Secretul masinilor de lux cu numere de inmatriculare diplomatice

 
Ordinul Cavaleresc Sfântul Ouen si Steaua, inregistrat ca asociatie in Ungaria, a eliberat cel putin 100 de „pasapoarte diplomatice” si a oferit numere verzi de inmatriculare de automobile de lux unor persoane publice cunoscute, dar si unor infractori. Marele Maestru al Ordinului Cavalerilor este lasat sa se apere in libertate, sustine Nepszabadsag.
 
Cu ceva timp in urma ziarul a publicat date detaliate despre o organizatie criminala specializata pe fraude din Ungaria, care a pagubit cu peste zece miliarde de forinti 51 de cooperative de economii, intre anii 2002-2005. Biroul National de Urmarire (NNI) ancheteaza in prezent 12 persoane banuite a fi implicate in respectivele fraude, din care cinci invinuiti se afla in arest preventiv. Detectivul Zoltan Trapp de la NNI a declarat ca urmarirea si cercetarea cazului de mari fraude nu s-a incheiat inca.
 
Trebuie analizate cel putin 1300 de contracte si tot atâtea manipulari de bani. Cu prilejul perchezitiei facute in locuinta unuia din cei invinuiti ca au provocat daune de zece miliarde de forinti, anchetatorii au gasit un numar verde de inmatriculare auto, având o combinatie de litere care incepea cu CD (Corp Diplomatic). Din cauza ca in cadrul Uniunii Europene nici un for oficial nu elibereaza astfel de numere de inmatriculare, anchetatorii au cautat sursa pe internet.
 
Au descoperit ca asemenea numere de inmatriculare, insotite de „permise de conducere” in format card, prin care se declara ca proprietarul masinii este diplomat, au fost eliberate de Ordinul Cavalerilor Sfântul Ouen si Steaua, inregistrat in Ungaria ca asociatie. Într-o tipografie nenominalizata de politie, un srl care colabora cu Ordinul Cavalerilor, s-a comandat tiparirea a 400 de pasapoarte diplomatice. Ulterior o suta din aceste pasapoarte au fost personalizate.

 
Marele Maestru al respectivului Ordin al Cavalerilor, cetateanul francez B. Hamard, care traieste de mai multi ani in Ungaria, a declarat anchetatorilor ca fiecare cavaler stie ca respectivul document nu este un adevarat pasaport diplomatic din punct de vedere juridic si nu poate fi folosit in scopul de a calatori. Numai ca pe documentele respective este inscriptionat in limbile engleza si franceza „Pasaport Diplomatic” si pâna acum nu a fost gasit nici un alt document care sa ateste ca cele declarate de Marele Maestru au fost aduse la cunostinta posesorilor pasapoartelor.
 
Zoltan Trapp a declarat presei ca exista câteva ordine cavaleresti pe care majoritatea tarilor le recunosc drept persoane juridice internationale (cum este, de pilda Ordinul Cavalerilor de la Malta), dar Ordinul Cavalerilor Sfântul Ouen si Steaua nu face parte dintre ele. Cu toate acestea, un invinuit pentru de zece miliarde de forinti, H. Andrea, potrivit stampilelor din pasaportul eliberat de respectivul ordin, a folosit cu succes documentul in fata autoritatilor italiene. Persoanele competente din NNI considera ca ar fi necesara luarea unor masuri mai stricte in Ungaria privind elaborarea de documente personale.
 
Teoretic, oricine poate cumpara pasapoarte fictive, pentru ca tipografia nu incalca legea tiparindu-le. Pâna când o persoana nu foloseste respectivele documente fictive pentru trecerea peste granita, pentru a se identifica sau eventual pentru infiintarea de firme, nu comite o infractiune. Politia incepe proceduri de pedepsire impotriva celor care au pe masinile lor numere verzi de inmatriculare fictive, inlocuind insemnul personal de identificare a automobilului.
 
Dar prin aceasta nu se incheie problema. În principiu politia poate incepe anchete pentru fals, in cazul in care se constata – iar in numeroase cazuri s-a si descoperit – ca proprietarii unor masini cu numere de inmatriculare fictive au acumulat mari datorii la taxe de parcare si circula pe autostrazi fara sa plateasca taxele.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.