Spectaculoasa „reinviere” a lui Nicolas Sarkozy

 
Începerea sezonului de toamna a avut un efect terapeutic asupra imaginii publice a lui Nicolas Sarkozy. În asemenea masura, incât sondajele din septembrie ii atribuie o popularitate cu 11 puncte in plus fata de luna iunie.
 
Adevarul este ca majoritatea francezilor il cenzureaza inca pe seful statului (52%), insa procentul celor de acord (45%) este semnificativ, având in vederea ca pune capat caderii sale in picaj si arata o spectaculoasa redresare a presedintelui, egalând creditul de care beneficia Sarko in luna ianuarie, când devenise vedeta presei de scandal, noteaza ziarul El Mundo.
 
Pare ca s-a incheiat, deci, „annus horribilis” al presedintelui. Si este un lucru demn de semnalat, având in vedere ca actuala conjunctura economica, pierderea puterii de cumparare si impozitele care vor fi aplicate pentru a depasi criza nu predispun in niciun caz la optimism si nici la euforie in societatea franceza. Cum se explica, deci, reinvierea sarkoziana? Sociologii avertizeaza ca, in primul rând, Nicolas I a inceput sa resimta beneficiile masurilor de cumpatare si sensibilitate luate de Elysee.
 
Si-a moderat opulenta. Si-a controlat supraexpunerea mediatica. A pus limite vizitelor sale multiple. A delegat mai mult atributii echipei sale de guvernare. Si a gasit in zâna muzicala, Carla Bruni, o contrapondere eleganta, cosmopolita, poliglota si intelectuala, care i-a avantajat, se pare, prestigiul matrimonial. Vara modesta si ermetica a lui Sarko este o dovada a schimbarii de strategie. De fapt, presedintele francez nu a mai fost in august subiectul unor stiri frivole legate de croaziere cu iahtul sau unor poze la bustul gol retusate in photoshop, ci pentru eforturile sale diplomatice pe care le-a demarat personal angajând Europa in delicata criza ruso-georgiana.
 

I-a picat bine sefului statului francez presedintia semestriala a UE. Atât pentru reafirmarea ponderei politice a Frantei in lume, cât si pentru a a face uitate neajunsurile cotidiene nationale. Un moment de respiro reciproc, care, pe de alta parte, coincide cu credibilitatea internationala de care se bucura liderul de la Elysee. Ultimul exemplu este escala moscovita de la inceputul saptamânii. Asa cum sarbatoreau si anticipau editorialele presei occidentale, Nicolas Sarkozy a obtinut un angajament meritoriu din partea omologului Medvedev pentru ca trupele rusesti sa se retraga gradual de pe teritoriul georgian.
 
Adevarul este ca a doua zi chiar Moscova stabilea relatii diplomatice cu rebelii din Abhazia si Osetia de Sud, lucru ce nu-i diminueaza meritele. A fost in acest context in care a fost primita vizita la Paris a presedintelui ucrainean, Viktor Iuscenko, prilej cu care cei doi au abordat firesc criza din Caucaz, desi scopul intâlnirii era de a stabili conditiile ca Ucraina si UE sa incheie un acord de asociere in 2009, fapt ce irita fara indoiala Rusia.
 
Dincolo de aceste sarcini internationale, intrebarea care se pune este daca abilitatea diplomatica a lui Sarkozy a fost deajuns pentru a fi corectat traiectoria sa in picaj pe teritoriul national. S-ar putea sa-i fi dat o mâna de ajutor si endogamia opozitiei. În special Partidul Socialista (PS), sfâsâiat si inert dupa diferentele ireconciliabile dintre liderii sai afisate la scoala de la vara de la Universitatea La Rochelle. Sondajele sunt implacabile in acest sens. Începând cu Segolene Royal, a carei capacitate de leadership convinge doar 13% dintre francezi.
 
Bertrand Delanoë o devanseaza in opiniile favorabile (26%), dar acesta este departe de ceea ce lumea asteapta de la un lider adevarat cu veleitati de conducator. „Este clar ca divizarea stângii avantajeaza redresarea lui Sarkozy”, explica Julien Dray in numele ostilor socialiste. „Este un presedinte care nu se afla la inaltime, dar faptul ca opozitia este dezbinata il favorizeaza. Nu se uzeaza pe cât ar trebui, iar noi il ajutam in acest sens. Nu exista un partid omogen capabil sa-i corecteze calea sefului statului. Iar ascensiunea lui Sarkozy ar trebui interpretata ca un semnal de alarma”, a conchis el.
 
Însa nu doar seful statului este cel care recupereaza terenul, ci si primul ministru, François Fillon. În asemenea masura, incât 52% dintre francezi aproba gestionarea sa, in umbra superpresedintelui. Cifrele imbunatasesc cu sapte puncte procentele din iunie, desi Fillon este departe de popularitatea lui Kouchner. Într-adevar, „The French doctor”, a inceput sezonul cu 68% din opinii favorabile. Socialistii il considera tradator al cauzei, dar seful diplomatiei franceze a profitat din plin de omniprezenta Frantei in marile dosare internationale. Inclusiv de eliberarea lui Ingrid Betancourt. Eliberarea ostaticilor FARC a insemnat, totodata, o gura de aer divin pentru presedintele francez.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.