Criza politica din Ucraina

 
Trupele Ministerului de Interne de la Kiev au primit ordin sa fie pregatite pentru o interventie in forta, iar presedintele Viktor Iuscenko a convocat o reuniune cu usile inchise a Statului-Major al armatei ucrainene, la care va participa intregul comandament superior.
 
Expertii de la Kiev se tem de rezolvarea pe calea fortei a crizei politice din Ucraina, in contextul ultimelor decrete prezidentiale si al recentelor decizii ale sefului statului, relateaza in ultima sa editie saptamânalul Zerkalo Nedeli. Informatia privind o reuniune secreta a Statului-Major a aparut in data de 3 septembrie, insa agenda acestei sedinte nu a fost data publicitatii, iar – pentru a stopa orice fel de scurgere de informatii in mass-media – staff-ul armatei ucrainene si presedintia nu au facut nicio precizare referitoare la data când va avea loc reuniunea, nici despre locul desfasurarii ei.
 
Zerkalo Nedeli a aflat din surse confidentiale ca aceasta reuniune a fost amânata de trei ori pe parcursul unei singure zile, ea urmând sa se desfasoare in cursul saptamânii care a inceput. Presa ucraineana a intrat in fierbere dupa ce, in 2 septembrie, Viktor Iuscenko a emis un decret (nr.803) cu privire la verificarea gradului de pregatire a trupelor din subordinea Ministerului de Interne.
 
În conformitate cu acest decret, intre 15 si 30 septembrie, alerta de lupta in oricare dintre unitatile Ministerului de Interne, precum si redislocarea acestora, cu armamentul si tehnica din dotare, este perfect legitima. Unitatile Ministerului ucrainean de Interne sunt compuse din trupele speciale, brigazi mecanizate si unitati de blindate, precum si din o unitate de aviatie militara si una de elicoptere de lupta.

 
Trupele de interne il au la comanda pe generalul de armata Aleksandr Kihtenko, care a fost inaintat recent in inaltul sau grad personal de presedintele Iuscenko, in absenta nominalizarii candidaturii sale de catre ministrul de interne. Numerosi parlamentari din Rada Suprema (legislativul unicameral) si membri ai guvernului condus de premierul Iulia Timosenko leaga decretul prezidential cu privire la verificarea gradului de pregatire a trupelor Ministerului de Interne de evenimentele asteptate sa se produca in parlamentul de la Kiev.
 
Astfel, in 15 septembrie, deputatii se vor reuni in cadrul Consiliului de coordonare, iar in 16 se asteapta anuntul privind incetarea existentei actualei coalitii democratice din Rada Suprema, dupa ce miscarea proprezidentiala Ucraina Noastra – Autoapararea Populara a rupt alianta cu Blocul Iulia Timosenko (BIUT), ca urmare a votarii de catre deputatii BIUT, alaturi de cei ai opozitiei rusofone, a unui set de legi ce simplifica procedura destituirii sefului statului, care a fost privat totodata de o serie de prerogative in favoarea puterii executive.
 
Evocând evenimentele din 2004, când presedintele ucrainean a recurs la trupele Ministerului de Interne pentru rezolvarea unei crize generate de demiterea procurorului general de atunci, Viaceaslav Piskun, care refuza sa-si paraseasca functia, deputatul Aleksandr Skibinetki, general in rezerva, considera ca scenariul de acum patru ani are putine sanse sa fie pus in aplicare de catre seful statului.
 
„Situatia s-a schimbat mult intre timp. Sunt aproape convins ca atât trupele Internelor, cât si armata nu se vor conforma vreunui ordin aventurist”, a afirmat, pentru Zerkalo Nedeli, generalul, fost responsabil in Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU).
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.