Hoteluri privatizate şi închise de noii proprietari

 
Circa 30% din unităţile de cazare din staţiunile din sudul litoralului au fost închise de noii lor proprietari după ce au fost privatizate, aceasta fiind una dintre explicaţiile slabei dezvoltări a turismului în această zonă, comparativ cu staţiunea Mamaia.
 
Precizarea a fost făcută de preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) Constanţa, Mihai Darban, acesta acuzând modul defectuos în care s-a făcut privatizarea hotelurilor de pe litoral.
 
"Activele au fost cumpărate la valori contabile sau la un preţ al pieţei din momentul respectiv, fără a se face o privatizare în turism în sensul încurajării investiţiilor. S-a vândut hotelul aşa cum se vinde blocul de apartamente. Nu a fost o acţiune în care statul să se asigure că viitorul proprietar al hotelului îl va aduce la anumite standarde pe care statul ar fi trebuit să le impună", a afirmat reprezentantul CCINA.
 

Potrivit acestuia, a existat şi există o greşeală de abordare a dezvoltării turismului.
"Eu aş cere un euro pe hotel, dar cumpărătorul să vină cu garanţie bancară că investeşte în hotel şi să fie obligat să investească. La noi este o greşeală de abordare a modului de realizare a privatizării în turism", susţine Mihai Daraban.Preşedintele CCINA nu este optimist nici în ce priveşte construirea de blocuri în staţiuni, în loc de hoteluri.
 
"În staţiuni sunt şantiere deschise, dar se fac blocuri cu apartamente în loc de hoteluri. Cert este că asta este o cerinţă a pieţei, însă rămâne de văzut dacă este bine sau nu este bine să se construiască atâtea blocuri în staţiuni", a afirmat reprezentantul CCINA.Totodată, acesta consideră că încasările din turismul de pe litoral "nu reprezintă mai nimic din BIP-ul României pentru că este o evaziune fiscală colosală".
 
Mihai Daraban crede că o soluţie ar fi ca statul român "să preia modelul turcilor, care au un turism litoral incomparabil mai dezvoltat decât cel din ţara noastră".
"La turci este impusă drept taxă o anumită sumă forfetară, în funcţie de numărul stelelor hotelului şi de numărul camerelor. Proprietarul de hotel ştie că trebuie să dea o anumită sumă statului şi atunci, atomat, îşi schimbă mentalitatea referitor la condiţiile şi serviciile oferite turiştilor. Că taie, că nu taie chitanţă, nici nu mai contează, dar el are o taxă de plătit statutului", a spus Daraban.
 
Potrivit acestuia, "la noi nu este aşa, în turism existând un fel de trafic interminabil, iar statul nici nu are organe fiscale suficiente pentru a controla agenţii economici de pe litoral".
Pe întreg litoralul românesc, capacitatea de cazare este de 126.000 de paturi, 14.000 fiind în staţiunea Mamaia, conform autorizaţiilor de funcţionare emise de ministerul de resort.
Numărul turiştilor care se află pe litoral este însă mult mai mare, nefiind înregistraţi toţi turiştii care se cazează la persoane particulare.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.