EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Italia irita SUA privind Georgia

0
 
Odata un aliat recompensat pentru sprijinul acordat SUA in interventia din Irak, premierul italian de centru-dreapta Silvio Berlusconi a regresat la statutul de sursa de iritare pentru administratia Bush in gestionarea invaziei ruse in Georgia, comenteaza Financial Times (FT).
 
Tensiunile din relatia transatlantica au fost vizibile la Roma marti, 9 septembrie, in conditiile in care vicepresedintele american Dick Cheney si premierul Berlusconi si-au facut declaratiile. Asa cum scrie La Stampa, conferintele de presa servesc si la confruntarea tonurilor si la sublinieri, iar cea de marti de la sfârsitul prânzului de lucru de la Palatul Chigi (guvern) a confirmat ca dincolo de laude si aprecieri, in chestiunea ruso-georgiana analizele Casei Albe si ale Palatului Chigi nu coincid.
 
Daca pentru guvernul italian colaborarea dintre NATO si Rusia este inevitabila si trebuie continuata – din ratiuni de strategie complexa a relatiilor dintre Est si Vest si de dependenta energetica – in opinia numarului doi al Casei Albe, Kremlinul a redevenit antagonistul din vremurile sovietice si trebuie tratat ca atare chiar daca nimeni nu crede ca un climat de nou razboi rece va fi oficializat. Criza georgiana l-a pus pentru prima data pe Berlusconi in stânjeneala serioasa in fata „prietenilor americani”, apreciaza La Stampa.
 
Delegatia SUA, aflata intr-o vizita de cinci zile in Italia, a facut presiuni pentru a obtine o aprobare clara din partea lui Berlusconi, releva FT. În schimb, acesta nu a pronuntat niciun cuvânt critic impotriva Rusiei. Premierul italian a declarat ca a incercat sa-i explice lui Cheney succesul sau personal in a contribui la detensionarea „a ceea ce s-a intâmplat in Osetia de Sud si apoi in Georgia”. El a subliniat importanta sustinerii Consiliului NATO-Rusia, forul comun pe care Berlusconi l-a inaugurat in 2002 alaturi de presedintele Bush si de Vladimir Putin pe vremea când acesta era presedintele Rusiei.
 

Pentru Berlusconi, aceasta echidistanta este rodul unei „politici a relatiilor personale”, care inseamna si invitatii in Sardinia mai degraba decât in Texas sau in Crimeea, apreciaza La Stampa. Dar, in opinia unor unor diplomati europeni, „ulii” administratiei Bush privesc cu suspiciune relatiile personale strânse ale lui Berlusconi cu liderul rus si sunt ingrijorati in perspectiva presedintiei G-8 preluata de Italia in ianuarie, precizeaza FT. Italia a dat deja clar de inteles ca intentioneaza sa-l invite pe Putin la summitul din Sardinia. Totodata, o incercare facuta de Italia de a organiza o reuniune de rutina a Consiliului NATO-Rusia dupa invadarea Georgiei a fost blocata de SUA.
 
La Washington a crescut ingrijorarea ca Italia submineaza unitatea atunci când ministrul italian de externe, Franco Frattini, s-a deplasat la Moscova saptamâna trecuta – in aceeasi zi in care Cheney se afla in Georgia si Ucraina si inaintea lui Nicolas Sarkozy, presedintele francez care conduce eforturile de pace ale UE, in prezent aflat printre favoritii Washingtonului. „Ulii” americani sunt alarmati de relatia strânsa a Italiei cu Rusia in domeniul energiei, mai ales de „parteneriatul strategic” dintre Gazprom si ENI – compania aflata partial in proprietatea statului italian – din 2006, si de conducta South Stream care va transporta gazul rusesc prin Marea Neagra.
 
„Italia este „calul troian” al Rusiei in Europa”, a declarat un diplomat dintr-un fost stat satelit sovietic referindu-se la bazarea Occidentului pe gazul rusesc. Oficialii italieni neaga insa ca Berlusconi ar fi intors spatele administratiei Bush. Singura declaratie italiana care a câstigat aprobarea lui Cheney a fost cea facuta de Frattini potrivit careia Europa are nevoie de o strategie in domeniul energiei si trebuie sa fie unita atunci când negociaza cu Rusia, Libia si Algeria. În privat, oficiali italieni sustin ca SUA ar trebui sa fie ultima tara care sa dea lectii Europei privind pericolele dependentei energetice si ca Bush si Cheney isi vor incheia curând mandatul, dar Putin si gazul rusesc nu.
 
Proiectele de conducte aflate in competitie care ar conecta Europa la noile surse de gaz din Caucaz si Asia Centrala au dotat delegatia condusa de Cheney cu harti care arata o increngatura nebuneasca de linii. Umberto Quadrino, director executiv al Edison, al doilea grup energetic ca marime al Italiei, face lobby pe lânga administratia Bush sa-si foloseasca toata greutatea mai intâi pentru a sprijini proiectul Coridorului ITGI al Edison iar ulterior proiectul mai ambitios, dar oarecum ipotetic, privind conducta Nabucco.
 
Ambele vor ocoli Rusia dar vor tranzita Georgia. ITGI va transporta 8 miliarde de metri cubi de gaz din câmpul Shah Deniz din Azerbaidjan din Caspica spre Italia. Gazul azer ajunge deja in Georgia si Turcia si poate fi extins la Grecia. Singura „legatura care lipseste” este o conducta submarina prin Italia ce ar putea fi construita de Edison si compania Depa din Grecia. „Suntem gata sa facem acest lucru”, a declarat Quadrino pentru Financial Times, dupa Forumul Ambrosetti din nordul Italiei unde el a facut lobby pe lânga delegatia lui Cheney.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.