Procedura de achiziţionare a avioanelor de luptă va fi prezentată Guvernului

 
Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a declarat marţi (9 septembrie 2008) la Iaşi, că va prezenta Guvernului procedura de achiziţionare a avioanelor de luptă, cu menţiunea că acest demers va fi făcut în aproximativ 10 zile.
 
"Sper ca în 10 zile să prezentăm Guvernului spre aprobare procedura de achiziţionare, care noi am dori să fie una de dialog competitiv între producători şi apoi selectarea pe rând până ce vom ajunge la un câştigător", a declarat ministrul Meleşcanu.
 
Conform afirmaţiilor ministrului Apărării, important nu este doar preţul de achiziţie al avionului, dar şi costurile de exploatare pe întreaga durată de folosire de forţele române aeriene precum şi modul în care un contract de acest tip influenţează economia naţională.

 
Potrivit afirmaţiilor sale, cele 48 de avioane pe care MAp urmează să le achiziţioneze vor costa peste 4 miliarde euro care, în cazul în care Guvernul va fi de acord, vor proveni din surse extrabugetare, respectiv credite bancare, dacă Guvernul va aproba acest lucru.
"Suntem deschişi consorţiilor de bănci naţionale, bănci din străinătate sau instituţii finanţatoare, eventual în state ai căror producători au câştigat licitaţia, acesta fiind un element care se ia în calcul în cadrul unui astfel de program strategic", a precizat ministrul liberal.
 
El a declarat că tipurile de avioane care răspund necesităţilor flotei aeriene a României sunt F-16 "Falcon", Eurofighter "Typhoon", Saab-39 "Gripen", F-18 "Hornet" şi Dassault "Rafale", menţionând totodată, că procedurile de înzestrare a Armatei se desfăşoară prin 6 programe strategice.
 
"Mai este vorba de un nou sistem de apărare anti-aerian, cu rachete. Pentru forţele terestre, programul care a început deja cu transportoarele blindate şi maşini blindate de teren, iar pentru forţele navale, corvete noi şi vase de vânătoare, program care va intra şi el tot pe procedura asta de finanţare pe termen lung", a explicat ministrul Meleşcanu.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.