Experimentul de la Geneva nu prezintă pericol

 
Specialiştii Institutului de Cercetări Nucleare (ICN) de la Mioveni consideră că omenirea nu este pusă în pericol de experimentul început miercuri (10 septembrie 2008) de Centrul European pentru Cercetări Nucleare de la Geneva, care este menit să recreeze condiţiile existente în momentul Big Bang-ului.
În opinia fizicianului Cristian Gentea, cercetător la ICN Mioveni, s-a creat "o panică nejustificată", din cauza lipsei unor informaţii exacte referitoare la acest experiment.
 
"Nu este posibil să se discute de acest experiment de doar câteva zile, când el a început, practic, de 50 de ani. Recunosc că printre colegii mei sunt îngrijorări, dar acestea sunt date de faptul că nu se ştie cât de bine poate fi controlat acest experiment. Dacă vor apărea găuri negre, acestea vor fi de dimensiuni microscopice, iar posibilitatea ca ele să crească şi să pună în pericol viaţa pe Terra sunt infime. Părerea mea e că nu este niciun pericol", a declarat fizicianul Cristian Gentea pentru ediţia de miercuri a cotidianului Top.
 

La rândul său, fostul ministru al Cercetării, Şerban Valeca, specialist în fizică nucleară, consideră că nu există niciun pericol, mai ales că nu se va ajunge la fuziune nucleară. "Poate că în final se vor încerca şi experimente de fuziune nucleară. Dar fuziunea nucleară, după toate estimările, o vom controla abia prin anul 2050. Până atunci vor fi doar încercări. Acum demarează, de fapt, un experiment cu detectare de particule noi", a precizat Valeca.
 
Cel mai mare şi cel mai scump experiment ştiinţific din toate timpurile menit să recreeze condiţiile existente în momentul Big Bang-ului a început miercuri la Centrul European pentru Cercetări Nucleare de la Geneva, pe fondul unor vii comentarii la nivel mondial privind riscul apariţiei de găuri negre ce ar pune în pericol însuşi destinul omenirii. Experimentul – ce a presupus o investiţie de circa opt miliarde de dolari şi contribuţia a circa 6.000 de cercetători din 80 de ţări – constă în punerea în funcţiune a unui accelerator de particule – Large Hadron Collider, un tunel de 27 de kilometri – la 100 de metri în subteran, la graniţa dintre Franţa şi Elveţia.
 
Primele "salve" de protoni vor fi lansate în tunel pentru testarea puterii celor mai mari magneţi superconductori din lume. Abia peste o lună va avea loc şi cel mai important moment al experimentului, când se vor produce coliziuni între pachete de protoni a căror viteză va ajunge la 99,9% din viteza luminii.Se aşteaptă ca LHC să genereze 600 de milioane de coliziuni pe secundă, lucru ce ar putea facilita naşterea unor particule niciodată observate până în prezent, printre care şi bosonul Higgs, aşa-zisa "particulă a lui Dumnezeu".
 
Reprezentanţii Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN) – citaţi de The Gleaner şi Science Daily – au negat riscul apariţiei găurilor negre – versiuni subatomice ale stelelor căzătoare, care au o gravitaţie atât de puternică încât pot atrage înăuntru planete şi alte stele.
loading...

Citește și
Loading...

5 Comentarii
 1. maria spune

  Daca exista pericolul ca aceasta omenire si aceasta planeta sa fie distruse cui foloseste acest experiment?
  atata efort financiar ,minti stalucite si timp nu puteau fi folosite in scopuri nobile?
  sau Nobel trebuia reincarnat dar de data aceasta la scara mult mai mare

 2. IONUT spune

  Sunt niste NEBUNI care se joca cu darul vietii primit de la DUMNEZEU!!!!! este ceva……nebunesc sa te joci cu aja ceva doar pentru a crea niste particule, pentru ca sunt ei curiosi!!!! aici nu mai e vorba de dumnezeu in experimentu asta este vorba de intuneric(diavolul) care duce lumea la peire!!!! as vrea casa se poata face ceva inpotriva experimentului asta.. noi dor putem sa ne rugam lui DUMNEZEU ca o sa fie bn..

 3. Vitalie spune

  in privinta gaurilor negr, ele nu vor avea posibilitatea sa se limenteze cu atomii supusi experimentului? daca vor fi in acelasi spatiu,ele vor incepe sa activeze, adica sa se alimenteze cu totul ce e imprejur!!!!! nu-i asa? Daca cinstit eu as dori sa am copii si sa vad cum cresc ei, cum cresc nepotii mei, si sa dau duba de la voi Domnului, da nu deatita ca civa a fost increzut in sine, si sa dus de ripa toata Terra si sistemul solar in intregime 🙂 sper sa mai pot intra la dumneavoastre pe sait si peste 70 de ani 😀
  P.S. spoate ceva date concrete despre experiment de aflat? sa fiu pe pace si increzut in savantii care supraveghiaza experimentul dat?

 4. sosi spune

  De unde avea” informatia”protonul de a se ciocni cu viteze foarte mari,cand la inceputuri nu exista nimic?
  Cred ca curiozitatea ne va costa scump!(cand nu stapanim bine lucruri destul de simple,si vrem sa „aflam”cum a luat nastere universul?)

 5. sosi spune

  Din scrierile biblice reiese ca atunci cand omul v-a incerca sa-l echivaleze pe Dumnezeu,atunci omenirea v-a dispare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.