Guvernul polonez vrea concesii noi de la americani

 
Pe 16 septembrie va incepe la Washington prima runda a discutiilor polono-americane privind statutul militarilor SUA in Polonia. Washingtonul vrea ca in intelegerea privind statutul armatelor SOFA-Supplement (Status of Forces Agreement) sa se garanteze faptul ca soldatii americani nu vor ajunge in fata tribunalelor poloneze in cazul in care comit infractiuni.
 
Americanii conteaza, de asemenea, pe scutiri de impozit pentru soldatii lor si personalul civil care stationeaza in Polonia, informeaza Rzeczpospolita. „Negocierile vor dura câteva luni”, anticipeaza viceministrul apararii, Staniscaw Komorowski, care se va afla in fruntea delegatiei poloneze.
 
Ce va cere Polonia in schimbul acceptarii propunerilor americanilor? Este aproape sigur ca guvernul va incerca sa revina la chestiunea angajarii americane in modernizarea armatei poloneze. Polonia doreste, printre altele, sa convinga SUA sa ii vânda rachete Patriot la preturi preferentiale. „Aceasta intelegere defineste principalele avantaje si concesii fata de aliatul nostru, de aceea poate fi folosita pentru a face presiuni”, declara pentru cotidian un membru al diplomatiei.
 

El mentioneaza insa ca intelegerea este necesara si pentru ca in Polonia sa poata stationa lansatoarele americane Patriot. Punctul de plecare in negocieri va fi intelegerea SOFA, pe care Polonia a trebuit s-o semneze, fiind membra NATO. Dupa cum subliniaza insa Komorowski, anumite paragrafe din ea ar trebui reanalizate "din perspectiva relatiilor speciale cu SUA". La 20 august, guvernul polonez a semnat intelegerea privind construirea la Redzików, in apropiere de S³upsk, a bazei americane cu lansatoare de rachete de interceptie.
 
Americanii au asigurat in schimb ca vor apara Polonia de un atac cu racheta si au acceptat amplasarea pe teritoriul polonez a unei baterii de lansare Patriot. Ei nu au oferit, insa, in timpul negocierilor sprijinul important pentru fortele armate poloneze solicitat de guvernul Poloniei. Discutii preliminare pe tema statutului armatelor americane in Polonia au avut loc o singura data, la jumatatea lui 2007.
 
Ele au fost sistate atunci când ministrul apararii nationale din acea vreme, Boguscaw Winid, aflat in fruntea echipei de negociatori polonezi, a devenit ambasador la NATO. Din informatiile "Rzeczpospolita" rezulta ca Ministerul Apararii a intrerupt special negocierile pentru a convinge Washingtonul sa faca anumite concesii. Dupa semnarea intelegerii principale privind scutul, seful diplomatiei poloneze, Radoscaw Sikorski, a afirmat ca a jucat pe cartea amânarii, contând pe o mai mare dispozitie pentru concesii a autoritatilor SUA, având in vedere apropiatele alegeri.
 
Discutiile privind statului militarilor americani se prelungesc si in Cehia. Ministerul ceh al Apararii declara ca este vorba despre chestiuni de impozitare. „Din informatii neoficiale rezulta ca, in schimbul concesiilor, guvernul a dorit preturi preferentiale la achizitionarea avioanelor de transport Hercules”, declara pentru "Rz" Martin Ehl, seful departamentului externe al cotidianului "Hospodarskie Noviny". Întelegerea ceho-americana va fi semnata dintr-o zi in alta.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.