EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Inventatorul salinei de suprafaţă susţine că i s-a furat ideea

39
 
Nelu Roman, cel care a obţinut de la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) brevetul de inventator al microsalinei artificiale de suprafaţă, a declarat marţi (9 septembrie 2008) într-o conferinţă de presă, că i-a fost furată invenţia.
 
Inventatorul Nelu Roman şi medicul specialist fizioterapeut Călin Dorgo, care a efectuat un studiu cu privire la beneficiile acestei invenţii asupra stării de sănătate a populaţiei, au susţinut, marţi, că microsalina de suprafaţă este prima invenţie de acest gen din lume, fiind brevetată de OSIM după ce au fost efectuate verificările necesare pentru a se stabili dacă a mai fost brevetată vreodată o astfel de mini-salină.
 
Cei doi au arătat că, la puţin timp după ce au făcut publică invenţia şi au inaugurat la Târgu Mureş prima salină de acest tip, atât în ţară, cât şi în afară au apărut numeroase microsaline de suprafaţă.
"Nefiind docţi în a vinde un produs, am făcut o lansare pompoasă, unde fiecare a văzut tot şi a luat de acolo. Nu am ştiut să ne protejăm acea invenţie. Domnul Roman a avut multe decepţii, pentru că s-a răspândit în ţară fără să ni se ceară dreptul" – a spus dr. Dorgo.
 
El a arătat că, în ciuda avertismentelor date, a devenit un fenomen naţional, pentru că salina s-a "clonat" în cel puţin 16 oraşe mari, cu peste 50.000 de locuitori, unde este extrem de rentabilă pentru investitori, deoarece îşi amortizează investiţia în maximum un an şi jumătate.
"Sunt 15-16 oraşe de care ştim noi, care au apărut pe Internet şi în ziare, dar probabil sunt mai multe. Şi în Ungaria sunt în vreo 5-6 oraşe. Invenţia noastră târgumureşeană s-a răspândit în lume. Am căutat sprijin în cei doi ani şi jumătate de la oameni politici sau oameni de afaceri, dar nu am obţinut" – a afirmat dr. Călin Dorgo.
 
Cei doi spun că au tergiversat un timp acţionarea în judecată a celor care le-au furat ideea întrucât au fost ameninţaţi inclusiv cu lichidarea fizică.
Nemulţumit de furtul ideii, dar şi de nerealizarea parametrilor medicali pe care trebuie să-i respecte o microsalină de suprafaţă, cum ar fi salinitatea, umiditatea, temperatura şi ionizarea, Nelu Roman a dat în judecată 19 societăţi şi firme din Oradea, Arad, Sovata, Reghin, Baia Mare, Turda, Cluj Napoca etc.
 
Roman susţine că afaceriştii i-au furat ideea, însă nu au reuşit să îi fure şi cea de-a doua invenţie, care e strâns legată de prima, şi anume adezivul special cu care sarea poate fi lipită pe orice perete, fără ca aceasta să acţioneze în vreun fel asupra suprafeţei. Prin metoda "ROMAN", tavanul microsalinei este acoperit cu stalactite saline iar pereţii sunt placaţi cu bulgări de sare, fixaţi unul de celălalt prin acel adeziv special, a cărui compoziţie este păstrată secretă de inventator.

 
"Suntem dezamăgiţi că nu s-au respectat nişte normative ale OSIM, am acţionat în justiţie firme şi societăţi care au deschis ilegal saline în ţara noastră.
Suntem mulţumiţi că s-au răspândit şi sunt accesibile oamenilor, dar dorinţa noastră este să clonăm întâi în ţara noastră această salină de suprafaţă, care să respecte normele medicale, pe lângă unităţile sanitare, sălile de fitness, sălile de sport" – a precizat dr. Dorgo.
 
Procesele se află pe rolul instanţelor, dar până la finalizarea lor, Nelu Roman şi Călin Dorgo au solicitat Ministerului Sănătăţii, în urmă cu un an, includerea terapiei cu aerosoli salini în sistemul naţional de asigurări de sănătate, cu prezentarea avantajelor pe care salinele de suprafaţă le oferă în comparaţie cu cele de adâncime.
 
