De ce s-a scindat coalitia pro-occidentala a Ucrainei?

0
 
Vicepresedintele american Dick Cheney a ajuns saptamâna trecuta in Ucraina, pentru a incuraja guvernul pro-occidental al acesteia in urma crizei din Georgia, insa este improbabil ca el sa poata salva situatia. Amenintarea cea mai grava la adresa administratiei presedintelui Viktor Iuscenko nu vine dinspre Rusia, ci de la premierul Iulia Timosenko, rivala lui pentru conducerea coalitiei democratice instalata la putere in 2005.
 
Iar in vreme ce Iuscenko s-a alaturat cauzei Georgiei si si-a reiterat propria dorinta de a accelera procesul de aderare a Ucrainei la NATO, Timosenko pare dispusa sa incline mai curând spre Rusia si incearca sa dea presedintele la o parte aliindu-se cu principalul partid de opozitie, sprijinit de Moscova, este de parere revista americana Time. Iuscenko si Timosenko s-au luptat pentru putere inca de la „Revolutia Portocalie”, prin care coalitia lor a inlaturat de la putere Partidul Regiunilor, sprijinit de Moscova si condus de Viktor Ianukovici.
 
Desi presedintele o concediase, el a fost fortat sa o renumeasca pe Timosenko premier in urma alegerilor din 2007, in care partidul lui Timosenko l-a depasit cu mult pe al sau. Însa pacea incheiata intre ei a fost una fragila, cedând saptamâna aceasta, in contextul unei crize politice declansata de razboiul dintre Rusia si Georgia. În vreme ce Iuscenko l-a sprijinit cu ardoare pe presedintele Mihail Saakasvili (fiind nasul fiului sau) si a subliniat faptul ca este acum urgent ca Ucraina sa se alature NATO pentru a se proteja in fata agresivitatii ruse, Timosenko a adoptat o pozitie diametral opusa.
 
Ea s-a deplasat prin regiunile estice, in care se vorbeste rusa, ale Ucrainei – locul in care Ianukovici isi are cei mai multi sustinatori -, promitând oamenilor ca sub conducerea ei Ucraina nu are sa fie niciodata implicata intr-un conflict dintre alte tari. Surse atât de la Moscova, cât si de la Kiev au declarat pentru Time ca Timosenko a ajuns la o intelegere cu Kremlinul, potrivit careia ea are sa fie mai atenta la nevoile Rusiei – in special in ceea ce priveste drepturile pe termen lung legate de baza navala Sevastopol, de la Marea Neagra – si are sa-si tempereze criticile anti-Moscova.
 
În schimb, ea se va bucura de o atitudine mai flexibila din partea Rusiei in ceea ce priveste negocierea de anul viitor a preturilor la gazul natural – de care Ucraina depinde. Cu toate acestea, Timosenko neaga cu fermitate orice zvonuri despre intelegeri cu puteri straine, insistând ca ea este preocupata doar de interesele Ucrainei. Zvonurile legate de un posibil acord al lui Timosenko cu Moscova si disputele ce s-au iscat in lumea politica ucraineana cu privire la Georgia au declansat ultima furtuna din aceasta lupta pentru putere.
 
Partidul lui Timosenko s-a aliat cu cel al lui Ianukovici si cu Partidul Comunist in cazul mai multor voturi parlamentare, transferând o serie de puteri executive ale presedintiei catre biroul premierului. Printre prerogativele pierdute de Iuscenko de numara dreptul de a demite ministri precum cel al apararii, de interne si de externe, precum si puterea de a controla serviciile secrete de contra-spionaj.
 
Alianta Timosenko-Ianukovici, care a creat un „mariaj de convenienta” ce a reusit sa blocheze orice veto, a votat si simplificarea legislatiei pentru punerea sub acuzare a presedintelui. „Astazi, in Parlament a inceput o lovitura de stat politica si constitutionala”, a afirmat Iuscenko, avertizând ca are sa-si foloseasca dreptul de a dizolva legislatura daca in termen de 30 de zile nu este formata o noua legislatura.
 
Timosenko a ripostat in cadrul unei cuvântari televizate, acuzându-l pe Iuscenko de a fi sabotat coalitia si guvernul ei pentru a dobândi un avans in campania sa electorala pentru realegere. Ea a respins si acuzatiile potrivit carora nu ar sprijini indeajuns de puternic Georgia, afirmând: „Pozitia mea fata de situatia din Georgia este aliniata la cea a Uniunii Europene, iar eu nu doresc ca Ucraina sa fie târâta in conflicte”. În momentul de fata, Timosenko se bucura de mai mult sprijin in rândul fostului electorat „portocaliu”.
 
În eventualitatea unor alegeri spontane, fara indoiala ca ea l-ar invinge din nou pe Iuscenko. Sondajele o plaseaza de locul 2, intr-o competitie strânsa cu Ianukovici, in timp ce presedintele Iuscenko se afla pe locul 3, la o distanta apreciabila. De asemenea, ea are sanse semnificative de a câstiga in fata lui Ianukovici in alegerile prezidentiale din anul 2010, multi ucraineni fiind inca furiosi pe felul in care acesta, cu sprijinul Rusiei, a incercat sa câstige prin frauda alegerile din 2004.
 
E adevarat ca Timosenko s-a indepartat de politica dura a lui Iuscenko privind criza din Georgia, insa ea abordeaza o tactica foarte inteligenta. Se va folosi de vizita lui Cheney pentru a-si intari legatura cu SUA, in timp ce spera sa obtina un contract pentru gaz natural mai avantajos cu Rusia, in schimbul atitudinii sale moderate. Ucraina este, in definitiv, o tara vulnerabila in momentul de fata, iar unul din proverbele populare ucrainene spune ca „un vitel cuminte suge de la doua vaci”.
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.