EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

UE-Ucraina: „Zugzwangul ucrainean”

0
 
Din cauza nepriceperii sau a lipsei de dorinta de a pune interesele tarii mai presus de propriile ambitii, fostii lideri ai „revolutiei portocalii” de la Kiev au demonstrat ca nu corespund obiectivului istoric privind realizarea optiunii europene a Ucrainei.
 
La summitul UE-Ucraina, liderii europeni au facut aproape imposibilul. Dezbinata pe marginea problemei ucrainene si epuizata fizic si moral de pe urma zborurilor spre Moscova si Tbilisi, Europa a putut totusi sa arate ca soarta Ucrainei nu-i este indiferenta. Fara a semna documente de obligare, ci doar promitând un fel de acord amorf „privind asocierea”, UE a creat in mod paradoxal conditii pentru desfasurarea la adresa Ucrainei a asa-zisei „politici conditionate”: voi faceti ceva, iar noi va vom da in schimb ceea de ce aveti nevoie.
 
„Un semnal si mai puternic” in aceasta directie l-ar fi putut constitui refuzul UE de a organiza summitul, deoarece a negocia cu o tara care, la momentul actual, nu are o conducere, este cel putin riscant. Totusi, pe fondul evenimentelor din Georgia, aceasta ar fi fost exagerat.
 
Potrivit cotidianului rus Gazeta, din punct de vedere al intereselor actuale ale Ucrainei, summitul este un insucces. Problema nu consta in faptul ca UE refuza in continuare sa-i ofere Ucrainei perspectiva statutului de membru, ci in faptul ca europenii nu doresc sa-si asume niciun fel de obligatii concrete. Raspunderea pentru acest esec il poarta in primul rând presedintele Iuscenko personal. Tocmai el si echipa lui, partidul proprezidential „Ucraina noastra”, au cedat nervos exact in ajunul summitului, iar tara s-a pomenit angrenata intr-o noua criza politica.

 
Tocmai el nu a s-a prins de dinamica din interiorul UE, care la momentul reuniunii extraordinare de la 1 septembrie luase decizia de a nu merge la o acutizare a relatiilor cu Rusia. Este clar ca o asemenea abordare era neplacuta pentru Iuscenko, atât ca ideolog al independentei ucrainene, cât si ca tovaras apropiat al lui Mihail Saakasvili, insa, potrivit Gazeta, liderul ucrainean ar fi putut sa rabde, sa manifeste diplomatie si sa nu-i irite inutil pe adeptii europeni ai lozincii „Rusia – pe primul loc”.
 
Presedintele Iuscenko si anturajul lui s-au comportat altfel. Iar acum ei sunt nevoiti sa spere la semnarea unui nou acord-cadru in cel mai bun caz peste un an. La ora actuala, Ucraina s-a pomenit intr-o situatie politica interna cu adevarat imprevizibila si volatila. Exista zeci de variante si combinatii posibile, insa toate acestea sunt proaste, iar continuitatea lor este denumita, in limbajul sahului, prin termenul de „Zugzwang”, atunci când orice miscare nu face decât sa inrautateasca situatia.
 
Este posibila reformarea coalitiei de la Kiev? Este, insa nu exista nicio garantie ca o coalitie democratica noua va rezista mai mult de trei luni. Dar organizarea de noi alegeri? Într-o tara a democratiei electorale, alegerile constituie intr-adevar cea mai cinstita metoda de a solutiona divergentele politice. Însa, potrivit Gazeta, nici cu alegerile lucrurile nu sunt tocmai simple. La ora actuala, alegatorii ucraineni nu doresc alegeri, iar potrivit unui sondaj de opinie realizat de Centrul Razumkov, 68% dintre locuitorii Lvovului si 64% dintre cei ai Kievului se opun organizarii de noi alegeri.
 
Cei care doresc sa se bucure de prabusirea „proiectului portocaliu” au pentru aceasta toate motivele. Din cauza nepriceperii sau a lipsei de dorinta de a pune interesele tarii mai presus de propriile ambitii, fostii lideri ai revolutiei portocalii de la Kiev au demonstrat ca nu corespund obiectivului istoric privind realizarea optiunii europene a Ucrainei.
Totusi, capacitatea societatii ucrainene de a se autoorganiza politic – o capacitate care s-a intarit in ultimii 4 ani – nu a disparut nicaieri, dupa cum continua sa existe cerere la un viitor european. Este posibil ca aceasta cerere sa formeze, treptat, noi lideri, conchide pe un ton optimist Gazeta.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.