UE intredeschide usa Ucrainei

 
Bruxelles-ul a oferit Kievului un acord de asociere care va fi semnat in 2009. Uniunea Europeana a recunoscut Ucraina ca „tara europeana care impartaseste alaturi de tarile UE istoria si valorile” si i-a oferit un acord de asociere care promite strângerea relatiilor bilaterale, desi nu garanteaza viitoarea sa integrare in club.
 
„Este maximum ce-i putem oferi”, a declarat Nicolas Sarkozy, presedintele in exercitiu al UE, dupa ce a recunoscut diferentele legate de particularitatile Uniunii. „Cel de azi este un succes absolut”, a subliniat presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, care a remarcat ca toate tarile care au incheiat un acord istoric de asociere au sfârsit prin a se integra, ori sunt pe cale sa adere la UE, noteaza ziarul El Pais.
 
Cu teama ca Rusia ar putea intr-o zi sa incerce in Ucraina vreo operatiune similara celei de luna trecuta in Georgia, presedintele Sarkozy a subliniat ca „integritatea teritoriala a Ucrainei este absolut inegociabila”. Acest summit UE-Ucraina a fost precedat de asteptarea suscitata de o luna imprevizibila de tensiune geoestrategica in zona, dupa 5 zile de razboi ruso-georgian in august, legata, intre altele, de promisiunea de integrare a Georgiei in NATO, promisiune reiterata in acelasi timp si Ucrainei cu prilejul summitului Aliantei de la Bucuresti, din luna aprilie.
 
Franta a fost atunci unul din principalele motoare ale efortului menit sa lase Ucraina si Georgia in afara zidurilor aliate, dar Sarkozy este un partizan infocat al europenismului Ucrainei, iar la summitul de marti a dar curs credintelor sale cele mai intime intredeschizând pentru Kiev portile Uniunii. „UE a dorit sa reafirme europenitatea valorilor Ucrainei”, a spus presedintele francez inainte de a reitera cu satisfactie ca „este pentru prima data când foloseste acest vocabular” in relatiile bilaterale.
 
La aceasta concluzie s-a ajuns insa dupa indelungi discutii contradictorii. Oferta acordului de asociere este rod al unui angajament intre cei care se opuneau sa confere Ucrainei o indiscutabila perspectiva europeana, o expresie magica ce cuprinde explicit o viitoare integrare si cei care reclamau cu putere o asemenea perspectiva. Cu alte cuvinte intre cei refractari, Germania, Italia, tarile din Benelux si Spania; si fratii care au suferit jugul sovietic, alaturi de Suedia si Marea Britanie care pledeaza pentru toate largirile posibile.

 
„Este un pas substantial”, a spus Sarkozy. În opinia sa, acordul care se negociaza si ar putea fi semnat in a doua jumatate a anului 2009, „nu inchide nicio usa” Ucrainei. O sursa comunitara a detaliat aceasta idee: „Este o perspectiva europeana implicita, pentru ca situatia nu este in masura sa poata fi explicita. Ucraina traverseaza o perioada interna dificila iar lipsa de stabilitate interna este descurajatoare”.
 
Cuvântul „perspectiva” are un inteles taumaturgic in jargonul comunitar, astfel incât in comunicatul final, atât unii cât si altii „se bucura in fata perspectivei de a vedea relatiile lor si mai aprofundate pe viitor”. Faptul ca in astfel de imprejurari adverse – (constante confruntari politice interne la Kiev, posibilitatea ca partidul prorus sa se integreze intr-o coalitie de guvernamânt anti-Iuscenko, temuta convocare anticipata a alegerilor care nu ar face decât sa agraveze tensiunile, pe lânga presiunea rusa asupra vecinei Georgia) – Uniunea, care uraste instabilitatea, a optat pentru a merge inainte, scoate la iveala o regasita vointa politica comunitara de a redeveni un element de influenta in zona.
 
Sarkozy a subliniat ca UE vrea sa puna capat secolelor de instabilitate in regiune. O instabilitate „care nu a inceput la 7 august” a precizat el, referitor la izbucnirea conflictului intre Rusia si Georgia in urma imboldurilor separatiste ale regiunilor georgiene Osetia de Sud si Abhazia. Sarkozy a remarcat ca vocatia viitoarei Asociatii Orientale, nascuta ca raspuns al tarilor din zona la Uniunea pentru Mediterana, este „de a da stabilitate si securitate regiunii”. „Nu este indreptata impotriva nimanui”, a spus el.
 
„Cu Rusia vrem sa tratam pe cale politica si diplomatica, nu militara”, ceea ce mentine in aer potentiala integrare in NATO a Ucrainei si Georgiei, impulsionata de SUA. Aliatii trebuie sa ia o decizie in decembrie pe aceasta tema. Spania, care s-a aliniat Frantei si Germaniei la Bucuresti, asteapta o pronuntare in acest sens. În ceea ce a fost foarte clar Nicolas Sarkozy a fost in transmiterea sprijinul european fata de integritatea ucraineana: „Luni la Moscova nu au perceput nici cel mai mic semn ca va fi pusa in discutie”.
 
În aprilie, cel pe atunci presedinte al tarii, Vladimir Putin, a vorbit de fragilitatea Ucrainei si cum apropierea sa de Occident ar putea genera tensiunile secesioniste. Punctul crucial este Crimeea, teritoriu cu majoritate rusa cedat de Kremlin in 1954 Ucrainei si baza a flotei rusesti la Marea Neagra pâna in 2017.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.