30 de companii romanesti, in TOP 500 cele mai mari companii din Europa

 
România are mai putine companii in Topul 500 din Europa Centrala pentru anul 2007 (30 fata de 32, in topul anterior), dar veniturile totale au depasit 30,2 miliarde de euro (putin mai mult decât cifra cumulata a anului anterior – 29 miliarde de Euro), potrivit unui nou top realizat de Deloitte asupra primelor 500 mari companii din regiune.
 
"Odata cu aderarea, companiile românesti au intrat intr-o piata extrem de reglementata si foarte competitiva, unde mizele se joaca pe cifre mari", subliniaza George Mucibabici, presedintele Deloitte România. "Companiile noastre evolueaza bine in acest mediu extrem de competitiv. Nu trebuie sa uitam ca majoritatea tarilor incluse in raport s-au alaturat Uniunii Europene inca din 2004 si ca au beneficiat de un volum impresionant de investitii straine. România are in spate un singur an de apartenenta la UE, iar rezultatele de pâna acum indica un potential important pe viitor", a adaugat acesta.
 
România este bine reprezentata in ierarhia Central Europeana, prin companii care joaca un rol important in industria lor, atât la nivel local, cât si regional. Exista in continuare piete care – desi cresc accelerat pe plan local – nu sunt inca vizibile in rândul altor piete central-europene. Astfel, România are o buna reprezentare in industria energiei si resurselor, cu 13 companii. Petrom, compania numarul unu in România, se plaseaza pe pozitia 16 in Top 500 Europa Centrala. La rândul sau, Rompetrol Rafinare, numarul doi in România, se pozitioneaza pe locul 50 in regiune.
 
Industria producatoare este identificata prin doi jucatori puternici, de talie internationala – ArcelorMittal Galati (numarul trei pe plan local si numarul 63 in topul regional) si Dacia Grup (numarul patru, respectiv 64). Segmentul de consum este de asemenea bine reprezentat, cu zece jucatori locali calificati in Top 500. De asemenea, si primii trei mai operatori de telecomunicatii (Orange, Vodafone si Romtelecom) fac parte din ierarhie. De remarcat faptul ca România nu este mentionata pe piete precum cea farmaceutica si de ingrijire medicala sau cea imobiliara.
 
"În România industria farmaceutica producatoare nu este dezvoltata. În schimb, de-a lungul anilor s-a format o piata extrem de competitiva pentru distributia de produse farmaceutice", a explicat Mucibabici. "În ceea ce priveste piata imobiliara, aceasta este inca intr-o etapa de dezvoltare si companiile de profil nu au ajuns inca in punctul in care sa profite din plin de investitiile lor aici. Acesta este motivul pentru care România nu este reprezentata pe acest segment la nivel de regiune". De mentionat ca Top 500 este realizat pe baza datelor financiare, a veniturilor, profiturilor si cotelor de piata raportate de principalii jucatori in regiune.
 
"Evolutia companiilor românesti care se regasesc in Top 500 ar putea parea sub nivelul asteptarilor noastre generale", a continuat George Mucibabici, "dar trebuie sa tinem cont ca, spre deosebire de companiile incluse in primul val de aderare la Uniunea Europeana, companiile românesti au traversat o perioada mai indelungata de inconsistenta in procesul de reforma, fiind lipsite astfel de ingredientele necesare unei dezvoltari mai rapide: investitii straine in volume mai mici si de data relativ recenta; mediul economic liberalizat gradual si birocratia excesiva in sectorul guvernamental; procesul de privatizare relativ lent, cu pierderi substantiale de oportunitati de dezvoltare atât pe orizontala, cât si pe verticala".
 
Privite din aceasta perspectiva, evolutia companiilor românesti este peste asteptarile analistilor economici. "Tocmai din aceasta cauza, exista un sentiment general de optimism ca economia isi va continua dezvoltarea robusta, sustinând cresterea in importanta si magnitudine a companiilor românesti", a concluzionat presedintele Deloitte România, George Mucibabici. Privit in ansamblu, raportul Top 500 Europa Centrala pe 2007 arata ca tarile din regiune se afla pe drumul cel bun, dar cuvântul cheie in perioada imediat urmatoare ramâne "reforma".
 
Europa Centrala isi va mentine impresionantele rate de crestere de 5%, care depasesc de departe performantele economice ale Europei de Vest, doar daca va duce la bun sfârsit reformele pietei libere, avertizeaza Deloitte. Topul inregistreaza progresul companiilor intr-o regiune ce se intinde de la Marea Adriatica pâna la Marea Baltica si Marea Neagra, care include o multime de tari ce fac deja parte din Uniunea Europeana sau aflate in diferite etape ale procesului de aderare la Uniunea Europeana. Raportul Deloitte sustine ca guvernele Europei Centrale trebuie sa continue politicile de reforma si mai presus de toate, procesele de privatizare.
 