Deşi la Târgu Mureş s-a deplasat un specialist fizioterapeut de la Ministerul Sănătăţii, metoda de recuperare propusă de Nelu Roman nu a fost deocamdată inclusă în sistemul naţional de asigurări de sănătate, care ar permite fiecărui asigurat să beneficieze gratuit de cure în mini-saline.
Cei doi sunt convinşi, pe baza rezultatelor obţinute până în prezent, că tratarea bolilor respiratorii cu ajutorul salinelor de suprafaţă este mult mai ieftină şi mai accesibilă populaţiei.
 
Nelu Roman şi-a înscris invenţia la OSIM la sfârşitul lui 2005 iar în luna iulie 2008 a primit brevetul pentru invenţie, care certifică valoarea terapeutică a salinei de suprafaţă asupra maladiilor respiratorii.
Roman a spus că de 40-50 de ani funcţionează terapia maladiilor respiratorii, gen astm, bronşită astmatiformă, infecţii cronice la copii etc. în salinele de la Turda, Praid, Slănic Prahova şi Slănic Moldova, dar în condiţii destul de vitrege, întrucât e frig, între 7 şi 15 grade.
 
"Trebuie să rămâi 4 ore la adâncime destul de mare, unde poate interveni fobia adâncurilor, claustrofobia, iar umiditatea, temperatura şi salinitatea sunt reglate de natură. La suprafaţă noi reglăm condiţiile, parametrii terapeutici pe care-i dorim. După 5-6 ani am ajuns la condiţiile ideale şi optime pentru a vinde aer sărat, şi nu dulce, cum fac unii care abia acum vând această idee. Avantaj de timp şi bani. Prin existenţa salinei de suprafaţă omul nu mai pleacă la Praid o singură dată pe an, ci poate face tratamentul de 6 ori, îl costă mai puţin timp şi bani" – a explicat Nelu Roman.
loading...

Citește și
Loading...

39 Comentarii
 1. MIRELA spune

  Va rog mult sa ma ajutati cu datele de contact ale domnului Nelu Roman. Va multumesc!

 2. calin dorgo spune

  Dragii mei…
  Bulgarii de sare gema din tara noastra au cu totii in compozitie cam 98-98% NaCl, restul de 1-2 % sunt alte saruri minerale (I,Br,K,Mg,S,Ca, microelemente) si material insolubil (pamant) iar aerosolii sarati dintr-o salina artificiala se formeaza prin ciocnirea moleculelor de apa si aer cu cristalele de sare ai peretilor din incapere, incapere in care exista in permanenta un curent circular de aer. Cu cat peretii, tavanul (stalacmitele sarate) sau podeaua din sare sunt mai anfractoase!! (neregulate) moleculele de apa si aer interactioneaza (se sparg) mai intens cu multitudinea de creste microscopice ale celor de sare din cristalele peretilor incaperii si aerul „se sareaza mai puternic” (5-7 mg NaCl/m3 de aer), aerul devenind astfel TERAPEUTIC!!!. Daca peretii de sare sunt netezi si neetansi…atunci salinitatea interioara este minima (0,1-0,2 mg NaCl/m3 de aer si obtinem o salinitate non-terapeutica) iar efectul asupra pacientului este mai mult psihic!.Temperatura interioara a salinei trebuie sa fie cea de confort uman (18-22 gr.C), umiditatea de 55-65 %, luminozitatea adecvata iar incaperea trebuie sa fie etansa, ventilata si dotata cu o mini-cascada sau fantana arteziana petru umidifierea aerului.(e bine sa puteti monitoriza acesti parametri)
  Toate aceste indicatii si modalitatea de a construi corect o salina artificiala vi se pot transmite gratuit prin internet…Profitati deci!
  Cu stima,
  Dr Calin Dorgo

 3. calin dorgo spune

  Iata datele de contact ale d-lui Nelu Roman din Tg.Mures: …………………
  Poate fi gasit pe 1 august 2009 la inaugurarea celei de-a doua saline din Brasov…
  cu stima
  Dr.Dorgo

  1. admin spune

   Site-ul FINANCIARUL.ro nu permite postarea numerelor de telefon decat in situatii exceptionale.
   Dr. Dorgo a postat numarul, care a fost transmis persoanei interesate, la adresa de mail declarata.

