Nord Stream isi schimba din nou traseul

 
Traseul viitorului gazoduct Nord Stream a cunoscut, zilele trecute, noi modificari. Compania-operator a proiectului a confirmat, pentru cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta, ca miercuri s-a luat decizia de muta traseul mai la sud de insula Bornholm (Danemarca) in conditiile in care pâna acum se planuia un traseu care sa treaca mai la nord de aceasta insula. Reprezentantii companiei si expertii considera ca aceasta modificare nu este ultima.
 
„Nu este vorba despre o schimbare majora a traseului, ci despre o mica modificare, menita sa-l optimizeze, lucru care s-a urmarit in tot acest an”, explica reprezentanta companiei Nord Stream AG, Irina Vasilieva. „Modificarea se va limita la doar câtiva kilometri, in conditiile unui traseu total de 1200 de kilometri”.
 
De la bun inceput se planuia trasarea gazoductului mai la sud de Bornholm, insa dupa ce in urma cu un an s-a aflat ca acesta ar putea trece pe un teritoriu disputat intre Polonia si Danemarca, si ca Varsovia se declara un adversar inversunat al acestui gazoduct, s-a optat pentru un traseu ocolitor: mai la nord de insula. Însa, si aceasta noua varianta a devenit tinta criticilor: de data aceasta, din partea ecologistilor, care atrag atentia asupra faptului ca mai la nord de Bornholm au fost ingropate arme chimice.
 
Acum, s-a decis revenirea la „varianta sudica”, dar intr-o forma care sa convina tuturor partilor implicate. Compania a anuntat ca noua ruta a primit denumirea de „traseul-S”, din cauza liniei sale mai intortocheate, el fiind „rezultatul unei evaluari atente a mai multor factori, cum ar fi siguranta pentru navigatie si aspectul ecologic”, iar „ocolirea zonelor unde au fost ingropate arme chimice a constituit o prioritate in alegerea traseului”. De altfel, in pofida caracterului sau intortocheat, „traseul-S” se va dovedi chiar mai scurt si mai putin problematic decât cel initial, deoarece vor fi evitate liniile de cablu, rezervatiile naturale, zonele de navigatie, pescuit si turism intensiv.
 
„Optimizarea vizeaza si alte zone, de exemplu cea din Golful Finic, pe o distanta totala de câtiva kilometri, lucru care nu se va rasfrânge in niciun fel asupra costurilor si termenelor de executie”, declara reprezentanta companiei, Irina Vasilieva. De altfel, si expertii sunt convinsi de faptul ca actuelele modificari ale proiectului nu sunt ultimele. „Problema gazoductului a trecut demult din terenul economic in cel politic, astfel ca probleme pot aparea din mai multe parti si in primul rând din partea republicilor baltice si a Poloniei, care sunt ostile Rusiei”, considera analistul rus, Mihail Zanozin.
 
În opinia directorului departamentului Due Diligence al companiei „2K Audit – Consultatii in afaceri”, Alexandr Stok, „faptul ca Nord Stream AG propune diferite variante de traseu arata ca se desfasoara un proces de negocieri intensiv cu tari ale caror interese ar putea fi vizate de gazoduct”. De asemenea, analistul rus crede ca toate aceste schimbari vor duce la scumpirea si la o finalizare mai târzie a proiectului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.