Numai asa va putea aceasta regiune sa ajunga din urma tarile vest-europene in decursul anilor de activitate profesionala ale copiilor nascuti la inceputul transformarii de dupa 1989. Citând din interviuri exclusive realizate cu directorii executivi ai companiilor din regiune, Deloitte mai avertizeaza ca Europa Centrala va continua sa atraga investitii straine directe doar daca se vor face schimbari urgente in sistemele educationale care sa introduca noi aptitudini in mediul de lucru.
 
Recomandarea vine in contextul in care Europa Centrala are din ce in ce mai multe dificultati de a se "vinde" in fata investitorilor straini ca o regiune cu costuri reduse, pe fondul cresterii costurilor cu forta de munca si a altor cheltuieli. Clasamentul Top 500 din Europa Centrala este lansat in momentul in care generatia tânara nascuta dupa 1989 – o intreaga generatie fara influente comuniste – intra in piata muncii, marcând un moment important de cotitura pentru regiune.
 
Topul reprezinta clasamentul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrala in functie de venituri, profit, numar de angajati si capitalizare. Clasamentul prezinta putine modificari fata de anul trecut, având in frunte PKN Orlen, rafinaria de petrol si distribuitor de combustibil din Polonia. Urmeaza alte companii din domeniul energetic, inclusiv MOL din Ungaria si CEZ din Republica Ceha. Top 10 continua cu producatori de automobile, in frunte cu compania ceha Skoda, detinuta de Volkswagen, si urmata de Audi in Ungaria si filiala Volkswagen din Slovacia.
 
Telekomunikacja Polska, furnizorul polonez de servicii de telecomunictii este singura companie din afara domeniului energetic sau auto aflat intre primele 10 companii din regiune. Cei mai mari investitori straini dupa venituri sunt producatorul de automobile Volkswagen, grupul siderurgic multinational Arcelor Mittal si retailerul german Metro. CEZ, gigantul ceh din energie, conduce la capitolul capitalizare de piata, fiind urmat de doua banci din Polonia – Pekao SA si PKO BP.
 
Topul 500 include si clasamente ale celor mai mari companii din domeniul bancar (lider – CSOB, Republica Ceha), de asigurari (lider – PZU, Polonia), constructii (lider – Skanska CS, Republica Ceha), energetic si resurse (lider – PKN Orlen, Polonia), productie (lider – Skoda, Republica Ceha), piata de farmaceutice (lider – PGF, Polonia) si sectorul tehnologic, media si telecomunicatii – TMT (lider – Telekomunikacja Polska SA, Polonia).
 
"Deloitte" este brand-ul sub care zeci de mii de specialisti din firme independente din intrega lume colaboreaza pentru a oferi servicii clientilor in urmatoarele domenii – audit, consultanta, consultanta financiara, managementul riscului si taxe. Aceste firme sunt firmele membre Deloitte Touche Tohmatsu („DTT”), o uniune de firme (Swiss Verein). Fiecare firma membra ofera servicii intr-o anumita zona geografica si este supusa legislatiei si reglementarilor profesionale din tara/tarile respective.
 
DTT contribuie la coordonarea activitatilor firmelor membre insa serviciile nu sunt furnizate de catre DTT. DTT si firmele membre sunt persoane juridice separate si independente, prin urmare acestea nu au nicio obligatie fata de celelalte firme membre. DTT si firmele membre nu isi asuma responsabilitatea fata de actele sau omisiunile celorlaltor firme membre. Fiecare firma membra DTT este structurata in mod diferit conform legislatiei nationale, reglementarilor, practicilor cotidiene si altor factori, si poate furniza servicii in zonele de activitate prin intermediul sucursalelor, filialelor si/sau altor entitati.
 
Deloitte Central Europe este o organizatie regionala de entitati grupate sub denumirea Deloitte Central Europe Holdings Limited, firma membra a Deloitte Touche Tohmatsu in Europa Centrala. Serviciile sunt furnizate de catre Deloitte Central Europe Holdings Limited , sucursalele si firmele afiliate, care sunt persoane juridice separate si independente. Sucursalele si firmele afiliate Deloitte Central Europe Holdings Limited sunt printre cele mai importante firme de servicii profesionale din regiune si ofera servicii printr-o echipa de peste 4000 de angajati, in mai mult de 30 de birouri din 17 tari.
 
În România, serviciile sunt furnizate de catre Deloitte Audit S.R.L., Deloitte Tax S.R.L., Deloitte Consultanta S.R.L., si Reff & Asociatii (numite impreuna Deloitte România), care sunt afiliate Deloitte Central Europe Holdings Limited. Deloitte România este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din România care furnizeaza servicii in urmatoarele domenii: audit, servicii fiscale, consultanta, servicii de evaluare a riscului si consultanta financiara, avind o echipa de peste 400 de profesionisti români si expatriati.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.