Cum pierde Occidentul razboiul rece al energiei

 
Socul creat de dezmembrarea Georgiei de catre Rusia s-a resimtit in regiune, iar interesele occidentale s-au spulberat asemenea pieselor de domino. Aproape trecuta cu vederea in Marea Britanie, vizita vicepresedintelui american Dick Cheney de saptamâna trecuta in Azerbaidjan s-a dovedit aproape un dezastru, in conditiile in care presedintele azer Ilham Aliev nu i-a facut o primire tocmai calduroasa demnitarului american, printre alte sunându-l pe presedintele Federatiei Ruse, Dmitri Medvedv, imediat dupa intrevederea cu Cheney.
 
Dezamagit, Cheney nu a mai reusit sa apara la un banchet oficial organizat ulterior. Azerbaidjanul pare, in aceste conditii, sa nu mai fie disponibil sa livreze gaz pentru proiectul Nabucco, relateaza publicatia britanica The Times. Pâna acum, Azerbaidjanul a preferat sa stea alaturi de SUA. La momentul alegerii (anii '90), SUA erau cea mai puternica tara din lume, iar Rusia era slabita. În consecinta, Azerbaidjanul a sustinut crearea unui oleoduct cu o lungime de 1.000 de mile, care pompa petrol de la Baku, via Georgia, cu destinatia Ceyhan, un port pe coasta sudica a Turciei.
 
BTC, cum este cunoscut, este in prezent singurul oleoduct pornind din fosta Uniune Sovietica, care nu este controlat de Kremlin. Azerbaidjanul a sustinut si construirea gazoductului Baku-Tbilisi-Erzurum spre estul Turciei, pe care Europa, cu sprijin american, vrea sa il extinda pâna in Austria, si care, sub numele de Nabucoo, are ca scop eliberarea Europei de sub sclavia energetica. Motivul este simplu. Aliev nu doreste ca tara sa sa aiba soarta Georgiei, asa cum s-ar putea intâmpla extrem de usor.
 

La fel ca Georgia, Azerbaidjanul nu este protejat de NATO, iar discutiile despre o posibila prezenta militara americana pe teritoriul sau nu au dus niciunde. Relatiile cu UE sunt „adormite”, obstructionate de alegerile falsificate si de persecutarea opozitiei. Mai mult, Rusia a incitat minoritatea lezghina, de la granita Rusiei cu Azerbaidjanul. De celalalt tarm al marii Caspice, Kazahstanul si Uzbekistanul au ajuns la un acord de a construi o noua conducta de export a gazului la nord spre Rusia, ceea ce spulbera si mai tare sperantele Occidentului de a alimenta cu gaz din Asia Centrala gazoductul Nabucco, amenintat de proiectul rival, South Stream, promovat de Rusia.
 
Lucrurile stau si mai prost. Chiar si Turcia, elementul-cheie al planurilor occidentale privind securitatea in regiune, a ajuns sa oscileze, in conditiile in care Ankara depinde, pentru majoritatea gazului de care are nevoie, de o conducta ruseasca care strabate Marea Neagra. Kremlinul a cultivat asiduu Ankara, exact atunci când UE ii oferea un dus rece. De asemenea, imaginea unui Kurdistan semi-independent, prefigurându-se ca rezultat al invaziei americane a Irakului, a racit si mai mult relatiile Turciei cu Europa.
 
Iranul este celalalt beneficiar al infrângerii Georgiei. Daca ruta spre vest este blocata, alegerea Asiei Centrale si a Caucazului este sa trateze fie cu mollahii de la Teheran, fie cu fostii oameni ai KGB-ului de la Moscova. Niciuna din aceste variante nu convinge Occidentului, mai ales ca Iranul a anuntat ca va bloca o conducta care traverseaza Marea Caspica, o legatura vitala in proiectul Nabucco. În ceea ce priveste Occidentul, acesta este inca fatal divizat in relatiile sale cu Rusia.
 
Germania si Italia pun mai mult pret pe legaturile lor economice cu Rusia decât pe interesele aliatilor din Europa de Est si din fosta Uniune Sovietica. La rândul lor, euroscepticii britanici reactioneaza cu reticenta atunci când se discuta despre politica agricola comuna. America este departe, prinsa in doua razboaie. De altfel, SUA nu se vor bate mai mult pentru Europa decât ar face-o Europa singura. Rusia stie acest lucru si crede ca are unda verde pentru a merge mai departe. Opriti, deci, caldura: urmeaza o iarna lunga – noteaza in final The Times.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.