Statul major al armatei georgiene: „Saakasvili este vinovat. Daca am fi putut, l-am fi oprit”

 
Statul major al armatei georgiene a fost chemat la raport marti la sediul NATO din Bruxelles, in timp ce in Georgia se afla de luni o echipa de experti ai Aliantei Nord-Atlantice intr-o misiune de evaluare a pagubelor pricinuite acestei foste republici sovietice din Caucazul de Sud in urma conflictului militar ruso-georgian, relateaza miercuri publicatia germana Frankfurter Allgemeine Zeitung si cotidianul moscovit Nezavisimaia Gazeta.
 
Înaltul comandament al fortelor militare georgiene „a raportat aliatilor ca a fost impotriva interventiei militare in Osetia de Sud”. Dupa cum relateaza Nezavisimaia Gazeta, generalii georgieni au declarat ca daca le-ar fi stat in putere l-ar fi induplecat pe presedintele Mihail Saakasvili sa nu declanseze ofensiva impotriva capitalei sud-osetine Thinvali, pentru ca daca formatiunile paramilitare ale Osetiei de Sud nu ridicau vreo problema, in fata Rusiei armata georgiana era clar neputincioasa.
 
Potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung, diplomati din cadrul NATO suspecteaza insa ca „toate aceste regrete postfactum nu reprezinta decât o incercare a statului major de la Tbilisi sa se spele de rusine si sa atribuie intreaga vina lui Saakasvili”, marele perdant al razboiului din Caucaz. În contextul raportului generalilor georgieni, diplomatii de la Bruxelles remarca faptul ca explicatiile acestora difera de cele ale presedintelui georgian in privinta motivelor care l-au determinat sa initieze ofensiva impotriva Osetiei de Sud.
 
Conform explicatiei lui Saakasvili, el a luat decizia sa bombardeze Thinvali dupa ce a fost informat de serviciile sale secrete ca tancuri rusesti au intrat in tunelul Roki ce leaga Osetia de Sud de Osetia de Nord (componenta a Federatiei Ruse) si se indreapta spre capitala sud-osetina. Marti, generalii georgieni – potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung – au dezmintit aceasta teza, declarând ca luasera in calcul aruncarea in aer a tunelului Roki dar ca au renuntat la aceasta idee, intrucât deja prin el fugeau mii de refugiati sud-osetini.
 
Diplomatii NATO de la Bruxelles remarca totodata – conform publicatiei germane – ca guvernul de la Tbilisi nu a intreprins in primele zile ale conflictului niciun pas in plan diplomatic. Astfel, Georgia nu a solicitat ajutorul ONU sau OSCE, cerând interventia NATO abia in a cincea zi de razboi. Între timp, comandamentul NATO de la Bruxelles a reusit sa refaca cronica inceputului razboiului din Caucaz, in baza informatiilor provenind de la servicii secrete din tari membre ale Aliantei, din care reiese ca, in pofida a ceea ce spune, Georgia a inceput prima conflictul, suscitând o reactie dura din partea Rusiei.
 
Asadar, fortele georgiene au declansat ofensiva in noaptea de 7 spre 8 august impotriva Osetiei de Sud. În acel moment, armata Tbilisi numara 10.000 de militari, o brigada georgiana aflându-se in Irak. Cu sprijinul artileriei, au intrat in Thinvali brigazile 3 si 4 ale armatei Georgiei, brigada nr. 2 aflându-se in rezerva. Trupele georgiene au preluat rapid controlul asupra aproape intregii capitale sud-osetine si s-au indreptat in zorii zilei de 8 august spre tunelul Roki.
 
În acest timp, circa 8.000 de soldati ai Diviziei a 58-a a armatei ruse abia se intorsesera de la manevrele planificate la baza lor din Vladikavkaz (capitala Osetiei de Nord). Tocmai acest aspect, considera NATO, i-a creat Rusiei avantaj in fata Georgiei, intrucât tehnica militara se afla in miscare, avea combustibilul si munitiile necesare. Spre orele prânzului in ziua de vineri 8 august, armata rusa a intrat in tunelul Roki si a pus pe fuga brigada nr. 3 georgiana, care a lasat in urma sa armamentul greu, in timp ce brigada nr. 4 georgiana a decis sa se retraga spre Gori.
 
În cursul zilei de 8 august, fortele ruse au ajuns la Thinvali, iar in noaptea de vineri spre sâmbata, 9 august, armata georgiana a incercat o contraofensiva. La 9 august, au fost aduse acasa cu ajutor american trupele georgiene din Irak, dar situatia nu a mai putut fi schimbata. Având suprematia in vazduh, aviatia rusa a distrus toate cele 12 bombardiere georgiene la sol. Apoi, a scufundat toate navele georgiene.
 
Potrivit datelor NATO, in urma conflictului, si-au pierdut viata 198 de soldati georgieni, iar 1.700 au fost raniti. O delegatie a NATO ce va fi condusa de secretarul general al Aliantei Jaap de Hoop Scheffer urmeaza sa intreprinda in 15-16 septembrie a vizita la Tbilisi, in scopul oficial de a exprima sprijinul „unanim” al Organizatiei Atlanticului de Nord pentru Georgia. Neoficial insa, delegatia NATO se deplaseaza la Tbilisi pentru a preciza nevoile pentru reinzestrarea armatei georgiene.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.