De frica Moscovei, Azerbaidjanul nu mai sprijina proiectul Nabucco

 
Vicepresedintele american Richard Cheney si-a incheiat joi turneul in Transcaucazia, intr-o incercare de a consolida pozitiile Washingtonului in lupta pentru controlul hidrocarburilor din regiunea Marii Caspice, iar daca la Tbilisi lucrurile au decurs in mod lin, la Baku negocierile au esuat: presedintele azer Ilham Aliev i-ar fi dat de inteles oficialului de la Casa Alba ca Azerbaidjanul nu va sprijini ideea conductei europene ce va ocoli Rusia, relateaza in editia sa de vineri cotidianul rus de afaceri Kommersant.
 
Cheney, care a efectuat pentru prima oara o vizita in Azerbaidjan, nu a fost intâmpinat la aeroport nici de presedintele tarii si nici de premierul Artur Rasizade, in locul acestora fiind trimisi vicepremierul azer Yagub Eyyubov si ministrul de externe Elmar Mamediarov.
 
Dupa cum au declarat pentru Kommersant surse din cadrul Cancelariei prezidentiale azere, convorbirile dintre Cheney si Aliev au decurs anevoios, desi intre cei doi exista o mai veche relatie de amicitie inca de pe vremea când actualul vicepresedinte american activa la Halliburton, iar Aliev era vicepresedinte al companiei de stat azere de petrol si gaze SOCAR.
 

Discutiile azero-americane s-au axat pe doua teme majore, respectiv razboiul din Caucaz si perspectivele construirii gazoductului european Nabucco, care ar urma sa reprezinte o alternativa la gazele naturale si reteaua de conducte rusesti, pentru a diminua dependenta tarilor UE de hidrocarburile ruse. Potrivit surselor citate de cotidianul mentionat, vicepresedintele Cheney i-a transmis lui Aliev ca SUA isi vor sprijini cu toata fermitatea aliatii din regiune si intentioneaza sa grabeasca inceperea lucrarilor de constructie a gazoductului transcaspic ce ocoleste Rusia.
 
Exprimându-si intreaga pretuire pentru relatiile cu Washingtonul, Aliev i-ar fi raspuns lui Cheney ca Azerbaidjanul nu intentioneaza sa „forteze” realizarea proiectului Nabucco. În finalul discutiilor, Cheney ar fi fost intr- atât de iritat, incât – potrivit Kommersant – ar fi refuzat sa participe la dineul oficial oferit de liderul politic azer. În opinia expertilor rusi, dorinta lui Aliev de a nu irita in aceste momente Moscova este pe deplin explicabila.
 
Recunoasterea de catre Rusia a celor doua provincii rebele din Georgia – Abhazia si Osetia de Sud – si aparitia tancurilor rusesti pe teritoriul Georgiei au constituit un semnal pentru Baku ca la fel vor pati toate statele postsovietice care se vor incumeta sa adere la NATO si sa faca jocurile Washingtonului, comenteaza publicatia citata. În contextul razboiului din Caucaz, Azerbaidjanul a decis ca este mult mai sigur sa-si transporte gazele in Europa nu pe teritoriul Georgiei via Turcia, ci, la fel ca odinioara, prin Rusia.
 
Mai ales ca in luna iunie a.c. Moscova s-a declarat dispusa sa cumpere toate gazele disponibile din Azerbaidjan la preturi europene. O astfel de evolutie era de asteptat, remarca publicatia rusa, mentionând faptul ca, in ajunul vizitei lui Cheney la Baku, a avut loc o convorbire telefonica intre presedintele rus Dmitri Medvedev si omologul sau azer Ilham Aliev, la initiativa Kremlinului. Cei doi sefi de stat au convenit asupra unei intrevederi bilaterale in timpul apropiat.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.