Moscova nu cedeaza: incepe retragerea trupelor, dar dubleaza bazele in enclavele separatiste

 
Un contingent total de 7.600 de militari si baze militare dublate in Osetia del Sud si Abhazia pentru „a evita repetarea de actiuni idioate georgiene”, potrivit afirmatiilor lui Dmitri Medvedev. Anuntul masivei desfasurari de forte rusesti in cele doua enclave separatiste a venit de la Kremlin imediat dupa vizita presedintelui francez Nicolas Sarkozy, care a avut luni, 8 septembrie, convorbiri Medvedev.
 
Rusia a demarat procedura pentru a stabili relatii diplomatice cu Abhazia si Osetia de Sud dar, a anuntat deja ca va implanta doua noi baze militare pe teritoriul acestora, evident la cererea Suhumi si Thinvali, confirmând astfel cât de serios este tratata chiar de rusi „suveranitatea” acestor doua enclave secesioniste georgiene recunoscute numai de Moscova.
 
Doua contingente de 3.800 de soldati fiecare, prin urmare peste dublul prezentei militare rusesti inainte de conflict (3.500 de soldati intre Abhazia si Osetia de Sud pâna acum o luna) si de data aceasta nici macar mascate in chip de „forte de pace”, ci de-a dreptul „contingente militare”, dupa spusele ministrului rus de externe Serghei Lavrov.
 
Dislocarea noilor baze mai trebuie perfectata, dar planul de a le realiza a fost deja aprobat de presedintele rus Dmitri Medvedev. „Sper ca cel putin acest lucru sa impiedice regimul militar georgian sa mai comita actiuni idioate”, a comentat el, citat de La Stampa. Decizia a survenit la numai o zi dupa ce delegatia europeana condusa de Nicolas Sarkozy i-a smuls lui Medvedev promisiunea retragerii din Georgia, fapt ce dovedeste ca Rusia are intentia sa mearga pe drumul ei. Retragerea, promisa deja in faimoasele „sase puncte” subscrise in urma cu o luna si confirmata luni, 8 septembrie, prin scadenta altor 30 de zile, a inceput deja marti, 9 septembrie.
 

Surse georgiene au confirmat ca trupele rusesti – care in intentiile Kremlinului trebuiau sa ramâna sa controleze si strazile si porturile strategice ale tarii invadate, nu numai enclavele de acum trecute de facto la Rusia – au inceput sa paraseasca un sat georgian situat in apropierea granitei cu Abhazia. Postul de televiziune de la Tbilisi, „Rustavi-2” a aratat imagini cu blindate rusesti care parasesc Ganmuhuri, la o luna dupa ce au preluat controlul asupra lui.
 
Medvedev a promis si desfiintarea in termen de o saptamâna a posturilor de control dintre Senaki si Poti, portul care gazduieste terminalul petrolier pentru exporturile de petrol brut din Caspica. Este vorba de un acord pe care Moscova l-a acceptat datorita garantiilor europene privind o „neagresiune” a Georgiei. Rusii par sa-si fi schimbat si pozitia fata de misiunea de observatori pe care Cei 27 se pregatesc sa o trimita in Georgia pentru a-i determina pe rusi sa se retraga si a garanta inviolabilitatea teritoriului georgian.
 
Initial sceptic, marti Kremlinul a incurajat trimiterea de observatori, laudând si contributia Europei: „Rusia nu are nevoie din partea UE de garantii ulterioare de securitate pentru Abhazia si Osetia de Sud. Avem incredere in partenerii nostri europeni, tari care sunt cu adevarat interesate in a avea pace si stabilitate si nu vrem sa jucam jocuri geopolitice”, a declarat marti ministrul Lavrov, in ceea ce reprezinta o aluzie clara la SUA care, potrivit Moscovei, au instigat „agresiunea” lansata de „marioneta lor”, presedintele georgian Mihail Saakasvili.
 
În acest scop, Moscova a cerut marti si o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU care sa impuna „demilitarizarea” Georgiei. Instalarea simultana de baze rusesti in Abhazia si Osetia de Sud (care vor inlocui bazele rusesti pe care Tbilisi le-a eliminat de pe teritoriul sau in urma cu câtiva ani, cu ajutorul Occidentului) l-a determinat pe ministrul georgian de externe, Giga Bokeria, sa denunte „un nou pas spre anexarea teritoriilor suverane ale Georgiei prin purificare etnica”.
 
De doua zile, la Curtea Internationala de Justitie de la Haga continua audierile cerute de Tbilisi care acuza Rusia de „purificare etnica” in teritoriile ocupate. Moscova, la rândul ei, justifica razboiul pe care l-a declansat in urma cu o luna prin „genocidul” georgienilor impotriva osetinilor. O comisie rusa a declarat marti ca detine probele privind moartea a 500 de civili in cursul luptelor din Osetia de Sud si ca „a cules informatii” privind un total de 1.500 de victime.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.