EUR
4,81 RON
(-0.08%)
USD
4,38 RON
(+0.99%)
GBP
5,65 RON
(+1.31%)
CHF
4,52 RON
(+0.24%)
BGN
2,46 RON
(+0.26%)
BYN
1,96 RON
(+0.97%)
CAD
3,28 RON
(+1.6%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,88 RON
(+0.84%)
JPY
0,04 RON
(+0.4%)
CZK
0,19 RON
(-0.13%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Europa cauta aliati impotriva inflatiei

 
Factorii de decizie si industriasii europeni sunt din ce in ce mai frustrati de faptul ca bancile centrale din alte partii ale lumii nu depun toate eforturile pentru a combate inflatia la nivel global, noteaza Financial Times. Joaquín Almunia, comisarul european pentru afaceri monetare, a declarat ca inflatia reprezinta un pericol pe tot cuprinsul lumii, in special pe pietele emergente, si a cerut o mai mare coordonare internationala in privinta politicii monetare. Almunia sustine ca ministrii de finante ai UE vor ridica din nou problema luna viitoare la intâlnirea anuala a Fondului Monetar International.
 
„As fi extrem de fericit daca celelalte banci centrale vor aplica aceleasi criterii ca Banca Centrala Europeana in pastrarea stabilitatii preturilor”, a declarat oficialul european, adaugând ca este vorba de o problema care nu poate fi rezolvata printr-o decizie unilaterala, necesitând discutii multilaterale. Cu toate acestea, Almunia a recunoscut ca este dificil de coordonat o actiune internationala in aceasta privinta, deoarece multe economii emergente inregistreaza o crestere economica peste nivelul inflatiei si nu sunt oricum bine reprezentate in organizatiile financiare internationale.
 
Unii industriasi de la Forumul Economic Ambrosetti, desfasurat in Italia la sfârsitul de saptamâna trecut, l-au criticat pe Jean-Claude Trichet, guvernatorul Bancii Centrale Europene, pentru suprimarea cererii in eurozona si pentru faptul de a-i fi pus intr-un dezavantaj competitiv prin mentinerea ratei dobânzii la niveluri relativ ridicate. Umberto Paolucci, presedintele Microsoft Europe, este de parere ca Europa plateste atât pentru atitudinea sa anti-inflationista, cât si pentru „afectiunile” sale structurale pe termen lung.
 
Inflatia reprezinta o reala surpriza. În iulie, Fondul Monetar International (FMI) prevedea ca presiunile privind preturile „nu se vor amplifica, in pofida puternicei cresteri economice la nivel global”. Azi, inflatia in economiile avansate se afla la cel mai mare nivel din 1992, in crestere de la 2,2% in 2007 la un nivel prognozat de FMI de 3,4%, in 2008. În cazul economiilor emergente si in dezvoltare, inflatia a crescut de la 6,4 la 9,1%, in cea mai rapida crestere incepând din 1999.
 
Cu toate acestea, unii economisti prezenti la forumul amintit au sugerat ca preturile bunurilor au atins maximul in actualul ciclu si ar putea continua sa scada rapid. Miercuri, UE va publica ultimele sale previziuni privind cresterea economica, care vor indica faptul ca economiile sunt in scadere rapida in ultimele saptamâni.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata