Cererea consumatorilor români atrage investitorii straini

 
Desi cresterea economica din România este asteptata sa scada in câtiva ani, tara este inca o destinatie favorita a investitorilor din Europa Occidentala si din America de Nord, atrasi de cererea consumatorilor de pe piata sa interna din ce in ce mai prospera, noteaza publicatia britanica Financial Times. Investitiile straine directe au crescut in prima jumatate a acestui an cu 63,4% fata de aceeasi perioada din 2007.
 
Una din consecintele acestui val de investitii puternice, noteaza FT, este ca aproape toate companiile importante au proprietari straini. Spre deosebire de vecina Ungarie, companiile independente românesti ocupa locuri codase. În opinia lui Sergiu Oprescu, director executiv la Alpha Bank, subsidiara a bancii grecesti cu acelasi nume, una din companiile importante in sectorul financiar românesc, desi puternicul val de investitiile straine reprezinta o modalitate extrem de buna de a dobândi know-how, pe de alta parte, intr-o anumita masura, in aceasta situatie companiile românesti isi pierd posibilitatea de a deveni actori regionali.
 
Doua companii energetice, Petrom, subsidiara austriacilor de la OMV si Rompetrol, companie recent vânduta cazacilor de la KazMunaiGaz conduc in top 10 companii românesti, fiind beneficiarele preturilor in crestere la energie. Rompetrol, aflata in proprietate româneasca pâna anul trecut, este un exemplu de companie care a urmarit o traiectorie internationala, cu operatiuni de retail in Franta, Spania si Bulgaria. Directorul sau executiv, Dinu Patriciu, intentioneaza sa faca din companie o forta de retail in toata regiunea Mediteranei.
 
În cazul Petrom, Matei Paun, partener la banca de investitii BAC, din Bucuresti, sustine ca a fost pierduta o oportunitate. „Petrom a contribuit la cu procentaj uluitor la profiturile OMV din anii trecuti, si la o mare majoritate din rezervelor lor. Existau putine lucruri care ar fi putut impiedica Petrom sa devina un actor de talia OMV. Daca ar fi fost bine manageriat, Petrom ar fi putut deveni un exemplu, imbunatatind imaginea României in strainatate”, sustine acesta. În afara sectorului energetic, productia a fost una din povestile de succes ale României incepând din anul 2000.
 
Producatorul de automobile Dacia, achizitionat de compania franceza Renault in 1999, este in prezent unul din principalii exportatori români, cu 75 din productie destinata pietelor straine. I s-au alaturat Ford, care a cumparat fabrica Daewoo, din Craiova, si producatorul de telefoane mobile Nokia, compania care a provocat un scandal prin mutarea fabricii sale de la Bochum, Germania, in orasul Cluj, din vestul României. Companii cum sunt Vodafone si Orange sunt atrase de cererea consumatorilor, alimentata de cresterea salariilor si de expansiunea rapida a creditelor.
 
Exista insa si nori la orizont, remarca FT. Alarmata de viteza expansiunii creditelor si de potentialul de instabilitate macroeconomica, Banca Nationala a Românei a impus recent bancilor reguli mai stricte privind acordarea imprumuturilor, in speranta de a tine in frâu imprumuturile excesive ale consumatorilor. Oprescu sustine ca, desi impactul nu va fi resimtit imediat, exista riscuri pentru viitor.
 
„Cea mai mare parte a cresterii venitului pentru companiile românesti este bazata pe consum. Ma astept ca noile reglementari privind imprumutul sa tempereze ratele de crestere a creditelor, care au fost foarte ridicate in ultima perioada de timp”, a precizat el. Pe de alta parte Oprescu sustine ca, „din multe puncte de vedere România este locul perfect pentru a incepe afaceri mici care pot creste pâna la profituri de 100 de milioane de euro”, in conditiile in care exista sectoare prost deservite si niveluri ale consumului scazute.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.