Verdictul CIJ in cazul „Insula Serpilor” va avea valoare juridica si politica

 
Ucraina se pregateste sa treaca marti la prezentarea contraargumentelor sale la pledoaria partii române de saptamâna trecuta, in cadrul fazei orale a procesului de la Curtea Internationala de Justitie (CIJ) de la Haga in problema delimitarii platoului continental si a zonelor economice exclusive intre România si Ucraina in Marea Neagra.
 
Potrivit Gazeta po Kievski, verdictul ce urmeaza a fi pronuntat de CIJ va avea nu doar o valoare strict juridica, ci si una politica. În contextul recentelor evenimente din Georgia, se va actualiza problema raporturilor dintre Ucraina si România, aceasta din urma eliberând de mai multi ani pasapoarte românesti pentru locuitorii satelor ucrainene de granita, in conditiile in care legislatia ucraineana interzice dubla cetatenie.
 
În finalul pledoariei partii ucrainene, CIJ urmeaza sa decida daca Insula Serpilor este o stânca sau o insula propice vietii umane si activitatilor economice independente. La prima vedere, ce importanta ar avea statutul acestui petic de uscat din Marea Neagra? – se intreaba publicatia mentionata, explicând ca in realitate acest lucru conteaza. Conform dreptului international maritim, daca instanta judecatoreasca a ONU va decide ca formatiunea maritima Insula Serpilor este o stânca, atunci ea nu va putea primi spatii maritime dincolo de cele 12 mile marine de mare teritoriala, deja atribuite.
 
O alta chestiune care ii preocupa pe ziaristii ucraineni este cea privind sansele României de a câstiga procesul de la Haga. Dificultatea este – potrivit ziarului citat – ca pâna la finalizarea litigiului cu România, Ucraina nu are dreptul sa exploateze resursele energetice din jurul Insulei Serpilor, pentru ca altfel s-ar isca un scandal international si ar aparea dificultati in atragerea de investitori straini interesati sa-si foloseasca banii in extragerea gazelor naturale si titeiului din platoul continental al Marii Negre.
 
Referitor la Insula Serpilor, in opinia ziaristilor ucraineni, „este greu de crezut ca membrilor completului de judecata al CIJ „li se va intoarce limba” sa spuna ca formatiunea maritima plata, pe care se afla zeci de cladiri administrative si de locuit, un far si doua debarcadere – unul mic, altul mai mare – si chiar un muzeu – ar fi o stânca si nu o insula”. Cu toate acestea, purtatorul de cuvânt al diplomatiei de la Kiev, Vasili Kirilici, este rezervat in a avansa pronosticuri in privinta eventualei decizii a CIJ referitoare la statutul Insulei Serpilor.
 
Ucraina singura insa nu-si poate permite sa exploateze zacamintele din platoul continental din jurul Insulei Serpilor, având nevoie de investitii de cel putin circa 100 milioane de dolari pentru astfel de activitati – a recunoscut directorul-executiv al companiei ucrainene „Cernomornefetegaz”, Igor Franciuk. Acesta a declarat publicatiei citate ca „Cernomornefetegaz” si-ar fi dorit sa exploateze platoul continental din Marea Neagra impreuna cu românii, iar diferendele sa ramâna pe seama politicienilor.
 
În acelasi timp, un lucru este clar – considera ziaristii de la Kiev – daca va câstiga litigiul, Ucraina va extrage titei si gaze din apropierea Insulei Serpilor in conditii mult mai avantajoase, având in vedere ca respectivele zacaminte se vor afla de partea ucraineana a platoului continental.
 
Întorcându-se la Insula Serpilor, publicatia mentionata scrie ca peticul de uscat ar fi atractiv nu doar din cauza rezervelor de titei si gaze din platoul sau, ci si gratie apei foarte curate, numai buna pentru scufundari. Insula ar prezenta interes si din punct de vedere turistic, mai ales ca, aici, conform legendei, s-ar fi aflat in vremurile stravechi templul lui Ahile, unul din eroii Iliadei.
 
Biletul pentru o calatorie dus-intors pe Insula Serpilor costa numai 400 de grivne ucrainene, iar cei interesati de o excursie in Insula Serpilor sunt indemnati sa contacteze site-ul firmei „Ostrovnoie” din Odesa.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.