 4. Carmen Schor spune

  Va rog sa imi transmiteti datele de contact ale domnului Roman intrucat sunt interesata de brevetarea salinei artificiale. Va multumesc.

 5. zlate nicolae spune

  dispun de o suprafata de 60 m p va rog sa-mi comunicati cat ar costa aproximativ investitia daca si cat pretinde inventatorul cedarea documentatiei de amenajare a umei asemenea saline

 6. Craciun Veronica spune

  Doresc datele de contact a domnului Roman Nelu ca sunt interesata de investitia unei saline artificiale
  Multumesc anticipat

 7. calin dorgo spune

  Stimate dle.Zlate Nicolae, pentru salina din Tg. Mures ce am infiintat-o in 2005 intr-un garaj de 6×4 m si 2,20 m inaltime, am avut nevoie de 22 tone de sare de la Praid…dimensiunile bulgarilor de sare au fost – podea-20-25cm, cei de la baza peretilor 35-40 cm iar cei de langa plafon 20 cm. Printre bulgarii ce alcatuiau podeaua e bine sa presarati sare iodata cumparata din orice alimentara.Constructia salinei se face cu meseriasi localnici sau cu echipa de lucru a dl. Nelu Roman. La Tulcea, Brasov (2 etaje-90 tone sare!)si acum la Bucuresti am folosit sare de Slanic Prahova, mai aspectuoasa si fara prea mult material insolubil(pamant) in ea. Cred ca ati discutat cu dl Roman detaliile francizei sau dreptului de constructie.
  Dv., la 60 m2 suprafata, aveti nevoie de aprox.55 tone sare.
  cu stima
  dr.Dorgo

 8. calin dorgo spune

  Stimati colegi si pacienti,
  Puteti beneficia gratuit de cartea trimisa on-line „Salinoterapia la domiciliu” (sau „Aurul alb al Transilvaniei”) carte scrisa in anul 2005 de catre dr.Dorgo Calin, medic specialist in balneo-fizioterapie din Tg.Mures (vezi pe Google) cel care, impreuna cu colaboratorul sau, dl.Nelu Roman (brevet OSIM) a creat prima salina terapeutica de suprafata din lume, dupa un studiu prealabil de 25 de ani.In aceasta carte veti putea afla experienta noastra asupra a 3000 de pacienti cu afectiuni repiratorii si mai ales modalitatea corecta si stiintifica de a construi o salina artificiala cu evidente efecte terapeutice.

 9. calin dorgo spune

  Dupa ce ati construit salina artificiala, folosind oricare din metode (Costa, Roman sau brichete saline) „greul” (pe care l-am simtit si noi pe pielea noastra la Tg.Mures in urma cu 4 ani) de-abia de-acum incepe…urmeaza 1.-determinarea salinitatii (prin cromatografie-spectrometrie), care sper sa fie cea „terapeutica”, adica cel putin cat e acum intr-o salina naturala (6-12 mg NaCl la m3 de aer – va tzin pumnii!),umiditate si temperatura optime 2.-un cabinet de salina gen Praid,cu un medic specialist care sa explice pacientilor indicatiile si contraidicatiile salinoterapiei si nu in ultimul rand 3.- obtinerea avizului de functionare al unei unitati medical-terapeutice cu profil de recuperare respiratorie eliberat de Directia de Sanatate Publica! Nu uitati ca orice salina artificiala e o unitate medical-terapeutica. Altfel veti avea soarta unor saline artificiale care si-au inchis portile din lipsa de pacienti…Nu ezitati sa-mi cereti ajutorul daca va fi nevoie. Mult succes!
  dr.Dorgo

 10. George Sandu spune

  Va rog mult daca ma puteti ajuta si pe mine cu datele de contact ale domnului Nelu , va multumesc mult!

