Turcia face jocul Rusiei in Caucaz creând o noua alianta

 
Rusia si Turcia au pus la cale un plan privind crearea unei noi aliante: „Platforma pentru securitate si stabilitate in Caucaz”. De necesitatea crearii acestei noi organizatii a incercat sa-l convinga presedintele turc, Abdullah Gul, pe liderul armean Serge Sarkisian. Despre aceasta s-a discutat si in timpul vizitei la Moscova a ministrului de externe al Azerbaidjanului, Elmar Mamediarov.
 
Crearea aliantei le va permite Moscovei si Ankarei sa-si consolideze pozitiile in regiunea caucaziana, slabind astfel influenta Washingtonului. La sfârsitul saptamânii trecute, presedintele Turciei a sosit cu o vizita istorica in Armenia. Principalele teme de discutie au fost relatiile bilaterale si perspectivele crearii „Platformei pentru securitate si stabilitate in Caucaz”.
 
Initiativa Turciei privind crearea noii aliante a primit sprijinul Armeniei. Participarea la noua alianta i-ar oferi Erevanului posibilitatea de a-si normaliza relatiile cu Turcia, ceea ce va insemna deschiderea granitelor si, implicit, accesul marfurilor armene pe piata turca, explica ziarul rus Kommersant. În acelasi timp, la Baku vizita lui Gul (in capitala armeana) nu a fost primita cu prea mare entuziasm, iar o serie de politicieni au acuzat Ankara de tradare a statului azer. De altfel, este putin probabil ca acest lucru sa impiedice participarea Azerbaidjanului la noua alianta.
 

În pofida faptului ca, in ultimii ani, Baku si-a demonstrat aspiratia de a coopera cu Occidentul si cu Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), ultimele evenimente din Caucaz ar putea determina schimbari majore in politica externa a puterii de la Baku. La rândul sau, Moscova i-ar putea propune Azerbaidjanului cel putin doua argumente in favoarea sprijinului acordat politicii Rusiei in Caucaz si a refuzului de a mai coopera cu Occidentul, ambele argumente fiind legate de perspectivele reglementarii conflictului din Nagorno-Karabah.
 
Drept exemplu negativ de evolutie a evenimentelor ar putea fi prezentata Georgia, care in pofida sprijinului acordat de SUA nu a putut solutiona problema Abhaziei si Osetiei de Sud, iar in calitate de exemplu pozitiv – Republica Moldova, in conditiile in care, dupa discutiile pe care Medvedev le-a avut cu liderul transnistrean, Igor Smirnov, acesta din urma a declarat ca este de acord sa continua negocierile cu liderii de la Chisinau.
 
Negocieri pe marginea participarii Azerbaidjanului la „Platforma pentru securitate si stabilitate in Caucaz” au fost desfasurate, duminica, intre ministrul de externe azer si omologul sau rus, Serghei Lavrov. Ideea crearii acestei aliante regionale fusese formulata, la Moscova, la data de 12 august, de premierul turc Tayyip Erdogan, aceasta initiativa primind sprijin in capitala rusa. Se presupune ca, in afara de Rusia si Turcia, din aceasta alianta vor mai face parte Azerbaidjan, Armenia si Georgia.
 
Un acord principial privind aderarea la alianta nu a fost formulat, deocamdata, de liderii de la Tbilisi. Potrivit ministrului georgian al afacerilor externe, Eka Tkeselasvili, acest lucru va fi posibil doar dupa retragerea tuturor trupelor rusesti de pe teritoriul tarii. Dupa cum conchide Kommersant, crearea noii organizatii in Caucaz va insemna o intarire a pozitiilor Rusiei si Turciei in regiune, alaturi de o slabire a influentei SUA.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.