Agricultura are un aport pozitiv dar nesemnificativ la creşterea economică

 
Agricultura are un aport pozitiv, dar nesemnificativ şi sub aşteptări la creşterea economică record înregistrată de România în primul semestru, în ciuda percepţiei generale despre influenţa unui an agricol bun asupra dinamicii economiei autohtone în 2008, a declarat joi (11 septembrie 2008), într-o conferinţă de presă, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Vergil Voineagu.
 

România a înregistrat în trimestrul doi din 2008 o creştere economică de 9,3%, iar pe primul semestru de 8,8%, ambele ritmuri de creştere a PIB fiind recorduri pentru perioada de după 1989.
Potrivit datelor prezentate de INS, agricultura a avut o contribuţie de numai 0,1 % la creşterea economică de 8,8% din primul semestru, în timp ce serviciile au contribuit cu 3,8%, industria – 1,6%, construcţiile – 2,2%, impozitele nete pe produs – 1,1%.
 
Mai mult, în formarea PIB agricultura are o pondere de numai 3,6% faţă de 49,5% pentru construcţii sau 26,5% – industria, iar această pondere este în scădere continuă.
Voineagu a precizat că în primul semestru, în agricultură, creşterea producţiei vegetale nu a fost însoţită şi de o creştere în sectorul animal.
Producţia vegetală a urcat cu 18,8%, în timp ce producţia animală a scăzut cu 1%, iar serviciile agricole au consemnat un recul de 19%.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.