Cum sa traiesti cu o lira sterlina pe zi

 
Este posibil sa traiesti cu o lira sterlina pe zi? Raspunsul este afirmativ, daca este sa-i dai crezare lui Kath Kelly, o profesoara din Bristol care a reusit sa faca acest lucru un an intreg, cheltuind numai un pound, echivalentul sumei de 1 euro si 43 de centi, pe zi.
 
Protagonista acestei performante are 47 de ani, o munca stabila platita cu aproximativ 15.000 de euro pe an si avea in fata o cheltuiala importanta, un dar de nunta pentru fratele ei. Profesoara britanica le-a marturisit prietenilor ei ca nu avea banii pentru cadoul de nunta. Promisiunea pe care a facut-o ca va trai un an intreg cu numai o lira sterlina s-a transformat a doua zi intr-o provocare si astfel a inceput aventura care a facut-o pe Kath Kelly sa câstige pariul, sa scrie un best-seller si sa-si gaseasca si iubirea, scrie La Repubblica.
 
„Prietenii mei erau foarte ingrijorati la inceput, ma si vedeau traind ca un sihastru sau pe spinarea altora si au incercat sa ma faca sa ma razgândesc. I-am surprins, am iesit aproape in fiecare seara si nu le-am cerut niciodata bani”, a relatat ea. Dupa ce a pus deoparte banii necesari platirii chiriei pe un an a casei pe care o impartea cu alti colocatari – circa 4.000 de euro – si pentru facturi si taxe, d-na Kelly a redus cheltuielile la numai 4 sectoare: alimentatie, igiena, haine si distractie.
 
Totul la cifra modica de un euro si jumatate pe zi. Cum a procedat? Reteta economisirii sigure este alcatuita din participarea la vernisaje, cumparaturi in stoc, autostop si multa fantezie. Ziua ideala a d-nei Kelly incepe cu citirea ziarului: inaugurari, lecturi publice, aniversari citadine si concerte. Toate evenimentele cu intrare gratuita ale orasului puteau asigura necesitatile vitale ale lui Kath fara a trebui sa dea un singur penny.
 
„Timp de un an am devenit regina buffet-elor si neputând sa-mi invit prietenii pentru a le oferi o bere sau o cina, ii luam cu mine la evenimentele gratuite”, a spus profesoara din Bristol. Cum s-a descurcat totusi cu cheltuielile? Fructele si legumele erau asigurate de gradini, loturile cultivate si copaci. Carnea, pestele si oule, de micii comercianti care, la ora inchiderii prefera sa vânda sub pret decât sa arunce marfa. Pentru sampon si sapun economisirea este sigura in marile supermarket-uri care vând angro.
 

Orice aliment oferta a fost pentru Kath o ocazie ce nu trebuia pierduta si de adaugat la stocul de alimente foarte soldate din congelator. Au fost excluse masina, autobuzul sau motocicleta. A pedalat cu bicicleta sau a mers pe jos la munca sau la locuintele prietenilor, in loc sa telefoneze. Pentru ca si celularul costa. Cum a stabilit o intâlnire sau a comunicat cu cineva? În locul facturii si schimburilor de SMS-uri, a recurs la post-it-uri lipite pe usa prietenilor si la bicicleta. Dar cafeaua in compania prietenilor?
 
A fost inlocuita cu un prânz in parc pe baza de supa de gaina, pregatita din „tacâmuri” daruite de un prieten macelar. Tot mergând pe jos, Kath a reusit sa puna deoparte 170 de euro. Cu ochii pironiti in jos si putin noroc: strada este plina de monede pierdute. „La sfârsitul anului mi-am dat seama ca nu aveam nevoie de cele 100 de lire sterline culese cu ajutorul maruntisului gasit pe strada. Am decis sa le daruiesc ca binefacere”, a marturisit Kath. Strângând cureaua in acest fel, d-na Kelly a reusit sa faca si o calatorie in Franta. Destinatia Bretagne, unde fratele ei restaura o casa.
 
Daca locuinta era garantata calatoria a reprezentat o cheltuiala pe care nu o putea suporta. Bazându-se pe inima buna a oamenilor si explicând proiectul ei, profesoara de 47 de ani din Bristol a reusit sa ajunga cu autostopul pâna la tunelul din Marea Mânecii. Aici, datorita generozitatii unei pasagere frantuzoaice, a obtinut o calatorie platita de la Folkestone la Coquelles iar apoi, din nou facând autostopul, pâna in Bretagne.
 
Viata la un euro si jumatate pe zi nu a incetat sa o surprinda pe d-na Kelly. Revenita la Bristol, cu ajutorul unui camionagiu, a decis sa munceasca ca voluntar intr-o ferma. Aici l-a cunoscut pe Bruce Taylor, actualul sau prieten cu care a inceput o noua viata frugala. În casa lor din Bruston cei doi cultiva fructe si legume si se deplaseaza numai cu bicicleta.
 
„Aceasta experienta mi-a schimbat total mentalitatea. Acum nu mai gasesc nicio placere in a cheltui banii si bugetul meu zilnic continua sa fie foarte redus”, a explicat britanica ce si-a povestit recent anul sau special intr-o carte cu titlul „How I Lived On Just A Pound A Day”.
 
În pofida a doua cheltuieli neprevazute, o vizita la dentist si cumpararea unei biciclete ce i-a fost furata, la sfârsitul anului ei de trai cu o lira pe zi, Kath Kelly a reusit sa-i faca fratelui ei un cadou de nunta de 2.000 de euro, pe lânga faptul ca a platit o parte din petrecere. Misiunea a fost indeplinita.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.