cincimi in ambele camere ale Parlamentului).
 
De asemenea, exista mari diferente de opinie intre Klaus si alegatori. Doua treimi din cehi au declarat pentru cel mai recent sondaj Eurobarometru ca tara lor a avut de câstigat de pe urma aderarii la Uniune – o proportie mult mai mare decât in alte tari.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.