Comisia Europeana nu permite României sa reduca accizele la tuica

 
În raspunsul dat de Comisia Europeana la scrisoarea ministrilor români ai Agriculturii, Dacian Ciolos, si Finantelor, Varujan Vosganian, in legatura cu plata accizelor de catre producatorii români de tuica, se arata ca Directiva 92/83 referitoare la accizele aplicate alcoolului si bauturilor alcoolice este in curs de revizuire si ca se are in vedere si modificarea actualelor prevederi referitoare la micii producatori.
 
„Pentru cine se astepta la un raspuns afirmativ, scrisoarea Comisiei poate fi considerata dezamagitoare. Însa Comisia a dat un raspuns diplomatic la solicitarea ministrilor români”, au declarat surse de la Bruxelles.
 

Ministrii Ciolos si Vosganian au trimis inca din luna iulie comisarului european pentru taxe si uniune vamala Laszlo Kovacs o scrisoare prin prezentau situatia actuala de accizare din România si solicitau avizul Comisiei pentru a se aplica un regim de accizare prin care gospodariile sa fie scutite de plata taxei pentru o cantitate de 100 de litri de tuica si rachiuri din fructe destinate consumului propriu, iar micile distilerii sa beneficieze de o reducere diferentiata.
 
Astfel, pentru cei care realizeaza o productie anuala cuprinsa intre unu si cinci hectolitri se propune o acciza de 25% din acciza standard, iar pentru cei care realizeaza o productie anuala intre cinci si 10 hectolitri, o acciza de 50% din acciza standard. Executivul comunitar a trimis abia marti, 9 septembrie, un raspuns la aceasta scrisoare, fara a-i da partii române avizul solicitat, ci doar indicându-i ca o decizie in acest sens se va lua abia dupa ce se va incheia procesul recent demarat de revizuire a legislatiei europene referitoare la accizele aplicate alcoolului si bauturilor alcoolice. Acest proces de revizuire a Directivei 92/83 ar putea dura „de la câteva luni pâna la câtiva ani”.
 
Totusi, pâna la clarificarea situatiei la nivel comunitar, partea româna ar putea lua unele masuri cu caracter temporar in sensul reducerii accizelor ce trebuie platite de micii producatori, a mai precizat sursa citata, sugerând ca o intrevedere intre ministrul român al finantelor si comisarul pentru taxe, in care cel dintâi sa ii explice oficialului european care este situatia in România, ar putea ajuta partea româna sa obtina ce doreste.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.