 11. Andreea Gingu spune

  Domnule doctor Dorgo ,detin un spatiu mare in jur de 700 m2 si m-ar interesa daca se poate transforma intr-o salina de suprafata.
  Va rog daca se poate sa imi spuneti cum pot sa va contactez pe dumneavoastra si pe domnul Roman ,legat de proiectarea acestui centru.
  Va multumesc

 12. Vasile spune

  Buna ziua.As dori sa iau legatura cu inventatorul in vederea discutarii conditiilor de cesiune a dreptului de constructie a unei saline de suprafata in Cluj-Napoca.Astept mesaj in privinta la [email protected]

  Va multumesc!

 13. calin dorgo spune

  Pentru ci ce mi s-au solicitat aceste coordonate, iata-le
  -in salina Roman salinitatea e de 0,1 mg sare la m3 aer(masurata prin cromatografiede doua ori la Instittutul de Cercetare al Academiei UMF Tg.Mures-dna fizician Antal Kati)-salina slab terapeutica
  -in salina Costa salinitatea e de 4-22 mg, (masurata prin cromatografie) o depasaste chiar si pe cea terapeutica din salinele de adancime de 5-6 mg sare la m3 de aer-super treapeutica
  in salinele tip bricheta, multe la ora actuala in tara, salinitatea inca nu s-a masurat…
  tel.dl.Roman 0740897252
  tel.dl.Costa 0727546660
  Vorbiti cu oricare dintre ei si va vor transmite pretul pe care-l practica la m2.Intrati pe google la „salina artificiala” si veti gasi numeroase discutii lamuritoare pe forum-uri legate de acest subiect. In momentul de fata nu pot decat sa va trimit on-line si gratuit cartea „Salinoterapia la domiciliu” din 2005, deoarece am inceput o alta carte „Renasterea turismului balnear romanesc”…e un periplu prin 50 de statiuni si localitai in paragina si timpul mi-e limitat..lansare in vara anului 2010.
  cu stima
  dr.Dorgo

 14. Florin spune

  Si eu as dori sa iau legatura cu inventatorul in vederea discutarii conditiilor de cesiune a dreptului de constructie a unei saline de suprafata .Astept mesaj in privinta la [email protected]

 15. cosescu gica spune

  am ramas placut impresionata de prezentarea acestei inventi,sunt interesata de instalarea unei astfel de saline in iasi,as dori daca puteti sa-mi dati date referitoare la termenul de executie si costuri,multumesc

 16. Diana spune

  Dupa metoda Roman s-a deschis si la Navodari o salina, pe strada Randunelelor. Baietelul meu care sufera de bronsita astmatiforma se simte foarte bine dupa cateva sedinte.

 17. sergio spune

  In tara asta nu ma mira, furtul de idei cu eliminarea inventatorului sau a celui care a initiat ceva este un sport national, si eu am furnizat numeroase idei la tot felul de pacalici.

