Iulia Timosenko detine cheia crizei politice din Ucraina

 
Anuntul oficial privind destramarea majoritatii parlamentare in Ucraina, unde a venit recent in vizita vicepresedintele american, Richard Cheney, a fost facut joi 4 septembrie de presedintele Rada (Parlamentul tarii), Arseni Iateniuk si va deveni efectiv in 10 zile, când va fi publicat buletinul Parlamentului. Din acel moment, incepe o perioada de 30 de zile pentru formarea unei noi majoritati, in caz contrar, presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, ar putea dizolva Camera si convoca noi alegeri.
 
Primul ministru, Iulia Timosenko ar pierde, logic, postul, noteaza ziarul Las Provincias. Mai este insa timp pentru a incerca sa se ajunga la un acord si a evita repetarea alegerilor. Rada a fost deja dizolvata in aprilie anul trecut, iar alegerile parlamentare au fost organizate in septembrie. Partidul Ucraina Noastra, formatiunea condusa de Iuscenko i-a propus „doamnei portocalii” sa recompuna coalitia, daca indeplineste o serie de conditii: sa bata in retragere in privinta votului care limiteaza puterile prezidentiale, sa elaboreze o pozitie comuna in legatura cu cele intâmplate in Georgia si sa renunte la noi contacte unilaterale cu opozantii politici.
 
Liderul prorus, Viktor Ianukovici, pe de alta parte i-a oferit Iuliei Timosenko posibilitatea de a fi din nou numita in postul de premier, daca ii sprijina candidatura la presedintie in alegerile din 2010. Cauza acestei noi crize politice din Ucraina, care a izbucnit in plin conflict creat de invazia rusa in Georgia, a fost votul de marti 2 septembrie in Rada privind restrângerea puterilor presedintelui ucrainean.
 

Timosenko, aliata sa in vremea Revolutiei Portocalii (2004), l-a tradat unind voturile grupului sau parlamentar fractiunii Partidul Regiunilor, condus de Ianukovici. „Pasionaria” ucraineana, nu numai ca a facut posibil prin voturile sale suprimarea unor prerogative ale sefului statului facilitând totodata procedura de destituire a acestuia, ci a si refuzat sa sustina o rezolutie de sprijinire a Georgiei.
 
Drept urmare, Partidul Ucraina Noastra a rupt miercuri 3 septembrie coalitia de guvernamânt creata in jurul asa-numitului „Bloc Timosenko”. Acum depinde de ea pe care o va lua tara. Daca se intoarce in bratele lui Iuscenko, partizan al aderarii Ucrainei la UE si NATO, atunci se va continua actuala linie prooccidentala.
 
Daca opteaza pentru Ianukovici, cea favorizata va fi Rusia, intr-un moment foarte delicat la nivel international. Colaboratorii presedintelui au sugerat in mod repetat ca Timosenko ar fi putut sa negocieze sprijinul Moscovei, in schimbul unei cotituri de 180 de grade. Garantând, mai ales, Kremlinului ca ar putea continua sa utilizeze baza de la Sevastopol pentru Flota rusa din Marea Neagra si ca Ucraina nu va adera la NATO. Sunt unii care o prezinta pe doamna premier drept o persoana cu ambitii nemasurate.
 
Adevarul este ca in perspectiva alegerilor prezidentiale din 2010, Timosenko este cea mai favorizata in sondaje, cu 25%, fata de 20 pentru Ianukovici si intre 6 si 8 pentru Iuscenko. Sefa guvernului ucrainean l-a acuzat miercuri pe presedinte ca „rupe pentru a doua oara coalitia democratica”. Prima data a fost in 2005, când a destituit-o din fruntea executivului. Timosenko a spune acum ca nu este dispusa sa isi prezinte candidatura la alegerile prezidentiale, cu conditia insa sa i se „permita sa guverneze fara bete in roate”.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.