Medicina la distanţă constituie un pas mai aproape de bolnavi

 
Un proiect integrat de telemedicină care va fi implementat în centrele regionale îi va scuti pe bolnavi să mai meargă de la un medic la altul iar pe medici îi va ajuta să îşi exercite mai bine meseria.
 
Proiectul, care vizează introducerea sistemului de telemedicină sau "medicina la distanţă", promovat de Ministerul Sănătăţii împreună cu alte state, precum Italia, Spania, Danemarca, Suedia, va fi implementat în primul rând în medicina de urgenţă, urmând ca în cursul anului viitor să fie extins şi la celelalte ramuri ale medicinei.
Proiectul de medicină la distanţă va fi implementat, cel mai probabil în 2009, la Spitalul Universitar "Sfântul Spiridon", Spitalul Clinic de Urgenţe "Sfântul Ioan" şi Spitalul de Pediatrie "Sfânta Maria" din Iaşi, respectiv, alte unităţi similare din Cluj.
 

Dr. Diana Cimpoeşu, coordonatorul Serviciului Mobil Urgenţe Reanimare Descarcerare (SMURD) Iaşi, a declarat că prin intermediul acestui sistem medicii vor putea comunica în timp real cu omologii şi specialiştii din alte zone ale ţării şi îşi vor putea acorda sfaturi unii altora cu ajutorul tehnologiei ultramoderne.
Acest sistem face ca intervenţiile medicilor din alte zone ale ţării să poată fi efectuate în timp real iar colegii interesaţi de noile informaţii din domeniu pot să asiste de la distanţă la ele. De asemenea, în urma implementării unui asemenea sistem, bolnavii din oraşele mici nu vor mai fi redirecţionaţi spre marile centre medicale sau în alte judeţe.
 
"Este vorba despre camere de filmat, calculatoare şi microfoane, operaţiile fiind filmate şi transmise altor spitale, iar baza de date cu toate consultaţiile medicale putând fi accesată de specialiştii cu care vom colabora", a explicat dr. Cimpoeşu.
Până acum, primele sisteme de telemedicină au fost implementate la Unităţile de Primire a Urgenţelor (UPU) din Spitalul Universitar "Sfântul Spiridon" şi Spitalul Clinic de Urgenţe.
 
Prin acest sistem, Unitatea de Primire a Urgenţelor este conectată, prin intermediul unui dispecerat în care lucrează mai mulţi medici de diferite specialităţi, cu cele 7 puncte ale SMURD din judeţ.
"După implementarea sistemului de telemedicină, vom avea posibilitatea să comunicăm de pe display-urile calculatoarelor, ceea ce face intervenţia mult mai eficace. Acest sistem este implementat şi la Târgu Mureş" – a menţionat dr. Diana Cimpoeşu, coordonatorul SMURD Iaşi şi purtătorul de cuvânt al Spitalului Universitar "Sfântul Spiridon".
 
Dr. Lucian Popa, managerul Spitalului Clinic de Urgenţe "Sfântul Ioan", susţine că în incinta unităţii medicale există deja un sistem primar de comunicare intern, prin intermediul căruia se transmit toate intervenţiile de care beneficiază bolnavii. Datele de înregistrare ale acestora pot fi consultate de medici prin intermediul celor 27 de terminale din spital, la care se adaugă încă un IP suplimentar necesar comunicării cu aparatul de radiologie de la secţia externă de medicină internă, situată la câţiva kilometri de spital.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.