Coreea de Nord „foloseste dubluri pentru a ascunde moartea liderului sau”

 
Un expert japonez afirma ca presedintele nord-coreean Kim Jong-Il cel adevarat ar fi murit de diabet in 2003 si ca liderii mondiali, inclusiv Vladimir Putin si Hu Jintao, au negociat cu un impostor. Potrivit profesorului Toshimitsu Shigemura, Kim – temându-se ca va fi asasinat – ar fi recrutat pâna la patru sosii pentru a fi folosite la diferite evenimente publice.
 
Una din aceste dubluri s-ar fi supus chiar unei operatii de chirurgie plastica pentru a face aparitia sa si mai convingatoare. Acum, potrivit specialistului, dublurile vin pe scena ori de câte ori este nevoie, pentru a convinge masele ca presedintele Kim Jong-Il este in viata, noteaza ziarul El Mundo. Profesorul japonez a fost ridiculizat de analistii rivali din ermeticul stat comunist.
 
De fapt, se cunosc atât de putine detalii privind dinastia conducatoare din Coreea de Nord, incât unele ciudatenii pe care le descrie profesorul Shigemura in cartea sa The True Character of Kim Jong-Il (Adevaratul personaj Kim Jong-Il) nu pot fi usor explicate. „Cercetatorii nu au incredere in rationamentele mele, dar membrii serviciilor de securitate considera posibilitatea ca sunt exacte”, spune Shigemura.
 
„Am identificat si verificat fiecare sursa”. Cartea citeaza surse din Coreea de Nord si ale serviciilor secrete nipone si sud-coreene. Una din principalele sale dezvaluiri este ca o analiza a vocii liderului nord-coreean la o intâlnire din 2004 cu Junichiro Koizumi – pe atunci prim-ministru japonez – nu se potriveste cu cea dintr-o inregistrare autentificata cu ceva vreme in urma. Best-sellerul lui Shigemura dateaza presupusa moarte a lui Kim Jong-Il in toamna anului 2003, când Iubitul Conducator a disparut timp de 42 de zile.
 
Majoritatea analistilor au pus-o pe seama doliului dupa una din sotiile sale, pe lupta pentru putere in dinastia Kim sau pe teama fata de un atac american. Sanatatea subreda a lui Kim Jog-Il a fost sursa de speculatii timp de decenii. Expertul nipon citeaza surse ruse si chineze, afirmând ca el suferea de diabet si de boli cardiace, hepatice si respiratorii, pe fond de depresie. Exista rapoarte potrivit carora o dublura il inlocuieste pe presedintele Kim in aparitiile sale la paradele militare.

 
Se spune ca liderul nord-coreean sufera de agorafobie si ca el nu ar fi aparut in public pentru a primi flacara olimpica la Phenian, in 28 aprilie. Profesorul japonez argumenteaza ca nu au fost luate decizii politice majore de când Coreea de Nord s-a alaturat convorbirilor privind dezarmarea nucleara in 2003. Analistii sud-coreeni, care au fost prezenti la cele doua summituri alaturi de Kim Jong-Il – inainte si dupa presupusa lui moarte – au informat ca aspectul sau s-a schimbat. Însa datorita unei pierderi in greutate, având in vedere ca se lasase de fumat si ca inlocuise coniacul cu vinul francez si ca optase pentru un regim sanatos in viata sa.
 
Liderul nord-coreean nu a mai aparut in public de trei saptamâni. Ultima sa aparitie – sau a dublurii sale – a avut loc la 14 august cu prilejul inspectarii unei unitati militare. Recurgerea la dubluri nu este un lucru nou de-a lungul istoriei intre dictatori, mereu tematori pentru viata lor. S-a confirmat ca personalitati asemeni lui Franco, Stalin sau Hitler au recurs la sosii de-a lungul vietii lor. Se spune ca atentatul esuat impotriva dictatorului nazist in 1944 ar fi costat, de fapt, viata la doua din dublurile sale. Se povesteste ca celebra poza care il arata pe Mao Zedong inotând in râul Yang Tse nu este a Marelui Cârmaci ci a unei dubluri ale sale.
 
Mai recent, Saddam Hussein si chiar Osama Ben Laden – care se spune ca ar avea intre 4 si 10 sosii – ar fi avut sau are imitatori oficiali. Dictatori care s-au ascuns in spatele sosiilor Iosif Stalin. Nu se stie exact câte dubluri a avut dictatorul sovietic. Dar se spune ca in perioada cât a fost bolnav pâna la moartea sa, de când avea 40 si pâna in 1953, o sosie l-ar fi inlocuit in „dacea” sa din afara Moscovei, unde ii primea pe functionarii sovietici. Un din dublurile sale cele mai celebre a fost Felix Dadaev, recrutat in 1943 de Kremlin pentru a asemanarea lui uimitoare cu Stalin.
 
El a exercitat aceasta profesie timp de un deceniu si a tinut-o in secret 45 de ani de teama de a nu fi omorât. Saddam Hussein. Mare admirator al lui Stalin, dictatorul irakian a folosit si el dubluri. Una din sosiile sale, Fawaz el Emari, a fost supus mai multor operatii chirurgicale pentru a-i „perfectiona” asemanarea. Prima dublura a dictatorului irakian a murit in 1984, intr-un atentat impotriva adevaratului Saddam. Potrivit unui zvon, Saddam ar fi inca in viata, pentru ca cel pe care l-au capturat SUA a fost, de fapt, o dublura a sa.
 
Francisco Franco. Mereu au circulat zvonuri privind existenta unor dubluri ale generalului Franco. Se spunea ca una dintre ele suferea chiar de Parkinson, putând imita la perfectie tremuratul dictatorului. În cartea sa, „Franco a avut dubluri”, Fernando Gracia scrie ca dictatorul folosea sosii pentru a evita atentatele, sau când avea crize de flebita si nu putea sta in picioare. Gracia sustine ca una din dublurile sale a stat inchisa timp de un deceniu in ospiciul din Leganes si ca prima lui sosie a fost impuscata având fata acoperita.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.