Amenzi de 10.000 lei pentru comercializarea produselor alimentare confirmate ca falsificari

0
 
Comercializarea unor produse alimentare a caror livrare a fost interzisa intrucât sunt confirmate ca falsificari si substituiri se va sanctiona cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, retragerea licentei de fabricatie si interzicerea desfasurarii de activitati in domeniul productiei alimentare, daca fapta nu a fost savârsita in astfel de conditii incât sa constituie infractiune.
 
De asemenea, potrivit modificarilor si completarilor aduse (miercuri, 10 septembrie 2008) Ordonantei 42/1995 privind productia de produse alimentare destinate comercializarii, se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei comercializarea unor produse alimentare a caror livrare a fost interzisa pentru ca pot pereclita sanatatea sau viata consumatorilor, sunt interzise pentru consum sau au termenul de valabilitate expirat. Aceeasi amenda se aplica si in cazul desfasurarii activitatilor de productie a produselor alimentare fara licenta de fabricatie.
 
Comercializarea produselor pentru care s-a dispus oprirea temporara a livrarii intrucât nu au certificate de calitate conforme cu standardele nationale sau nu indeplinesc caracteristicile privind calitatea prescrisa se sanctioneaza cu amenda de 2.500 lei la 3.000 lei.
 
Totodata, fabricarea, ambalarea, manipularea, depozitarea sau transportul produselor alimentare destinate comercializarii fara a asigura stabilitatea parametrilor calitativi si salubritatea se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 2.500 lei. Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre personalul de specialitate anume imputernicit din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si din Ministerul Economiei si Finantelor.
 
Actul normativ aprobat de Guvern precizeaza si conditiile si cerintele de eligibilitate pe care trebuie sa le indeplineasca operatorii economici pentru a desfasura activitati in domeniul productiei de produse alimentare, astfel incât sa se asigure protectia consumatorilor, combaterea falsurilor, fraudelor si contrafacerilor, practicilor frauduloase si prevenirea concurentei neloiale.
 
Astfel, toti operatorii economici din sectorul alimentar – persoane juridice, asociatiile familiale sau persoanele fizice autorizate sa desfasoare o activitate economica independenta – isi desfasoara activitatea in baza licentelor de fabricatie acordate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Aceste prevederi se aplica si producatorilor agricoli, persoane fizice, care, potrivit legislatiei in vigoare, puteau desfasura activitati in domeniul productiei de produse alimentara fara licente de fabricatie.
 
Conform normelor, licenta de fabricatie atesta ca operatorul economic este capabil sa desfasoare activitati in domeniul productiei de produse alimentare, in conformitate cu legislatia in vigoare, la un nivel de calitate si siguranta care sa asigure protectia vietii si sanatatii consumatorilor. Operatorul economic are obligatia sa solicite Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale licenta de fabricatie la punerea in functiune a fiecarei unitati. Licentele se elibereaza in termen de cel mult 30 de zile de la inregistrarea cererii operatorului economic si achitarii de catre acesta a taxei aferente. Taxa are valoare de 500 lei pentru persoanele juridice si de 250 lei pentru asociatiile familiale si persoanele fizice autorizate.
 
Pentru produsele alimentare care se realizeaza in unitati de alimentatie publica (restaurant, braserie, pizzerie, berarie, bar, patiserie, ceainarie, cantine, etc) nu se acorda licenta de fabricatie, aceste activitati fiind considerate activitati comerciale conform Codului CAEN.
 
Potrivit noilor prevederi, reprezentantii Ministerului Agriculturii care au atributii de control pot dispune oprirea temporara a livrarii pentru comercializare a produselor alimentare, daca: produsele nu indeplinesc caracteristicile calitative prescrise, dar nu pun in pericol sanatatea sau securitatea consumatorilor si nici nu constituie falsificari sau substituiri; produsele nu prezinta elementele de identificare si/sau documentele de insotire privind calitatea acestora, conform reglementarilor legale in vigoare; produsele nu au fost remediate in termenul stabilit sau au fost constate in timpul controlului.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.