 18. dr.calin dorgo spune

  Speriate de ofensiva salinelor de suprafata, salinele naturale au luat pozitie…Salina Turda e o bijuterie, s-au investit acolo milioane de euro, trebuie vizitata macar odata de fiecare roman, va atrage mii de turisti si pacienti, !!. Impreuna cu Borsec-ul si Tusnad-ul, si salina Praid va beneficia de investitii de la Ministerul Turismului (sper sa se inlocuiasca transportul in salina cu autocare electrice, non-poluante, pentru a nu mai fii discutii pe aceasta tema si sa se decolmateze sursa termala de 42 gr Celsius din salina!!), pentru a crea o mini-statiune „sarat-termala” in incinta, pentru bolnavii reumatici.
  Cele mai raspandite afectiuni din tara-locul 1,cele cardiace- se vor putea trata cu apa carbogazoasa la Tusnad, Borsec, Vatra Dornei,Buzias, locul 2…afectiunile reumatice se vor trata in multitudinea de statiuni si localitati balneare ce poseda apesarate si namol…iar locul 3(afectiunile respiratorii), se vor trata in saline. Natura rezolva torul, daca o a jutam nitzel.
  Am inteles ca si Salina Cacica va intra in renovare. Salina „zebra” de la Ocnele mari este iarasi functionala, personalul foarte amabil.Mai ramane de investit in salinele de la Slanic Prahova, Tg.Ocna si scartaind din greu, incet-incet cred ca roata intepenita a turismului balnear sarat,se va urni din nou.
  E jale ca in tara cu cele mai multe saline naturale si cele mai multa sare din Europa si cele mai multe saline eco-terapeutice de suprafata din lume(peste 40), sa nu avem decat un procent de 1% pacienti straini cu afectiuni respiratorii in tratament…in timp ce Polonia, Ukraina si Germania au 90%!
  Si mai avem noi roamnii ceva unic in lume…suntem tara cu 180 de statiuni si localitati balneare, cele mai multe de pe glob, raportat la suprafata tarii…dar dintre ele doar 40-45% sunt functionale.

 19. CIUMAU IOAN spune

  As dori sa iau legatura cu Dl.ROMAN pt.ca as dori sa incerc sa propun o astfel de afacere peste hotare.mail ;[email protected]

 20. luigi spune

  as dori detalii re4feritoare la pret/m2 realizare si de ce nuo colaborare

 21. alina spune

  buna ziua,as dori datele de contact atat ale domnului Roman cat si ale domnului Dorgo in vederea infiintarii unei saline in iasi.Va multumesc

 22. Dan Daniel spune

  as dori si eu cat mai multe detalii legate de salina artificiala, intrucat detin 206 mp utili de spatiu care ar putea fi folositi pt asa ceva.

 23. Liliana spune

  Felicitari domnului Roman pentru ideea salinei de suprafata. Ar fi minunat daca s-ar amenaja si in Iasi. Am citit pe internet despre saline in Tg.Mures, Craiova, Bucuresti, Timisoara, dar Moldova cui o lasati? Sunt multi bolnavi care isi doresc sa nu mai faca eforturi considerabile pentru a ajunge o data pe an la Praid, iar eu ma numar printre ei. Astept cu nerabdare amenajarea unei saline in Iasi.

 24. Adriana Pacuraru spune

  Sunt medic pediatru si va rog frumos sa-mi trimiteti on-line cartea „Salinoterapia la domiciliu”
  Multumesc foarte mult.
  Adriana Pacuraru

 25. Lucia Girda spune

  Buna ziua,
  As dori datele de contact ale domnului Nelu Roman in vederea infiintarii unei saline.
  Cu stima,
  Lucia Girda

 26. farcas spune

  buna, va rog as dori date contact ale domnului nelu roman si calin dorgo, as dori sa deschid o salina artificiala, multumesc

 27. Ana spune

  Buna ziua! Aveti tot respectul pentru cercetsrile care a-ti facut. Va rog mult, daca se poate sa-mi dati niste sfaturi pentru salina(pentru pacienti din paturile vulnerabile).Care sunt parametri de constructie si medicali a salinei.Multamesc anticipat. Cu respect Ana

 28. Cristina spune

  e foarte interesant ce am citit mai sus
  am doua fetite mici si din pacate nu am ajuns cu ele la salina
  cineva mi-a spus ca exista veioze de sare care se pun in camera noaptea
  ce parere aveti despre acestea?
  si va rog frumos sa-mi trimiteti on-line cartea “Salinoterapia la domiciliu”
  Multumesc foarte mult.

 29. Viorel Lohan spune

  Buna ziua,
  As dori sa iau legatura cu inventatorul in vederea discutarii conditiilor de cesiune a dreptului de constructie a unei saline de suprafata in Maramures.
  Multumesc.

