Fotografiile facute talibanilor responsabili de moartea a 10 militari francezi socheaza Franta

 
Politicienii de ambele parti ale spectrului politic francez au condamnat revista Paris Match pentru publicarea unei imagini cu un taliban imbracat intr-o uniforma de lupta apartinând unuia dintre cei 10 militari francezi ucisi in Afganistan luna trecuta, relateaza cotidianul britanic The Independent. În acest context, ministrul francez al apararii, Herve Morin, a acuzat revista de complicitate la un sofisticat exercitiu taliban de „propaganda”.
 
„Chiar ar trebui sa le facem publicitate acestor oameni care inteleg importanta mijloacelor de comunicare in lumea moderna?” se intreba oficialul francez. La rândul sau, Daniel Cohn-Bendit, liderul verzilor din Parlamentul European, a acuzat Paris Match de practicarea unui "voyeurist abject" de care, de altfel, revista a dat intotdeauna dovada.
 
Imaginea a fost realizata de catre un fotograf Paris Match la câteva mile de locul unde s-a produs ambuscada in care 10 parasutisti francezi si-au pierdut viata la 30 de mile de Kabul, pe data de 18 august. Imaginea ii arata pe militantii talibani, care sustin ca fac parte din grupul care i-a atacat pe militarii francezi, etalând obiecte – arme, uniforme, ochelari – apartinând soldatilor ucisi. Alte imagini aparute in Paris Match il arata pe „liderul” grupului taliban, Farouki, alaturi de sapte tineri purtând arme automate si „trofee” luate de la soldatii francezi.
 
Mânia si repulsia resimtite in Franta au fost accentuate atunci când ziarul Le Monde a relatat dupa-amiaza trecuta ca luptatorii talibani au decapitat patru militari francezi in timp ce acestia zaceau raniti la pamânt. Pâna acum, armata franceza insistase ca militarii francezi murisera pe loc, insa Le Monde, citând raport al unei anchete oficiale si alte surse militare, sustine ca 3 parasutisti au murit din cauza ranilor, deoarece fortele care trebuiau sa ii ajute au reactionat lent.
„Este un soc sa ii vezi pe ucigasii copiilor nostri facând parada cu uniformele si armele lor,” a marturisit Joel Le Pahun, tatal unuia dintre soldatii francezi ucisi, impuscat mortal in timp ce incerca sa dea primul ajutor unui camarad ranit.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.