Punerea in functiune a celui mai puternic accelerator de particule nu prezinta nici un pericol

 
Punerea in functiune a acelui mai puternic accelerator de particule nu prezinta nici un pericol, a declarat marti (9 septembrie 2008) Lucian Biro, expert in siguranta nucleara, fost presedinte al Comisiei Nationale pentru Activitati Nucleare (CNCAN).
 
„Ca expert in siguranta nucleara pot afirma ca experimentul nu prezinta nici un risc. Cred ca cei care sunt ingrijorati de aceste experimente se inseala in evaluarea lui intrucât nu are nici o legatura cu crearea unor eventuale gauri negre, ci doar cu o actionare mai ampla a unor particule pentru studiul fundamental al materiei”, a precizat Biro. Acesta a subliniat ca experimentul a fost programat cu mult timp in urma si nu a creat nici un fel de probleme.
 
„Planurile experimentului au existat de mult timp si nimeni nu a zis nimic, dar acum s-au trezit foarte multi sa faca tot felul de afirmatii. Eu consider ca experimentul nu are nici o legatura cu eventualele gauri negre”, a adaugat Biro. La rândul sau, Gheorghe Marmureanu, directorul general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamântului, a declarat ca experimentul de miercuri cu acceleratorul de particule Large Hadron Collider (LHC) nu va genera cutremure si nici gauri negre in Univers. Potrivit acestuia, reactiile fata de acest experiment, despre care se spune ca va recrea conditiile existente in momentul Big Bang-ului, sunt exagerate.
 
„Am auzit multe bazaconii legate de acest experiment si ma mir ca un profesor universitar german chiar a facut aprecieri care sa induca ideea unui cataclism. În mod cert, acest generator nu va fi cauza unui cataclism. Personal nu cred in teoria Big Bang-ului, ca moment al crearii lumii. Experimentul vrea sa puna in evidenta Buzonul, cel care transforma ideea in materie. Nu se pune problema unei Apocalipse. Universul este construit dupa o anume structura si este, asa cum stim noi, infinit”, ne-a precizat Gheorghe Marmureanu.
 
De asemenea, presedintele Sectiei de Stiinte fizice a Academiei Române, acad. Horia Scutaru, considera necesar „orice experiment care duce inainte omenirea”. El a mentionat ca „nu se poate face niciodata cercetare fara riscuri” si ca „nu ne putem opune progresului, necesitatii experimentelor, deoarece, desi un individ sau altul pot sa nu fie de acord cu acestea, omenirea, ca medie, le doreste”. „Nu pot sa spun ca tot ceea ce a produs cercetarea este neaparat ceea ce este mai bun pe lume, dar asta nu stirbeste cu nimic din prestigiul si necesitatea ei”, a spus presedintele Sectiei de Stiinte fizice a Academiei Române.
 
Acad. Horia Scutaru, care declara ca „merita sa traim viata ca pe o aventura”, sustine ca „niciodata nu stim ceea ce va duce inainte omenirea sau ceea ce este sau nu riscant”, deoarece „omul nu poate inca sa faca predictii nici macar in ceea ce priveste cataclismele ori uraganele”. În opinia presedintelui Sectiei de Stiinte fizice a Academiei Române, „presa face un mare serviciu cercetarii, prin mediatizarea acestui subiect, in acest fel tinerii aflând ca exista si aceasta indeletnicire si fiind astfel tentati sa se apropie de ea”.
 
Potrivit unor informatii vehiculate de unele media, o serie de cercetatori sustin ca asa-zisa „masina a timpului”, asa cum a fost numit cel mai mare experiment din lume, menit sa descopere secretele Big Bang-ului, ar pune omenirea in pericol. Experimentul, care a necesitat o investitie de circa trei miliarde de euro, va fi pus in functiune pe 10 septembrie, la 100 de metri in subteran, la granita dintre Franta si Elvetia. El consta intr-un accelerator de particule (Large Hadron Collider) menit sa recreeze conditiile ce existau la o fractiune de secunda dupa nasterea universului.
 
Odata pornit, insa, experimentul ar putea genera mai multe gauri negre de mici dimensiuni, se tem oamenii de stiinta. Otto Rossler, unul dintre cercetatorii care incearca sa opreasca desfasurarea experimentului, sustine ca in patru ani una dintre aceste potentiale gauri negre ar putea ajunge la o asemenea dimensiune incât ar putea absorbi Pamântul. Rossler face parte dintr-un grup care a atacat proiectul la Curtea Europeana a Drepturilor Omului argumentând ca experimentul incalca dreptul fundamental al omului la viata.
 
Totusi, sunt slabe sansele ca momentul apropiat de punere in functiune a „masinii timpului” sa fie amânat, in ciuda faptului ca Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara (CERN) a admis ca proiectul va crea gauri negre. CERN nu le considera periculoase, explica Rossler. Supraveghetorii experimentului resping aceste speculatii. Un raport dat publicitatii in prima parte a anului dadea asigurari ca experimentul nu implica riscuri pentru populatie.
 
„De-a lungul a miliarde de ani, natura a generat pe Pamânt coliziuni intre particule cât un milion de astfel de experimente – si planeta continua sa existe”, se arata in raport. Mai mult, durata de viata a gaurilor negre de mici dimensiuni este „foarte scurta”, adauga documentul citat.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.