 30. adi spune

  buna,nu stiu ce a brevetat domnul ROMAN dar saline artificiale se gasesc peste tot in EUROPA in toate tarile si in toate marile orase ,asa ca nu cred ca este inventia sa ,poate ca a foat primul care a adus aceasta afacere in ROMANIA

 31. Szilágyi Domokos spune

  Dl.Calin Dorgo,va rog frumos sa-mi trimiteti on-line cartea “Salinoterapia la domiciliu”
  Multumesc foarte mult.

 32. Dr.Calin Dorgo spune

  Dle, Szilágyi Domokos, veti primi cartea on-line solicitand-o la noua adresa e.mail ([email protected]), din pacate trimiterea masiva a cartii prin tara, m-a determinat sa schimb vechea adresa de pe hotmail, care s-a blocat…

 33. Dr.Calin Dorgo spune

  Buna seara Adi!
  Spunei ca „buna,nu stiu ce a brevetat domnul ROMAN dar saline artificiale se gasesc peste tot in EUROPA in toate tarile si in toate marile orase ,asa ca nu cred ca este inventia sa ,poate ca a foat primul care a adus aceasta afacere in ROMANIA”…salinoterapia exista de pe vremea romanilor, cand, dupa dezafectarea salinelor clopot, bolnavii de plamani, coborau in ele cu o scara lunga, lunga, de 40-50 de metri si dormeau acolo…dupa o saptamana,doua, afectiunea lor, se ameliora…daca doriti sa flati istoricuul salinoterapie, nebevetate, de-a lugul secolelor, va pot trimite cartea scrisa in 2005 si apoi, revizuita…cat despre brevet?…e decizia OSIM, nu a inventatorului…

 34. Dr.Calin Dorgo spune

  O analiza efectuata in 2009, evidentia o concentratie gresita in salina Roman, de 0,1 mg sare la m3 aer(masurata prin cromatografie si 4-22 mg la salina Costa)
  Analizele au fost refacute si nu exista diferente intre salinitatea din cele doua saline, (ce folosesec ambele aceeasi bulgari de sare de Praid), daca sunt restectati parametri de umiditate, ventilatie si temperatura descrsi in cartea „Salinoterapia la domiciliu”…ambele genuri de saline sunt terapeutice, dovada, marea lor raspandire in tara si-n Europa dupa inaugurarea primei saline din 2005 la Tg. Mures…Nu confundati salinele terapeutice ce nu fac decat sa aduca „un colt” din salina Praid, in care se trateaza de 50 de ani, zeci de mii de pacienti, la suprafata pamantului, mai aproape de domiciliul pacientiului, cu salinele de relaxare (combinate cu proceduri de aromo si cromoterapie), cu sare de Himalaia, sau sare pudra, aflate in SPA-uri, restaurante, hoteluri, etc

 35. Dr.Calin Dorgo spune

  Salinoterapia la domiciliu (carte). Realizare şi copyright: Călin Dorgo, I.S.B.N. – 973-85736-6-1/2005 şi 2007. Vă rugăm să ne adresaţi o simplă solicitare pe adresa de e.mail [email protected] şi veti primi în mod gratuit cartea “on-line”.

 36. nicu spune

  in germania se numesc salzgrotte,salzkammer sau salzzimmer si idea a fost importata din rusia.deci OSIM brewveteaza dupa ureche.o sa ne trezim cu brevete si pentru scarpinatul cu mana dreapta la tampla stanga.

 37. nicu spune

  apropo!din anii 80 se numeste haloterapie si vine din grecescul „hals”=sare.deci mai astept un brevet pentru mersul pe jos ori respiratul pe gura.

 38. ion spune

  brevetul di. Roman pentru salina de suprafata se pot construi semiingropate sau grote astupate cu pamant si atunci e brevetul meu,iar pasta de lipit sare o stie toata lumea numai ca nu o aplica e combinatia intre sare macinata si ….(va las sa ghiciti) dupa care se usuca cu aer cald,asa ca dl roman are brevet pentru sline de suprafata

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.