Guvernul pakistanez, fortat sa deschida o ancheta in cazul celor 3 adolescente ingropate de vii

 
Îngroparea de vii a 3 adolescente care planuiau sa isi sfideze familiile, casatorindu-se cu barbatii pe care si-i doreau, a generat proteste la nivel national in Pakistan si scene violente in parlamentul de la Islamabad, pe fondul criticilor ca autoritatile incearca sa acopere faptele inaintea alegerilor prezidentiale, prevazute pentru ziua de sâmbata, relateaza cotidianul britanic The Times. Fortat de imprejurari, la sase luni dupa crima, guvernul a deschis o ancheta in acest nou caz de crime de onoare, frecvente in Pakistan.
 
Fetele au fost duse din satul lor indepartat din sud-vestul Baluchistanului, intr-o zona desertica unde au fost torturate groaznic inainte de a fi aruncate intr-un sant si acoperite cu nisip si cu pietre. Una din fete a fost identificata ca fiind Fauzia Bibi (18 ani(, insa in cazul celelalte doua, de 16 si de 14 ani, nu s-a putut stabili identitatea. Doua dintre rudele fetelor, Jannat Bibi, 38 de ani, matusa Fauziei, si Fatima Bibi, 45 de ani, mama unei alte fete, au incercat sa le protejeze, insa au fost, la rândul lor, ingropate de vii.
 

Dupa crime, atacatorii au tras focuri de avertisment pentru a impiedica pe oricine sa se apropie. Detaliile acestei crime, care ar fi avut loc la data de 13 iulie, au fost recent facute publice de o organizatie pentru drepturile omului. Politia a arestat sase persoane, printre care tatii si fratii fetelor, suspectate ca ar fi fost implicate in comiterea crimei. Pe de alta parte, activistii pentru drepturile omului sustin ca autoritatile incearca sa protejeze un politician local, la rândul sau implicat.
 
Se crede ca barbatul, fratele mai mic al unui ministru al guvernului local din Baluchistan si membru al Partidului Poporului Pakistanez, ar fi rapit fetele, folosindu-se de o masina cu placute de inregistrare guvernamentale. Barbatul este suspectat si de torturarea fetelor. El si fratele sau neaga insa orice implicare in crima. Desi „crimele de onoare” sunt o practica comuna in zonele tribale din Baluchistan, ingroparea de vii a victimelor este fara precedent.
 
Criticii guvernului sustin ca acesta incearca sa ignore cazul pentru a nu ii supara pe votantii din Baluchistan inaintea alegerilor prezidentiale de sâmbata. The Times aminteste ca, in 2007, Comisia pentru Drepturile Omului din Pakistan a raportat despre 636 de crime din onoare, 61 din victime fiind minori. De asemenea, potrivit datelor oficiale prezentate in Senatul pakistanez, peste 4.000 de persoane au fost ucise in ultimii sase ani in Pakistan in numele onoarei de familie.
Citește și
1 Comentariu
  1. Coco spune

    La asemenea manifestari am ramas blocat. Parlamentul nu poate adopta drepturile omului recunoscute la nivel mondial si o lege care sa te bage la puscarie 40 de ani daca le incalci?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.