România e suspectata alaturi de Rusia ca ar putea recurge la scenariul sud-osetin in Ucraina

 
Deputata Oxana Bilozir, din partea blocului proprezidential Ucraina Noastra-Autoapararea Populara, a atras atentia la sfârsitul saptamânii trecute asupra acordarii ilegale a cetateniei altor state vecine pentru rezidentii ucraineni, in conditiile in care legislatia Ucrainei interzice dubla cetatenie, relateaza duminica portalul Podrobnosti.
 
„Acordarea in masa de pasapoarte rusesti si românesti reprezinta in esenta calea directa catre o posibila anexare a teritoriului Ucrainei de catre alte state”, a acuzat deputata partidului presedintelui Viktor Iuscenko, cu ocazia unei reuniuni comune a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) si a Radei Supreme (parlamentul unicameral ucrainean), ce s-a desfasurat in cadrul Forumului Parlamentului European pentru probleme de economie migrationala, solidaritatea sociala si dezvoltare.
 
În acelasi context, parlamentara din Ucraina a amintit ca „atribuirea de pasapoarte rusesti locuitorilor din Osetia de Sud a constituit pretextul oficial la care a recurs Kremlinul pentru a ataca Georgia”. „Ca urmare a acestor evenimente, noi nu putem sa toleram o situatie similara in Ucraina”, a subliniat Oxana Bilozir, sesizând reprezentantii APCE asupra faptului ca locuitorii din Sevastopol (Peninsula Crimeea din sudul Ucrainei) primesc deja pasapoarte ale Federatiei Ruse.
 
Pericolul posibilei utilizari a scenariului sud-osetin vine, in opinia deputatei Ucrainei Noastre-Autoapararea Populara, si din partea României, tara vecina a carei conducere elibereaza pasapoarte românesti cetatenilor Ucrainei, mai ales celor din regiunea Cernauti, precum si celor din sudul regiunii Odesa. „Aderarea României la Uniunea Europeana a facut pasapoartele românesti si mai atractive pentru cetatenii ucraineni care doresc sa plece in Europa”, a mentionat Bilozir, membra a subcomisiei pentru probleme de migratie din cadrul APCE.

 
Ea a adaugat ca „eradicând imigratia ilegala a fortei de munca ca fenomen social, Ucraina nu poate sa permita acordarea de pasapoarte ale altor state cetatenilor sai”.Bilozir a subliniat ca va ridica problema acordarii ilegale a cetateniei pentru rezidenti ucraineni de catre tari precum Rusia si România in raportul sau, intitulat „Imigranti europeni: relatia cu tarile lor de provenienta”, pe care urmeaza sa-l prezinte la sfârsitul lunii septembrie, in cadrul unei reuniuni a APCE, la Strasbourg.
 
Un alt atac la adresa României a venit din partea opozitiei rusofone din parlamentul de la Kiev. Astfel, intr-o declaratie deschisa, unul din fruntasii Partidului Regiunilor (rusofon, de opozitie), Iuri Boiko, a cerut vineri legislativului sa exercite presiuni asupra diplomatiei de la Kiev pentru ca aceasta sa adopte o pozitie principiala in apararea interesului national al Ucrainei. Boiko a denuntat – in aceeasi declaratie – asa-numitele pretentii teritoriale ale României fata de tara sa in sudul Basarabiei si in Bucovina de Nord, interpretând astfel o declaratie facuta in luna aprilie a acestui an de presedintele Traian Basescu.
 
Referindu-se la anumite pretentii asupra Transnistriei, venite din Ucraina, presedintele României, Traian Basescu, abordase – la o dezbatere organizata de Fundatia Konrad Adenauer – o situatie istorica provenita din fragmentarea de catre Stalin a teritoriilor românesti Basarabia si Bucovina de Nord intre fostele republici sovietice RSS Moldoveneasca si RSS Ucraineana. În Ucraina "sunt destui, nu la nivelul conducerii, dar sunt, care vorbesc despre o Transnistrie care sa revina Ucrainei, dar uita sa vorbeasca despre sudul Ucrainei care sa revina Moldovei", spusese seful statului român.
 
Deputatul Partidului Regiunilor a acuzat Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei de lipsa de reactie fata de aceasta declaratie venita din partea presedintelui unei tari cu care Ucraina se judeca in prezent la Curtea Internationala de Justitie de la Haga pentru delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive in Marea Neagra.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.