Zvonuri privind atentatele din 11 septembrie care se transforma in „intelepciune generala”

 
La 7 ani de la atentatele din 11 septembrie asupra Statelor Unite ale Americii a devenit o „intelepciune conventionala” sa se afirme ca Osama Ben Laden si Al-Qaida nu pot fi singurii vinovati pentru atacuri iar SUA si Israelul ari fi fost si ele implicate in planuirea, daca nu si in executarea lor.
 
Aceasta nu este concluzia unui sondaj stiintific, ci o idee ce apare in conversatii obisnuite din regiunea Orientului Mijlociu – intr-un complex comercial din Dubai, in parcurile din Alger, intr-o cafenea din Riad si peste tot in Cairo, scrie The New York Times. Este deosebit de simplu pentru americani sa califice aceasta posibilitate ca fiind bizara si sa o inlature cu totul.
 
Însa a nu o lua in seama inseamna a ignora o idee de mare importanta, pe care liderii occidentali trebuie sa o inteleaga: aceasta gândire reprezinta rezultatul celui mai mare esec al luptei impotriva terorismului – incapacitatea de a convinge oamenii din aceasta regiune de faptul ca SUA poarta, intr-adevar, o campanie impotriva terorismului, nu o cruciada impotriva musulmanilor.
 
„SUA ar trebui sa fie ingrijorate, deoarece pentru a le spune oamenilor ca exista o forta negativa trebuie ca si ei sa creada in existenta acesteia pentru a te ajuta”, spune Mushairy al-Thaidy, ziarist al publicatiei saudite Asharq al Awsat. „În caz contrar, acest fapt le va scadea capacitatea de a lupta impotriva terorismului. Iar acesta nu este felul de lupta pe care sa o porti singur, ea trebuie purtata colectiv”.
 
Exista mai multe motive pentru care oamenii afirma ca sunt de parere ca atacurile de la 11 septembrie au facut parte dintr-o conspiratie impotriva musulmanilor – motive legate fie de actiunile Occidentului, fie strict de politicile occidentale. Oamenii au sustinut in nenumarate rânduri ca nu cred ca un grup de arabi ar fi putut desfasura – si chiar cu succes – o asemenea operatiune impotriva unei superputeri precum SUA.

 
Însa ei au afirmat si ca politica externa a SUA de dupa atacuri a demonstrat ca America si Israelul se aflasera in spatele atacului, in special dupa ce a avut loc invazia Irakului. Zvonurile care au aparut la scurta vreme dupa 11 septembrie s-au raspândit atât de repede si intr-un numar atât de mare incât oamenii nu mai stiau unde sau la cine le-au auzit pentru prima oara. În momentul de fata, ei le-au auzit de atâtea ori, si chiar la televizor, incât cred ca trebuie sa fie adevarate.
 
Primul asemenea zvon a fost ca evreii nu au mers la lucru in World Trade Center in ziua atacurilor. Întrebati cum ar fi putut fi evreii avertizati sa ramâna acasa, sau cum ar fi putut ei pastra acest secret fata de colegii lor de munca, oamenii resping intrebarea, pentru simplul motiv ca intra in contradictie cu convingerea lor de nestramutat potrivit careia evreii sunt vinovati pentru cele mai multe dintre necazurile cu care se confrunta si ca evreii occidentali ar face orice pentru a proteja Israelul.
 
Este un motiv pentru care atât de multi oameni din Orientul Mijlociu vorbesc cu o asemenea siguranta – si fara jena – despre faptul ca SUA s-au atacat singure pentru a avea un motiv de a porni lupta impotriva arabilor si a ajuta Israelul. Aceasta atitudine reflecta felul in care ei privesc liderii guvernamentali – nu doar pe cei de la Washington, dar si pe cei din Egipt si din intregul Orient Mijlociu. Cetatenii pur si simplu nu cred in cuvintele guvernelor, asa cum nu au incredere nici in mass-media detinute de stat.
 
Prin urmare, oamenii considera ca daca guvernul insista ca Ben Laden a fost in spatele atacurilor, trebuie ca lucrurile sa stea exact invers. Americanii ar intelege mai bine ce se intâmpla in regiune, opineaza expertii, daca ar asculta pur si simplu ce spun oamenii si daca ar incerca sa inteleaga, in loc sa se simta jigniti. Opinia generala de aici este ca, chiar si inainte de 11 septembrie 2001, SUA nu au fost un mediator corect in conflictul dintre arabi si israelieni, iar ca apoi s-au folosit de atacuri pentru a ajuta Israelul si a submina lumea araba musulmana. Dovada cea mai graitoare in acest sens a fost invazia Irakului.
 
Locuitorii Orientului Mijlociu sunt convinsi ca invazia a avut loc pentru obtinerea petrolului tarii si pentru a se porni un razboi impotriva musulmanilor, iar ca atacurile de la 11 septembrie au reprezentat doar primul pas. „Acesta este rezultatul neincrederii larg raspândite si al parerii arabilor si a musulmanilor ca SUA sunt pornite impotriva lor”, explica Wahid Abdel Meguid, director-adjunct al Centrului Al Ahram entru Studii Politice si Strategice din Cairo. „Prin urmare, ei nu considera niciodata ca SUA ar avea intentii bune, simtind mereu ca in spatele gesturilor americanilor se ascunde ceva”.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.