EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Exploatând „conform proiectului” oleoductul Odesa-Brody, Europa va pierde

0
 
Acuzând Rusia pentru recunoasterea independentei Abhaziei si Osetiei de Sud, liderii Uniunii Europene (UE) s-au pronuntat din nou pentru diversificarea cailor de transport a petrolului si gazului. Scopul este de a slabi rolul Rusiei in calitate atât de producator de resurse energetice, cât si de furnizor al acestora.
 
Logica acestei „lupte pentru diversificare” este evidenta: orice consumator ar dori sa primeasca marfuri la pret minim, iar pentru reducerea pretului este necesara majorarea concurentei – in acest caz a „concurentei conductelor”. Pe ce trasee de alternativa la cele rusesti ar putea miza UE? Potrivit cotidianului rus Izvestia, o analiza detaliata a acestei probleme duce la o concluzie de senzatie: birocratia de la Bruxelles nu este in stare sa apere interesele energetice ale tarilor europene.
 
Mai mult decât atât, nu este exclus ca ea sa puna sub amenintare stabilitatea aprovizionarii cu petrol a unor tari membre ale UE: Ungaria, Cehia si Slovacia. În cazul in care Rusia nu ar mai livra petrol si gaz in Europa, in locul gazoductului Yamal-Europa, a oleoductului „Prietenia” si a altor „conducte” care isi au inceputul in Rusia „imperialista” ar veni gazoductul Baku-Tbilisi-Erzurum, oleoductele Baku-Tbilisi-Ceyhan si Baku-Tbilisi-Supsa, precum si, reorientata spre nord, conducta Odesa-Brody.
 
Nu conteaza ca Georgia este extrem de instabila; ca forte kurde dinamiteaza periodic Baku-Tbilisi-Ceyhan; ca in regiunea Caucaz exista o multime de probleme ecologice si seismologice; ca liderii Kazahstanului si Azerbaidjanului au declarat in repetate rânduri ca intentioneaza sa reorienteze fluxurile petroliere din regiune, inclusiv spre Rusia. Nimic din toate acestea nu conteaza, pentru ca, potrivit Izvestia, SUA detin controlul absolut asupra oleoductelor caucaziene si caspice.
 

Administratiile Clinton si Bush au depus eforturi titanice pentru ca aceste conducte-alternativa sa fie construite: cautarea de investitori a durat ani de zile. Fara a mai vorbi de sprijinul acordat regimului Saakasvili, care a costat foarte mult SUA. Doar nu putem crede ca acum SUA vor imparti cu Europa controlul asupra traseelor de care depinde propria sa securitate energetica. A crede aceasta ar fi mai mult decât o naivitate, noteaza Izvestia.
 
Ce ramâne? Oleoductul Odesa-Brody, construit „in ciuda moscalilor” in anul de gratie 2002 si care ar trebui sa pompeze petrol kazah si azer spre orasul polonez Gdansk. Acest traseu presupune o distanta imensa si costuri de transport uriase. Nu este de mirare ca pâna in 2004 aceasta conducta a ramas uscata, pentru ca dupa aceasta Ucraina sa-i intinda mâna Rusiei, iar acum aceasta conducta este exploatata in directie inversa de companii rusesti, ca o continuare a „Prieteniei”. De curând, insa, liderul ucrainean Viktor Iuscenko a semnat un decret „Privind asigurarea activitatii oleoducului Odesa-Brody conform destinatiei din proiect”, adica spre nord.
 
În mod evident, tocmai pe acest traseu mizeaza acum UE. Potrivit Izvestia, aceasta miza nu este doar eronata, ci si periculoasa. Iar problema nu consta atât in faptul ca premierul ucrainean, Iulia Timosenko, considera decretul „o schema corupta elaborata de Secretariatul presedintelui”, sau in faptul ca la ora actuala prin conducta se pompeaza aproape 10 milioane de tone in timp ce in cazul utilizarii inverse se vor pompa maxim 2 tone. În opinia cotidianului rus, adevaratul pericol consta in aceea ca, schimbând cursul conductei Odesa-Brody, in conducta „Prietenia” va aparea un fel de „blocaj”.
 
Acest lucru ar putea submina livrarile de petrol prin conducta „Prietenia”: in Ungaria (6,5 milioane de tone), Cehia (4,6 milioane de tone) si Slovacia (5,5 milioane). Cel care va avea de câstigat de pe urma unei asemenea evolutii a evenimentelor va fi nu Europa si nici macar Ucraina sau Polonia (veniturile lor in urma exploatarii inverse a conductei vor fi minime), ci Washingtonul, considera Izvestia.
 
SUA spera ca, ramase fara livrari rusesti garantate, tarile est-europene vor deveni mult mai loiale. În final, Izvestia atentioneaza ca de pe urma exploatarii „potrivit proiectului” a conductei Odesa-Brody, UE nu va obtine nimic, decât un conflict intern. În opinia ziarului rus, un parteneriat de durata cu Rusia ar fi mult mai avantajos: aceasta nu este ideologie, ci calcul pragmatic.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.