Încalzirea oceanelor sporeste frecventa si intensitatea uraganelor

 
Uraganele cele mai puternice vor deveni si mai devastatoare din cauza schimbarii climatice si cresterii temperaturii oceanelor. O analiza statistica bazata pe date culese de sateliti, in ultimii 25 de ani, demonstreaza acest lucru in baza unui studiu realizat de o echipa de oameni de stiinta, condusa de profesorul James Elsner, de la Departamentul de Geografie de la Universitatea de Stat din Florida, SUA, noteaza ziarul Mundo.
 
Studiul a fost publicat de revista Nature si poate marca un moment de cotitura in polemica daca schimbarea climatica sporeste efectele cele mai distructive ale uraganelor si frecventa lor. Analiza este valabila pentru uraganele din zonele tropicale ale Atlanticului, Oceanului Indian si Pacific. Pacificul de sud nu a putut sa fie evaluat in lipsa unor registre intocmite la timp pentru a duce la bun sfârsit ancheta.
 
Analizarea datelor culese de sateliti in ultimii 25 de ani, demonstreaza o tendinta spre crestere a vitezei maxime a vântului la cicloanele cele mai puternice care isi au originea in marile tropicale, unde temperatura apei marii este mai ridicata. Aceasta este sursa care „alimenteaza” cicloanele, uraganele si taifunele. Aceasta sursa a cicloanelor, uragane sau taifune „este legata direct de cresterea temperaturii", potrivit cercetatorilor. Cu fiecare grad Celsius de crestere a temperaturii suprafetei marii, sporeste si frecventa uraganelor intr-o relatie de 13 la 17, reprezentând o crestere de 31%, potrivit revistei Nature.
 
"Cu cât este mai puternic ciclonul, cu atât este mai puternica forta sa”, spun autorii analizei. Potrivit acestei teze, „motorul” uraganelor este temperatura apei marii: cu cât creste mai mult, cu atât se invârte mai repede uraganul in jurul sau, in sensul contrar acelor de ceas (in emisfera nordica) la viteze de intre 150 si 240 de kilometri pe ora. Cercetatorii de la Universitatea din Florida avertizeaza, totusi, ca incertitudinile privind formarea, frecventa si intensitatea acestora sunt inca mari.
 
Studiul subliniaza ca nu sunt inclusi, de exemplu, parametri precum originea, durata, apropierea de uscat, interferenta cu fenomenul tip „El Niño”, sau activitatea solara. Pe de alta parte ei avertizeaza ca este necesar sa se controleze noii factori precum: modificarea temperaturilor in troposfera si vânturile din apropierea uscatului. Chiar si asa, analiza si tendintele lor au un indice de fiabilitate de peste 90%, ceea ce face ca aceste concluzii sa aiba un grad inalt de credibilitate.
 
Uraganul „Gustav” a maturat saptamâna trecuta zona Caribilor. Însa „Gustav” nu a ajuns sa aiba o forta de gradul 4, cel mai inalt pe scara Simpson. Totusi, autoritatile cubaneze au masurat vânturile care au atins o viteza de 180 de kilometri pe ora, cu rafale de pâna la 240 pe Insula Juventud, ale carei infrastructura si locuinte au fost complet distruse, desi nu au existat victime. „Este ca si cum ar fi explodat bomba de la Hiroshima", au spus autoritatile. În prezent, furtuna Anna este cea care ameninta sa se transforme intr-un uragan inainte de a atinge tarmul de sud al SUA.
 
Simultan, furtunile tropicale, „Ike” si „Josephinne”, incepeau sa capete forta inainte de a ajunge in Bahamas la sud-est de SUA. În numeroase zone din Caraibi s-au inregistrat temperaturi de intre 25 si 30 grade C. Prognozele arata ca in acest sezon se va inregistra o crestere a numarului acestor fenomene, potrivit paginii web a Centrului Uraganelor din Yucatan, Mexic. Totusi, trebuie asteptat pâna la sfârsitul sezonului, la jumatatea lunii noiembrie, pentru a sti daca in 2008 au fost mai multe furtuni tropicale si uragane decât in mod obisnuit.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.